Perustelut
Kuntalain 28 §:n mukaan vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä. Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 13 §:n mukaan kaupungissa on nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja maahanmuuttajaneuvosto. Kaupunginhallitus voi asettaa myös muita vaikuttamistoimielimiä. Kaupunginhallitus päättää vaikuttamistoimielinten kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä.
Kaupunginhallitus on hyväksynyt 20.6.2022 § 284 vammaisneuvoston toimintaohjeen. On ilmennyt, että toimintaohjetta on hyvä päivittää, sillä vanha ohje ei huomioinut Pirkanmaan hyvinvointialueen myötä muuttunutta tilannetta. Päivitetyn ohjeen keskeisin muutos liittyy vammaisneuvoston jäsenten valintaan. Aiemmin valinta tehtiin Tampereen vammais- ja terveydenhuollon neuvottelukunnassa (Vatenk). Vatenkin toiminta lakkautettiin vuonna 2024.
Vammaisneuvoston uusi valintamenettely olisi seuraava:
Vammaisneuvoston vaaleihin voivat asettua ehdolle tamperelaiset tai kunnassa asuvat vammaiset henkilöt, heidän omaisensa tai vammaisjärjestöjen edustajat. Ehdokkaan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen asettuakseen ehdolle. On toivottavaa, että liikkumis- ja toimimisesteiset, aisti-, liikunta- ja kehitysvammaiset henkilöt olisivat kattavasti edustettuina neuvostossa. Vaikuttamistoimielimen valinnassa tasa-arvolain vaatimukset eivät tule suoraan sovellettaviksi, vaikka kokoonpanossa on syytä pyrkiä naisten ja miesten tasapuoliseen edustukseen.
Neuvoston esittelijäsihteeri järjestää julkisen haun ehdokkaiden tavoittamiseksi ja tiedottaa potilas- ja vammaisyhdistyksiä mahdollisuudesta asettua ehdolle vammaisneuvoston vaaleissa ja niistä perusteista, joilla jäsenet/varajäsenet neuvostoon valitaan. Tampereen kaupunki kutsuu koolle vammais- ja potilasyhdistysten yhteiskokouksen, jossa ehdolle vammaisneuvostoon asettuneista äänestetään. Kullakin yhteiskokoukseen osallistuvalla yhdistyksellä on puheenjohtaja- ja jäsenvaalissa yksi (1) ääni. Kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston jäsenet yhteiskokouksen esityksen pohjalta.
Vaaleissa valitaan vammaisneuvoston puheenjohtaja ja kuusi (6) muuta jäsentä sekä kullekin henkilökohtainen varajäsen.
Lisäksi kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvostoon puolueiden esittämät neljä (4) muuta jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Varapuheenjohtajan valitsee vammaisneuvosto varsinaisista jäsenistään. Vammaisneuvoston toimikausi on kaksi (2) vuotta. Vammaisneuvostossa on jokaisella jäsenellä yksi (1) ääni.
Vammaisneuvosto vahvisti kokouksessaan 19.11.2024 liitteenä olevan toimintaohjeen päivityksen kaupunginhallitukselle edelleen hyväksyttäväksi.
Uutta valintamenettelyä ja tässä päätöksessä kuvattuja toimintatapoja sovelletaan vammaisneuvoston uudelle 1.6.2025 alkavalle toimikaudelle.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Vammaisneuvoston toimintaohjeen päivitys hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.