Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston päätettäväksi:
Tampereen Sähkölaitos Oy:lle myönnetään seitsemän vuoden mittainen kertalyhenteinen 70,0 milj. euron suuruinen heikomman etuoikeusaseman laina ajalle 25.2.2023 - 25.2.2030.
Vaihtovelkakirjalainan korko on kiinteä 4,96 prosenttia.
Konsernijohtaja oikeutetaan hyväksymään lainan dokumentaatio sekä tarkistamaan lainan kiinteätä kokonaiskorkoa, mikäli koron pohjana oleva seitsemän vuoden koronvaihtosopimuksen taso oleellisesti muuttuu.
Perustelut
Tampereen Sähkölaitos Oy on Tampereen kaupungin 100-prosenttisesti omistama energiayhtiö.
Tampereen kaupunginvaltuusto on 10.12.2012 § 242 myöntänyt Tampereen Sähkölaitos Oy:lle vuonna 2013 kymmenen vuoden mittaisen 70,0 milj. euron suuruisen vaihtovelkakirjalainan 6,1 prosentin kiinteällä korolla. Vaihtovelkakirjalaina erääntyy 25.2.2023. Omistajaohjaus on neuvotellut lainan jatkosta ja lainaehtojen tarkistamisesta yhtiön kanssa. Lainan uusinta on linjattu konsernijaoston vahvistamassa Tampereen Sähkölaitos Oy:n omistajastrategiassa vuoden 2023 omistukseen liittyvänä toimenpiteenä.
Vaihtovelkakirjalainan mahdollisen laina-ajan jatkamisen ja uusien lainaehtojen markkinaehtoisuuden varmistamisessa omistajaohjaus käytti konsulttina Kuntarahoitus Oyj:n tytäryhtiötä Inspira Oy:tä, joka on kuntien talouteen ja rahoitukseen erikoistunut asiantuntijayritys. Inspira Oy:n laatima selvitys on liitteenä ja se on salainen Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta § 24 kohdan 20 perusteella.
Tampereen Sähkölaitos Oy:n tarkasteluhetken rahoitustarve muodostuu erääntyvän kaupungin myöntämän 70 milj. euron lainan takaisinmaksusta, liiketoiminnan pääomavaateista sekä investointien rahoituksesta. Yhtiö on neuvotellut mittavat ylimääräiset rahoitussopimukset tulevan talven poikkeuksellisia energiamarkkinan vakuusvaatimuksia varten. Aidosta rahoitustarpeesta johtuen, Inspira Oy määritti lainan käyvän korkotason periaatteella ”kuin rahoituslaitos sen hinnoittelisi”. Myönnettävä uusi laina korvaa kaupungin Tampereen Sähkölaitos Oy:lle aiemmin myöntämän heikomman etuoikeusaseman lainan. Inspira Oy:n asiantuntijalausunto suosittaa toteuttamaan kaupungin myöntämän lainan vakuudettomana ja etuoikeusasemaltaan tavanomaisia pankkilainoja heikompana. Vuonna 2021 pankin Tampereen Sähkölaitos Oy:lle myöntämässä lainassa on vakuuden asettamiskielto, jota ei ole tarkoituksenmukaista rikkoa. Lisäksi pankkilainan kovenanteissa asetetaan Sähkölaitoksen omavaraisuuden minimitasoksi 30 prosenttia. Toteuman laskennassa nykyinen heikomman etuoikeusaseman laina sisällytetään omaan pääomaan ja omistajaohjauksen selvityksen mukaan myös uusi laina tullaan käsittelemään vastaavalla tavalla omavaraisuusasteen laskennassa. Siten kaupungin myöntämä laina tukee Tampereen Sähkölaitos Oy:n vakavaraisuutta ja mahdollistaa edulliset rahoituksen ehdot pankeilta. Kaupungin lainan muoto on määritetty varmistaen, että 2021 myönnetyn lainan kovenantteja ei rikota. Myönnettävässä lainassa ei ole vaihto-oikeutta osakkeisiin.
Korkotason määrityksen pohjana toimi Tampereen Sähkölaitos Oy:lle vuonna 2021 myönnetty pankkilaina. Käyvän koron arvio muodostuu seuraavista: 1. Viitekorko, 2. Marginaali (sis. varainhankinnan, oman pääoman, toiminnan ja riskin kustannukset) ja 3. Heikomman etuoikeusaseman preemio. Lisäksi koron määrityksessä huomioitiin vihreän rahoituksen hinnoittelua, Tampereen Sähkölaitos Oy on sitoutunut määrätietoisella tekemisellään auttamaan Tampereen kaupunkia saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Seitsemän vuoden mittaiselle laina-ajalle kiinteän käyvän koron arvio on 4,96 prosenttia (per 17.01.2023). Konsernijohtaja oikeutetaan hyväksymään lainan dokumentaatio sekä tarkistamaan lainan kiinteätä kokonaiskorkoa mikäli korkotaso oleellisesti muuttuu.
Kuntalain 129 § mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vakuuksilla tai vastavakuuksilla. Tampereen Sähkölaitos Oy on kaupungin tytäryhtiöistä merkittävin ja sen liiketoiminta on varsin matalariskistä. Edellä mainittua vaaraa kaupungin kykyyn vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä ei aiheudu lainan uusinnan myötä.