Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 142 Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n välisen sopimuksen muutos Tampereen siruohjelman toimenpiteiden toteuttamiseksi 

TRE:96/00.01.06/2023

Valmistelija

  • Impiö Irene, Kasvupalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kasvupalvelujohtaja, työllisyys- ja kasvupalvelut Irene Impiö, puh. 050 539 2943, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Digitaalinen yhteiskunta nojaa puolijohdeteknologioihin ja niitä kehittävään ja tuottavaan mikroelektroniikkateollisuuteen. Puhelimista teollisuuslaitteisiin, kaikkialla missä liikkuu sähköä ja dataa, on puolijohdekomponentteja eli mikrosiruja. Sirut ovat kriittisiä yhteiskunnan perustoimintojen varmistamisessa, jotka mahdollistavat älykkään elinympäristön ja palvelut. Puolijohdekomponentit edistävät myös ilmastonmuutoksen hidastamista ja vihreää siirtymää, koska niille perustuvat ratkaisut ovat välttämättömiä energia- ja resurssitehokkuuden parantamisessa.

Digitalisaation myötä globaalin puolijohdemarkkinan ennustetaan kaksinkertaistuvan 1 000 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä. EU pyrkii tuoreella sirusäädöksellä (EU Chips Act) edistämään puolijohteiden innovointi- ja tuotantokapasiteettia Euroopassa.

Suomalaisella puolijohdealalla toimii tällä hetkellä reilut 70 yritystä, jotka työllistävät noin 5 000 ihmistä ja joiden yhteenlaskettu liikevaihto on liki 2 miljardia euroa. Tampereen seudulla on toimialalla keskeinen asema ennen kaikkea sirujen suunnitteluun ja fotoniikkaan liittyvässä toiminnassa. Liikevaihto kertyy lähes kokonaan viennistä. Työllisten määrän ja liikevaihdon arvon tavoitellaan nelinkertaistuvan 10 vuoden sisällä, mille Tampereen yliopiston asema alan perinteisenä osaamiskeskuksena ja Suomen suurimpana sirualan kouluttajana luo vahvan perustan.

Tampereen seudun yrityksillä ja tutkimuslaitoksilla on kykyä vastata globaalin markkinan kehitykseen sekä tahtoa olla mukana vahvistamassa Euroopan strategista kilpailukykyä ja teknologista omavaraisuutta. Seudun yrityksillä on alan valmista huippuosaamista, jonka varaan voidaan rakentaa uutta innovatiivista liiketoimintaa. Kuluvan vuosikymmenen aikana alalle voi syntyä korkean tuottavuuden työpaikkoja, jotka luovat merkittävästi vientituloja ja houkuttelevat myös kansainvälisiä investointeja. 

Tampereen siruohjelma koostuu kahdeksasta työpaketista, jotka ovat

  • Ekosysteemiviestintä ja ohjelmajohto
  • Vaikuttaminen, verkostotyö ja EU-yhteistyö
  • EU chips act-toimintamallien kehitys
  • Strateginen hankekartta
  • Siruosaamiskeskus ja sirusuunnittelun Center of Excellence
  • EU-pilottilinja (SIPFAB)
  • Tiekartta FAB-toiminnan kasvuun
  • Globaali investori- ja kumppanuusmarkkinointi

 

Ohjelman tuloksena syntyy muun muassa suunnitelma ja hakemus kansalliseksi sirusaamiskeskukseksi, EU-tasoinen sirusuunnittelun huippuosaamiskeskus, sirusuunnittelun ja -valmistuksen TKI-hankkeita, EU-pilottilinjaa koskeva konsepti ja toteutussuunnitelma, siruteknologian kansainvälinen kumppaniverkosto sekä seudun valmistustoiminnan laajentamisen tiekartta ja koordinoidut markkinointitoimenpiteet. Ohjelman vaikutuksesta syntyy kasvavia ja uusia sirusuunnittelun yksiköitä, alan startupeja sekä lisää alan koulusta ja mikrosirujen kokeellista ja teollista valmistusta.

Ohjelman koordinaatiosta ja sitä toteuttavan ydintiimin toiminnasta vastaa Business Tampere. Työpaketit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Tampereen yliopiston, alalle kootun ja edelleen laajentuvan yritysekosysteemin ja Tampereen kaupungin kanssa. Ohjelma toteutetaan syyskuun 2023 ja joulukuun 2026 välisenä aikana. Sen suunniteltu kokonaisrahoitustarve on 1 431 000 eur (alv 0 %). Ohjelman tarkempi sisältö on kuvattu päätöksen liitteessä.

Tampereen siruohjelman ensimmäisen kauden toimenpiteiden toteuttamiseksi Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin väliseen vuoden 2023 sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta (elinvoima- ja osaamislautakunta 18.1.2023, 15 §) tulee tehdä lisäys. Sopimuskauteen kohdistuva ennakko on 670 000 eur (alv 0 %). Business Tampere käyttää ennakkomaksut vain Tampereen siruohjelmasta erikseen sovittujen ehtojen mukaisesti projektijakson (2023–2026) aikana toteutetuista toimenpiteistä aiheutuneisiin kustannuksiin.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on muun muassa vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä seurata toiminnan ja talouden tavoitteiden ja sopimusten toteutumista. Lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta merkittävien sopimusten hyväksymisestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupunki osallistuu Tampereen siruohjelman toteuttamiseen ajalla 14.8.2023–31.12.2026. 

Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n väliseen vuoden 2023 sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta tehdään lisäys (liite palvelusopimukseen) Tampereen siruohjelman toimenpiteiden toteuttamiseksi. Lisäys eli liite palvelusopimukseen hyväksytään. 

Lisätilaus 670 000 eur (alv 0 %) maksetaan kustannuspaikalta 154900, Työllisyys- ja kasvupalvelut.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Regina Saari, Irene Impiö, Timo Antikainen, Ilona Sola, Maija Sihvonen, Harri Airaksinen/Business Tampere Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.