Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 24.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 5 Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen uudistaminen 

TRE:412/00.03.01/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484​, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on Tampereen kaupungin tytäryhtiö. Tampereen kaupungilla on 65,33 prosenttia äänimäärästä (omistus 49,69 %). Yhtiön omistajina ovat Pirkanmaan alueen kunnat (17): Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Pirkanmaan Jätehuollon yhtiöjärjestys ja osakassopimus ovat olleet aktiivisesti työn alla syksystä 2022 lähtien. Yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen muutostyötä on työstetty Tampereen koolle kutsumassa työryhmässä, johon osallistui yhtiön hallituksesta Pirjo Virtanen (hallituksen puheenjohtaja, Tampereen edustaja), Oskari Auvinen (Kangasalan edustaja) sekä Olli Niemi (Pirkkalan edustaja). Lisäksi työryhmään osallistui controller Saara Unnanlahti Tampereen kaupungin omistajaohjausyksiköstä sekä toimitusjohtaja Harri Kallio Pirkanmaan Jätehuolto Oy:stä. Kirjurina toimi yrityslakimies Amanda Nikkilä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:stä. Omistajaohjausyksikkö on lisäksi konsultoinut konsernilakimies Janne Kytöä asian valmistelutyössä.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n voimassa oleva osakassopimus on hyväksytty yhtiön osakaskunnissa vuonna 2012. Osakassopimusta esitetään päivitettäväksi yhtiön toimintaympäristössä ja lainsäädännössä tapahtuneiden muutosten huomioimiseksi. Merkittävä osa muutoskokonaisuutta on yhtön omistajista koostuvan neuvottelukunnan perustaminen. Lisäksi Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n merkitys kiertotalouden kokonaisuudessa on tunnistettu omistajien piirissä merkitykselliseksi.

Muutosesitykset käsitellään yhtiön hallituksessa, minkä jälkeen Tampere kutsuu kaikki muut omistajat ehdotuksen käsittelyyn. Kaikkien omistajien tulee hyväksyä uusi osakassopimus ja myös yhtiö allekirjoittaa osakassopimuksen. Osakassopimuksen muutoksen jälkeen yhtiöjärjestys päivitetään.

Omistajaohjauksen ja asiaa valmistelleen työryhmän arvion mukaan osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen uudistustyö on siinä valmiudessa, että asiakirjat voidaan konsernijaostossa hyväksyä. On kuitenkin mahdollista, että osakassopimus ja yhtiöjärjestys voivat muuttua prosessin aikana ja mikäli osakassopimukseen tai yhtiöjärjestykseen tulee oleellisia muutoksia osakaskuntien välisissä keskusteluissa, asia tuodaan uudelleen konsernijaoston päätettäväksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n liitteenä olevat osakassopimusluonnos ja yhtiöjärjestysluonnos hyväksytään.

Konsernijohtaja oikeutetaan hyväksymään tekniset tai vähäiset muutokset osakassopimukseen ja yhtiöjärjestykseen. Mikäli osakassopimukseen tai yhtiöjärjestykseen tulee oleellisia muutoksia, asia tuodaan uudelleen konsernijaoston hyväksyttäväksi.

Päätös

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden konsernilakimies Janne Kydölle sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pirjo Virtaselle, toimitusjohtaja Harri Kalliolle ja yrityslakimies Amanda Nikkilälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Puheenjohtaja Lauri Lyly ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Konsernijaosto päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Pirkanmaan Jätehuolto Oy 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)