Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 191 Matkailupalveluiden vuoden 2024 sopimus, Visit Tampere Oy 

TRE:5959/00.01.06/2023

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa Tampereen kaupungin elinkeinopalvelujen järjestämisestä. Matkailupalvelujen operatiivinen toteutus on tilattu vuoden 2017 alusta alkaen Visit Tampere Oy:ltä. Visit Tampere Oy on Business Tampere Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö. 

Tampereen kaupunkistrategian elinkeinopolitiikan tavoitteet ovat: Tampere on kiinnostavin toimintaympäristö yrityksille, Tampere on luovuuden ja innovaatioiden kohtauspaikka, kansainvälisesti houkutteleva osaamisen kaupunki ja pohjoismaiden kiinnostavin elämyskaupunki. Kaupunkistrategiassa keskeisiä tavoitteita ovat myös kestävä kasvu, hiilineutraalius sekä digitaalisuuden hyödyntäminen.

Visit Tampere Oy:n tavoitteena on edistää alueelle suuntautuvaa matkailua, vahvistaa alueen matkailuekosysteemiä sekä toteuttaa alueen markkinointia kotimaassa ja kansainvälisesti. Yhtiön tehtävänä on toteuttaa Tampereen matkailupalveluja sekä niihin liittyviä markkinointi- ja kehittämistoimenpiteitä. Vuonna 2024 matkailupalveluita toteutetaan viidellä toimenpidekokonaisuudella, jotka ovat:

  1. Matkailumarkkinointi - Digitaalinen asiakaskokemus ja ilmiöittäminen 
  2. Kansainväliset asiakkuudet - Volyymia yritystapahtumista ja vapaa-ajan matkailusta 
  3. Matkailuliiketoiminnan kehittäminen - Kestävää kasvua ja parantuneita liiketoimintaedellytyksiä 
  4. Matkailuinvestointien edistäminen ja edunvalvonta - Matkailutulon kasvua ja toimialan vahvistumista 
  5. Kumppanuudet 

 

Kullekin toimenpidekokonaisuudelle on määritelty keskeisimmät toimenpiteet (sopimuksen liite), joita toteutetaan sopimuskauden aikana.

Vuonna 2024 matkailupalveluiden arvonlisäveroton kokonaishinta on 1 479 500 euroa, joka maksetaan vetovoima ja edunvalvonta -palveluryhmän kustannuspaikalta 154028/26680.

Tämän lisäksi Visit Tampere Oy:ltä hankitaan matkailuliiketoiminnan ja yritystapahtumien kasvattamiseen tähtääviä toimenpiteitä, joiden arvonlisäveroton hinta on 75 000 euroa (kustannuspaikka 154031 elämystalouden kehitysohjelma) sekä kansainvälisen markkinoinnin tehostamiseen ja matkailuliiketoiminnan kehittämiseen tähtääviä toimenpiteitä, joiden arvonlisäveroton hinta on 300 000 euroa (kustannuspaikka 154028 vetovoima ja edunvalvonta) seuraavilla teemoilla:

  1. Kaikki irti UMK-huumasta
  2. Lisätehoa ja ostettavuutta kansainväliseen markkinointiin Finnlines ja online myyntikanavat (mm. Expedia)
  3. Tampereen tunnettuuden kasvattaminen ja yritysten aktivointi kansainvälisille markkinoille 
  4. Kansainvälisten yritysten insentiivimatkailun edistäminen ja vientirengas
  5. Kansainvälisen markkinoinnin kasvattaminen dataa ja analyysitietoa hyödyntämällä
  6. Kestävien ja sujuvien matkaketjujen innovoinnit ja niiden kansainvälinen markkinointi

 

Nyt käsiteltävän sopimuksen lisäksi Tampereen kaupungilla on mahdollisuus kohdentaa vuoden 2024 aikana määrärahoja erikseen sovittaviin toimenpiteisiin lautakunnan erillispäätöksellä. Kaupunkimarkkinoinnin toimenpiteitä voidaan lisäksi yhteisestä sopimuksesta tilata erillisrahoituksella Tampereen kaupungin suhdetoiminnan ja markkinoinnin tiimin kautta. Matkailupalvelujen osalta Tampereen kaupunki toimii osarahoittajana. Yhtiö voi hakea muuta rahoitusta eri sidosryhmiltä ja kumppaneilta yhteistyösopimusten pohjalta sekä myydä näille palveluja kuitenkin siten, ettei yhtiön sidosyksikköasema vaarannu.

Sopimus on kokonaisuudessaan voimassa 1.1.2024–31.12.2024. Sopimuksessa ja sen liitteessä on kuvattu vuoden 2024 toimenpidekokonaisuudet ja niiden työpaketit, mittarit ja indikaattorit sekä tavoitteet. Tavoitteet ja painopisteet perustuvat Tampereen kaupungin strategisiin asiakirjoihin. Yhtiö raportoi kaupungille sopimuksen toteumasta erikseen sovittavalla tavalla osana kaupungin elinkeinopolitiikan tilannekatsauksia.

Tähän sopimukseen sovelletaan Tampereen kaupungin sopimushallinta -konsernimääräystä (17.12.2021). Sopimuksen vastuuhenkilö on kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki. Sopimuksen yhteyshenkilönä on hänen lisäkseen apulaispormestari Ilkka Sasi. 

Hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta merkittävien sopimusten hyväksymisestä. Apulaispormestari Ilkka Sasilla on hallintosäännön (1.6.2023) § 147 mukaan oikeus allekirjoittaa elinvoima- ja osaamislautakunnan hyväksymä sopimus. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Vuoden 2024 Visit Tampere Oy:n palvelusopimus hyväksytään.

Sopimuksen vastuuhenkilö on kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki. Sopimuksen yhteyshenkilönä on hänen lisäkseen apulaispormestari Ilkka Sasi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jari Ahjoharju (Visit Tampere Oy), Anna-Krista Sorvoja (Visit Tampere Oy), Anna-Kaisa Heinämäki, Ilkka Sasi, Maiju Viiki, Tatjaana Julin, Emma Perttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.