Perustelut
Ammatillisen koulutukseen hakeudutaan joko oppivelvollisille ja muille ilman tutkintoa oleville tarkoitetussa yhteishaussa tai kaikille hakijoille tarkoitetussa jatkuvassa haussa. Yhteishaun kautta hakeudutaan perustutkintokoulutukseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen) ja jatkuvan haun kautta edellisten koulutuksien lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksiin, jotka voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Opiskelija voi tutkinto-opiskelijana suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osan, ja hän voi valita tutkintoonsa osia toisista tutkinnoista. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon rinnalla yo-tutkinto.
Tampereen kaupunkiseudun työ- ja elinkeinoelämän osaamistarpeeseen vastaamiseksi oppivelvollisille ja ilman tutkintoa oleville suunnataan opiskelijavuosikiintiöstä opiskelupaikkoja siten, että oppivelvollisuuden suorittaminen ja pitkän aikavälin osaajatarve voidaan turvata. Työ- ja elinkeinoelämän osaajatarpeisiin ja työikäisten jatkuvan oppimisen tarpeisiin tulee vastata nopeasti, joten osa opiskelijavuosikiintiöstä täytetään jatkuvan haun kautta. Koulutustarjonta suunnitellaan ja hakeutumisen markkinointi kohdennetaan erityisesti aloille, joilla on työvoimapula.
Yhteishaun opiskelijapaikkojen suuntaamisessa eri koulutusaloille on huomioitu alueen kuntien ja työelämäkumppanien näkemykset koulutus- ja osaamistarpeista. Lisäksi valmistelussa on otettu huomioon ennakointitiedot, ikäluokkien koko, hakeutumistiedot sekä oppivelvollisuuden laajentuminen ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus.
Tampereen kaupungin valtionosuusrahoituksen perusteena oleva tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä on 8627 opiskelijavuotta, joka koostuu perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista, sisältäen oppisopimuksella toteutetun koulutuksen.
Esityksessä opiskelijapaikkoja suunnataan kevään 2023 yhteishaussa peruskoulun päättäville oppivelvollisille ja ilman aiempaa tutkintoa oleville hakijoille 2845 paikkaa. Näistä 2845 opiskelijapaikasta on suunnattu 2333 perustutkintoihin ja 512 tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen). Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijapaikkamäärä on joustava, ja tarvittaessa opiskelijapaikkoja voidaan lisätä ilman opiskelupaikkaa jääneille oppivelvollisille.
Kevään 2023 yhteishaussa opiskelijapaikkamäärä vähenee muutamissa perustutkinnoissa edelliseen vuoteen verrattuna. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärien vähennykset Lempäälän, Kangasalan ja Santalahdentien toimipisteissä johtuvat siitä, että aiempina vuosina yhteishaun hakijamäärät eivät ole riittäneet sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskelijapaikkojen täyttämiseen. Täyttämättä jääneet opiskelijapaikat on siirretty jatkuvaan hakuun.
Nokian toimipisteen ravintola- ja cateringalan perustutkinnon opiskelijapaikat täytetään jatkuvassa haussa. Koska Nokian toimipisteessä ei ole ravintola- ja cateringalan oppimisympäristöjä ja koulutus toteutetaan työvaltaisesti. Nokian toimipisteessä keskitytään jatkossa jatkuvan haun kautta tulevien opiskelijoiden yksilöllisten opiskelupolkujen toteutukseen.
Tutkintokoulutukseen valmistava koulutus (TUVA) Tampereella keskitetään kolmeen toimipisteeseen. Nokialla lisätään TUVA-koulutuksen opiskelijapaikkoja kymmenellä.
Sisäministeriö on laatinut muistion (SM011:00/2022) tilapäistä suojelua saavien tilanteesta Suomessa. Muistiossa todetaan, että suojelua saavat voivat hakea Suomesta kotikunnan rekisteröintiä vuoden oleskelun jälkeen. Käytännössä Ukrainasta tulleita voidaan rekisteröidä kotikuntiin maaliskuusta 2023 lähtien. Alle 18-vuotiaat voivat tällöin tulla laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, mikäli heillä on kotikunta Suomessa. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida mahdollisten uusien oppivelvollisten nuorten määrää Tampereen seudulla, mutta on todennäköistä, että koulutuspaikkoja tulee lisätä jo keväästä 2023 alkaen. Nämä opiskelijamäärälisäykset edellyttävät myös päätöksiä lisärahoituksesta. Tilapäistä suojelua saavien osalta on jo tällä hetkellä tarvetta lisätä suomen kielen opetusta, jotta tilapäistä suojelua saavat nuoret ja aikuiset voivat siirtyä TUVA-koulutukseen ja edelleen ammatilliseen koulutukseen.
Hallintosäännön 21 §:n mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa kaupungin ja koko yhteistoiminta-alueen koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä sekä koulutuspoliittisesta ohjauksesta ammatillisen koulutuksen osalta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Opetushallituksen Opintopolku-järjestelmään ilmoitetaan kevään 2023 yhteishaun opiskelijapaikkoja liitteenä olevan taulukon mukaisesti.
Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan päättämään jatkuvan haun opiskelijapaikkojen kohdentamisesta alueen työvoimatarpeen mukaisille aloille.
Elinvoima- ja osaamislautakuntaa informoidaan lukuvuoden aikana koulutuksen täyttöasteesta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.