Perustelut
Peltolammin hyvinvointikeskuksen uudisrakennukset sijaitsevat Lakalaivan kaupunginosassa Automiehenkadun, uusien asemakaavassa muodostuvien Lakalaivanraitin, Kuusamakadun, Kuusamapolun, Kuusamapuiston sekä Autovarikonkadun rajaamalla alueella. Etäisyys Keskustorilta on noin 7 km. Suunnittelualue sijaitsee Peltolammin ja Lakalaivan kaupunginosissa Automiehenkadun eteläpuolella. Siihen sisältyy Valiolta vapautunut tontti osoitteessa Automiehenkatu 2 sekä lähiympäristön liikenne-, katu-, viher- ja suojaviheralueita. Länsipuolella on Peltolammin asuinalue, pohjois- ja itäpuolella Lakalaivan yritystontteja ja eteläpuolella Palokallion pientaloasutusta. Toteutuksen edellyttämä asemakaava (TRE:1841/10.02.01/2017) on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 27.1.2025 § 10. Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on tehty yhteistyössä ja samanaikaisesti asemakaavoituksen kanssa.
Asemakaavamuutokseen nro 8628 liittyvät maankäyttö- ja toteutussopimukset on hyväksytty asunto- ja kiinteistölautakunnan kokouksessa 28.11.2024 § 137 ja § 138. Toteutussopimuksessa sovitun mukaisesti kiinteistöjen omistuksien toteuttamiseksi allekirjoitettiin 21.11.2024 ehdollinen vaihtokirja, jonka valtuusto hyväksyi 27.1.2025 § 11. Edellä mainituilla sopimuksilla on varmistettu, että mikäli liikekeskus ja siihen liittyvät liikuntatilat eivät toteudu määräajan puitteissa Lujatalon toimesta, liiketontin omistus siirtyy kaupungille. Tällä on varmistettu kaupungille tulevien liikuntatilojen rakentuminen.
Todetaan, että mikäli kaupallinen osuus hyvinvointikeskuksesta ei synny tässä hankesuunnitelmassa esitetyllä tavalla ja liiketontti palautuu kaupungille, aiheuttaa se hankkeeseen merkittävän riskin koulukokonaisuuden viivästymisestä tai siitä, että koulu joutuu aloittamaan toimintansa ilman liikuntatiloja, ja kirjastoauton tiloja ei saada käyttöön suunnitellusti, mikä saattaa aiheuttaa myös väistötilatarpeen näille toiminnoille. Lisäksi opiskeluhuollon tilat puuttuvat hyvinvointikeskuskokonaisuudesta siihen saakka, kunnes tilat liikerakennuksen puolella valmistuvat.
Tarveselvityksen mukaisesti koulu, päiväkoti, kirjasto ja nuorisotilojen hanke toteutetaan kaupungin omana investointina (kortteli 6027) ja kaupungin liikuntatilat sekä kirjastoauton tilat vuokrahankkeena (kortteli 6035). Tässä hankesuunnitelmassa on mukana molemmat hankkeet. Hyvinvointialueen tilojen (mukaan lukien koulun opiskeluhuollon tilat) hankinnasta vastaa Pirkanmaan hyvinvointialue. Hankesuunnitelma on tehty tarveselvityksen pohjalta.
Tilan tarve
Kaupungin oma investointi
Koulun laskennallinen maksimikapasiteetti on 550 oppilasta (luokat 0–6). Esiopetuksen osuus on kolme ryhmää (noin 75 oppilasta). S2-opetuksen ja erityisopetuksen oppilaat sisältyvät edellä mainittuun kokonaismäärään. Päiväkodin rakenteellinen mitoitus on kuusi ryhmää eli 120 lasta. Nuorisotiloille suunnitellaan omat tilansa, ”kotipesä”. Nuorisopalvelut ja varhaiskasvatus käyttävät pienempää monitoimisalia, joka sijoitetaan molempien toimintojen välittömään läheisyyteen. Kirjaston tilat koostuvat kirjastosalista, monitoimitilasta, pelihuoneesta, asiakkaille varattavasta kokoustilasta, henkilökunnan tiloista, varastosta ja henkilökunnan työtilasta. Tilaohjelman mukainen investoinnin tilantarve hyötyalana on yhteensä 5 655 hym2. Rakennuksen vuokran maksun perusteena oleva huoneistoala on kaupungin investoinnin osalta 7 574 htm2. Tilasuunnittelussa mahdollistetaan tilojen iltakäyttö alueen asukkaille ja muille toimijoille.
Kaupallisesta osasta vuokrattavat tilat
Liikuntasali puku- ja pesutiloineen, kirjastoauton tilat sekä opiskeluhuollon tilat sijoittuvat kaupallisen osaan. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa opiskeluhuollon tiloista, eivätkä ne ole kaupungin investoinnissa mukana. Hyvinvointialue vuokraa myös muuta sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvitsemaa tilaa rakennuksesta. Tilaohjelman mukainen tilantarve hyötyalana on 1489,5 hym2. Rakennuksen vuokranmaksun perusteena oleva huoneistoala on 1 951 htm2.
Aikataulu
Kaupungin oman investoinnin toteutussuunnittelu alkaa hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen maaliskuussa 2025. Rakennuslupa-aineisto on valmis, ja lupahakemus jätetään sisään tammikuussa 2026. Urakkalaskenta on tarkoitus toteuttaa maaliskuun 2026 ja kesäkuun 2026 välisenä aikana, jolloin hankkeen toteutussuunnitelma olisi hyväksyttävänä kaupunginhallituksessa kesäkuussa 2026. Rakennustyöt on tarkoitus ajoittaa elokuun 2026 ja toukokuun 2028 väliselle ajalle, jolloin rakennus voidaan varustella kesä-heinäkuun aikana ja ottaa käyttöön elokuussa vuonna 2028.
Rakennuksen valmistuttua elokuussa 2028 luovutaan sekä Peltolammin päiväkodista että vanhan koulun tontilla olevista siirtokelpoisista koulurakennuksista, jotka sisältävät myös Pirkanmaan hyvinvointialueelle alivuokrattuna olevat äitiys- ja lastenneuvolan tilat. Hyvinvointialueen on tarkoitus toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tilat kaupalliseen osaan tuleviin vuokratiloihinsa.
Kaupallisen osan käyttöönottoa tavoitellaan samanaikaisesti vaiheessa 1 toteutettavan rakennuksen kanssa eli elokuussa 2028. Kaupungin on mahdollista ottaa tässä liikerakennuksessa olevat liikuntasali ja kirjastoauton tarvitsemat tilat myös aikaisemmin.
Samanaikaisesti luovuttaisiin Peltolammin vanhan koulun liikuntasalin käytöstä ja rakennus voidaan purkaa. Vanhan koulun alueella on asemakaavaehdotusvaiheessa pientalojen toteuttamisen mahdollistava asemakaava. Myös kirjastoauton tilat voidaan ottaa käyttöön heti kaupallisen osan valmistuttua ja luopua vuokratiloista.
Ilmastostrategia
Hankkeen toteutus nivoutuu Tampereen kaupungin strategisiin tavoitteisiin ja ilmastotyöhön käyttämällä elinkaaren hiilijalan- ja -kädenjälkilaskelmia ja ilmastoriskien arviointia suunnitteluratkaisujen ja materiaalivalintojen tukena. Hankkeen vähähiilisyyteen vaikuttaa keskeisesti uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkaiden rakenteiden käyttö, hiililaskentaan perustuvat rakennusmateriaalit sekä tilatehokkuus.
Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot
Kevyen liikenteen yhteydet hyvinvointikeskukseen ovat hyvät. Lähin joukkoliikenteen pysäkki tulee suunnitelmien mukaan sijaitsemaan Automiehenkadulla rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Ajoneuvo- ja huoltoliittymä sijoittuu Kuusamakadulle. Huoltoyhteys suunnitellaan turvalliseksi ja se on erotettu selkeästi kevyen liikenteen reiteistä. Lasten ja oppilaiden kulku pihalle tapahtuu lännestä ja etelästä.
Tontille sijoitetaan yhteensä 25 kappaletta auto-/inva- ja saattopaikkoja. Saattopaikkoja on yhteensä 18 kappaletta. Invataksin pysähtymispaikka ja neljä jättöpaikkaa sijoittuu Kuusamakadun varrelle. Autopaikoilta on esteetön ja turvallinen reitti rakennukseen. Polkupyöräpaikkoja tontille sijoitetaan asemakaavan mukaisesti yhteensä 370 paikkaa, joista puolet toteutetaan katettuna ja osa lukittaviin kylmiin varastoihin.
Kaupungin investointi
Kaupungin omistama rakennus on kolmekerroksinen, ullakolle sijoittuu IV-konehuone. Piha suunnitellaan päiväkodin ja koulun suunnitteluohjeiden mukaisesti. Puiden lisäksi pihalle sijoitetaan katoksia, joilla mahdollistetaan toiminta myös kuumina päivinä. Pihan toiminnot suunnitellaan siten, että niitä hyödyntää kaikenikäiset alueen asukkaat myös ilta-aikaan. Pihoista muodostetaan aidatut yhtenäiset ja helposti valvottavat kokonaisuudet. Pihoilta on suora yhteys ryhmä- ja opetustiloihin. Ajomiehenkadun vastaiselle reunalle toteutetaan katos ja seinä, joka toimii myös meluesteenä.
1. kerroksessa sijaitsevat pieni aulatila, kirjaston tilat, osa päiväkodin tiloista, keittiö ja ruokasali, käsityön tilat, väestönsuojatilat (joihin sijoittuu henkilökunnan sosiaalitilat), varastoja ja siivouskeskus. Toisessa kerroksessa sijaitsee päiväkodin ryhmätiloja, nuorisotilat, yhteiskäyttöinen monitoimisali ja opetustiloja. Aulatilasta on suora ja esteetön yhteys nuorisotiloihin. Monitoimisalin pääkäyttäjät ovat varhaiskasvatus ja nuorisotoimi. 2. kerroksesta on sisäyhteys liikunta- ja opiskeluhuollon tiloihin yhdyskäytävän kautta. Kolmannessa kerroksessa sijaitsee opetustiloja ja henkilökunnan tauko-, työ- ja neuvottelutilat. Ullakkokerroksessa sijaitsee rakennuksen iv-konehuone.
Suurin osa tiloista on suunniteltu yhteiskäytön mahdollistaviksi. Rakennuksen huolto ja tavarankuljetus tapahtuu huoltopihan kautta. Tiloissa on huomioitu esteettömyys liikuntaesteisten, kuulo- ja näkövammaisten kannalta. Päiväkodin ja koulun tilojen suunnittelussa noudatetaan koulun ja päiväkodin suunnitteluohjeita.
Kaupallisen osan tilat
Kaupalliseen osaan sijoittuvat koulun liikuntasali ja kirjastoauton tilat. Rakennusten välille toteutetaan lämmin yhdyskäytävä, joka mahdollistaa suoran yhteyden liikunta-, kirjastoauton sekä oppilashuollon tiloihin. Kirjastoautotoiminnan tilat sijoittuvat 1. kerrokseen lastauspihan yhteyteen. Iso liikuntasali sijoittuu kaupallisen osan toiseen kerrokseen. Liikuntatilat on suunniteltu siten, että ne palvelevat rakennuksen pääkäyttäjien lisäksi alueen asukkaita ja liikuntaseuroja. Tiloihin toteutetaan erillinen iltakäytön reitti, sisäänkäynti on Ajomiehenraitilta liiketilan oven kautta. Opiskeluhuollon tilat sijaitsevat 2. kerroksessa. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa tilojen vuokrauksesta ja suunnittelusta.
Investointi- ja käyttökustannukset
Peltolammin hyvinvointikeskuksen uudisrakennuksen laskettu tilaohjelmapohjainen kustannusarvio on 30 600 000 euroa (3 445 euroa/brm2). Rakennusinvestointiin lisätään julkinen taidehankinta, jonka suuruus on 200 000 euroa, yhteensä 30 800 000 euroa (alv 0 %). Hankevaraus on 10 % kokonaiskustannuksista. Vuoden 2025 talousarviossa hankkeelle on esitetty vuosille 2024–2028 yhteensä 31 550 000 euroa, joka perustui vuonna 2024 tehtyyn hankesuunnitelman kustannusarvioon. Hanketta esitetään jatkettavaksi toteutussuunnitteluun ja hankkeen määrärahaa tarkistettavaksi urakkalaskennan kautta saatujen todellisten kustannusten mukaiseksi. Toteutussuunnitteluvaiheessa etsitään ratkaisuja, joilla kustannuksia saadaan alennettua. Keittiön laitteet ovat Pirkanmaan Voimia Oy:n oma investointi. Ne kuitenkin kilpailutetaan osana urakkaa ja laitehankinnan lisäksi Pirkanmaan Voimia osallistuu rakennuttamis- ja rakennuskustannuksiin keittiön osalta. Keittiölaitteiden kustannusarvio on noin 225 000 euroa.
Hankesuunnitelman liitteenä on investointisopimus, joka sisältää alustavan arvion hankkeesta aiheutuvista pääoma- ja ylläpitovuokrista. Kiinteistön valmistuttua vuonna 2028 vuosivuokra on yhteensä 2 329 443 euroa. Summa jakautuu eri käyttäjäryhmille seuraavasti: perusopetus 1 299 029 euroa, varhaiskasvatus (esiopetus) 76 486 euroa, varhaiskasvatus (päivähoito) 500 075 euroa, nuorisopalvelut 103 210 euroa, kirjastopalvelut 301 643 euroa ja Pirkanmaan Voimia Oy 49 001 euroa. Lopullinen vuokra määräytyy käyttöönottoajan ylläpitokustannustason, hankkeen toteutuneiden investointikustannusten ja pinta-alan mukaisesti. Lopullinen erillisurakoiden ja -hankintojen sisältö ja hankintarajat tarkentuvat suunnittelun edetessä. Käyttäjän irtokaluste- ja varusteluhankintojen suunnittelu täsmentyy toteutussuunnittelun rinnalla laadittavan irtokalustesuunnitelman myötä.
Hallintosäännön mukaisesti kaupallisen osan vuokrasopimus, joka sisältää hankesuunnitelman, esitetään asunto- ja kiinteistölautakunnan hyväksyttäväksi, kun vuokrasopimusneuvottelut hankkeen toteuttajan kanssa saadaan päätökseen. Asemakaavan muutosehdotukseen nro 8628 liittyvän toteutussopimuksen mukaan tilavuokran tulee olla vertailukelpoinen kaupungin vastaavien vuokrien kanssa. Pääasiallisena vertailukohteena on Linnainmaan Koilliskeskus indeksillä korjattuna (tilavuokrasopimuksen allekirjoitushetki). Alustava arvio vuokratasosta: pääomavuokra 461 805 euroa vuodessa (19,53 euroa/m2), ylläpitovuokra 137 182 euroa vuodessa (5,80 euroa/m2). Arvio sisäänvuokrauskustannuksesta on yhteensä 598 987 euroa vuodessa.
Kustannustarkastelut ja kaupunginhallituksen ponsi
Tarveselvityksen hyväksymisen yhteydessä kaupunginhallitus asetti päätösponnen: ”Kaupunginhallitus edellyttää, että hankkeen suunnittelun jatkotyössä kiinnitetään vakavaa huomiota kustannustason saamiseksi huomattavasti nykyistä alemmalle tasolle.” Hankesuunnitteluvaiheessa kustannuksien alentamista tarkasteltiin tilankäytön tehostamisen sekä käytettävien rakenneratkaisujen kautta. Myös rakentamisen yleisen kustannustason laskulla on merkittävä vaikutus kustannuksiin. Hankesuunnitelmassa esitetty investointikustannusarvio on alentunut tarveselvitysvaiheesta 4 250 000 euroa.
Taide rakennushankkeessa
Julkisen taiteen ohjausryhmä on linjannut, että Peltolammin hyvinvointikeskukseen integroidaan taidetta. Taiteen suunnittelu ja toteutus yhteensovitetaan rakennushankkeen aikatauluun. Taideteokset integroidaan kokonaisuuteen ja ympäristöön. Taideinvestoinnin yhteenlasketuksi summaksi esitetään 200 000 euroa. Summa on kustannusraami, jota ei ylitetä. Taidehankinta on käynnistetty hankesuunnitteluvaiheessa. Tampereen Taidemuseo tekee päätöksen ja sopimuksen taidehankinnasta. Taiteen suunnittelussa osallistetaan koulun henkilökuntaa ja oppilaita myöhemmin määritettävällä tavalla. Peltolammiseura hankkii kohteeseen omalla kustannuksellaan taidetta, joka sijoitetaan sisätiloihin myöhemmin määritettävään paikkaan. Päätös teoksen hankinnasta kaupungin omistukseen tehdään kuvataiteen hankintaryhmässä. Peltolampi-Multisilta -kaupunginosaohjelmatyön yhteydessä toteutettiin taideteos Tampereen Yliopiston toimeksiannosta. Suunnitelman mukaan yliopisto luovuttaa teoksen Peltolammin hyvinvointikeskukseen. Se sijoitetaan sisätiloihin myöhemmin määritettävään paikkaan.
Elinkaaren hiilijalanjälki ja elinkaarikustannus
Rakennuksen kokonaishiilijalanjälki on 19,01 kg CO2e/m2/a ja 50 vuoden arviointijaksolla 8 038 t CO2e. Energiankulutuksen päästöjen arviointiin on käytetty ympäristöministeriön menetelmän mukaisia kertoimia energiantuotannon päästöjen muuttumiselle laskentajakson aikana. Toteutussuunnitteluvaiheessa alennetaan rakennuksen hiilijalanjälkeä käyttämällä vähähiilistä betonia rakentamisessa. Hankesuunnitelmien perusteella tehtyjen laskelmien mukainen uudisrakennuksen elinkaarikustannus on 84 867 000 euroa. Rakennuksen laskennallinen elinkaari 50 vuotta.
Väistötilatarpeet
Peltolammin koulu, kirjasto ja neuvola toimivat tällä hetkellä Kuntarahoitus Oyj:n omistamassa siirtokelpoisessa koulurakennuksessa nykyisen koulun tontilla lukuun ottamatta liikuntatiloja, jotka sijaitsevat kaupungin omistamassa vanhassa koulurakennuksessa. Siirtokelpoisen väistötilan rakennuslupa on voimassa 20.12.2029 asti. Väistötilan kustannus (leasingvuokrasopimuksen mukainen sisäänvuokraushinta) on 33 482 euroa/kk ja 401 784 euroa/vuosi. Jäännösarvo jatkovuokra-ajan päättyessä 31.12.2027 on 1 605 403 euroa (alv 0 %). Peltolammin koululle rakennettiin lisäväistötilaa keväällä 2024. Väistötila on kaupungin oma siirtokelpoinen rakennus, jota saa rakennusluvan mukaan pysyttää paikallaan enintään 14.10.2028 asti. Päiväkoti jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissa uusien tilojen valmistumiseen saakka.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 14 § 20. kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää yli 10 000 000 euron arvoisten tilahankkeiden hankesuunnitelmista.
Tämän asian liitteinä olevat rakennusten pohjapiirrustukset ovat salassa pidettäviä. Salassapidon peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) 24 § 1 momentin 7-kohta.