Kaupunginhallitus, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 317 Valtuustoaloite hyvinvointisuunnitelman selvittämiseksi ikääntyville tamperelaisille – Sinikka Torkkola ym. 

TRE:1036/05.00.01/2024

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hyvinvointijohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtuutettu Sinikka Torkkola ja allekirjoittaneet ovat aloitteessaan nostaneet esiin huolen tamperelaisten ikääntyneiden toimintakykyä ja hyvinvointia edistävien palveluiden poistumisesta hyvinvointialueen aloitettua. Aloitteessa esitetään, että Tampereen kaupunki 1) selvittää millaisia toimintakykyä ja hyvinvointia tukevia palveluja on ikääntyneille tamperelaisille tarjolla, 2) millaisia palveluja ikäihmiset tarvitsevat ja 3) valmistelee näiden selvitysten pohjalta ikäihmisten hyvinvointisuunnitelman.

Tampereen kaupunki kokoaa seuraavaan vuosien 2026–2029 hyvinvointisuunnitelmaan elinkaaren mukaisesti jaotellut hyvinvoinnin edistämisen palvelut sekä kunnassa että hyvinvointialueen yhdyspinnoilla. Tampereen hyvinvointisuunnitelma ja hyvinvointikertomus pohjaavat Stiglitzin kahdeksaan hyvinvointivarantoon, joiden kautta tullaan tarkastelemaan laajasti eri-ikäisten tamperelaisten hyvinvointia. Suunnitelma nostaa esiin hyvinvointikertomuksen tietopohjasta johdetut painopisteet. Tietopohjassa tarkastellaan indikaattoritietojen lisäksi ilmiöitä ja palvelutarpeita sekä kolmannelta sektorilta, vanhusneuvostolta ja asukkailta saatavaa tietoa. Näiden tietojen kautta nostetaan hyvinvointisuunnitelmassa esiin tavoitteet ja määritellään vastuutahot.

Laaja hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma laaditaan aina valtuustokausittain. Seuraavan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinta on aloitettu. Hyvinvointikertomuksessa tuodaan esiin keskeiset indikaattoritiedot tamperelaisten hyvinvoinnin tilasta kuluneelta valtuustokaudelta. Hyvinvointisuunnitelma keskittyy valtuustokauteen 2026–2029 ja se tulee olemaan kokoava suunnitelma, joka sisältää sekä lasten- ja nuorten, ehkäisevän päihdetyön, ikäystävällinen kunta -suunnitelman (ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma), tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja kotouttamisen ohjelman osa-alueet. Tampereen edellinen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma oli sosiaali- ja terveyspalveluiden laatima päättyen vuoteen 2022.

Kaupungin keväällä 2024 käynnistynyt hyvinvoinnin kehitysohjelma (2024–2027) edistää osaltaan ikääntyneiden terveyttä ja hyvinvointia. Kehitysohjelmassa yhtenä tavoitteena on yhteisöllisyyden kokemuksen lujittuminen, sisältäen ikääntyneiden sosiaalisuuden ja toimintakyvyn lisäämisen. Kehitysohjelman tavoitteena on syventää tamperelaisten toimijoiden laaja-alaista yhteistyötä ikääntyneiden hyvinvointityön vaikuttavuuden edistämiseksi. Lisäksi kehitysohjelman puitteissa on haettu sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahaa Etsivä kulttuurinen vanhustyö -hankkeelle (2025–2027), jossa tavoitteena on löytää ratkaisuja kulttuuri- ja liikuntapalveluiden turvaamiseksi ikääntyneille lähitorien palveluverkon muutoksessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:  

Sinikka Torkkolan ja allekirjoittaneiden valtuutettujen valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.  

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sinikka Torkkola ym., Reija Linnamaa, Tarja Puskala, Lauri Savisaari, Mika Vuori, Jaana Ylänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)