Perustelut
Aleksanterin koulun perusparannuksen tarveselvitys on hyväksytty kaupunginhallituksessa 5.6.2023 (§ 281) ja hankesuunnitelma 11.3.2024 (§ 111). Hankkeen toteutussuunnitelma ja -sopimus käsitellään kaupunginhallituksessa yli 10 miljoonan euron hankkeena. Hankemuodoksi on valittu hankesuunnitteluvaiheessa yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka. Hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen on kilpailutettu hankkeelle projektinjohtourakoitsija. Tarjouskilpailun voitti YIT, jonka valinta perustui 60 % laatuun ja 40 % hintaan. YIT saavutti korkeimmat pisteet molemmissa osa-alueissa. Hankkeen toteutussuunnitelma on laadittu hankesuunnitelman pohjalta kehitysvaiheessa yhteistyössä kilpailutuksessa valitun projektinjohtourakoitsijan eli YIT:n kanssa.
Aleksanterin koulu on Tampereen vanhin koulu. Koulu koostuu kolmesta eri aikaan rakennetusta asemakaavalla suojellusta koulurakennuksesta: ruokalarakennus (1875, arkkitehti Brynolf Sjöström), puurakennus (1886, arkkitehti F.L. Calonius) ja kivirakennus (1904, arkkitehti Wivi Lönn). Hanke käsittää kolmen rakennuksen perusparannukset piha-alueineen, kalusteineen ja varusteineen täysin käyttökuntoon saatettuna. Koulun laskennallinen maksimikapasiteetti on perusparannuksen myötä 550 oppilasta sisältäen esi- ja erityisopetuksen. Esi- ja alkuopetus on 1–2-sarjainen ja luokat 3–6 on 4–5-sarjainen. Henkilökuntaa on yhteensä noin 70 henkilöä. Lisäksi kivirakennuksen opiskeluhuollon tilat perusparannetaan Pirkanmaan hyvinvointialueen käyttöön.
Arkkitehtisuunnitelmat on laatinut Arkkitehtitoimisto Forssi Oy, joka on toiminut myös hankkeen pääsuunnittelijana. Muut suunnittelutyöt on toteutettu projektinjohtourakoitsija YIT:n alihankintana. LVIS-suunnittelusta on vastannut Granlund Oy, rakenne- ja akustiikkasuunnittelusta sekä paloteknisestä suunnittelusta on vastannut A-insinöörit Oy.
Toteutussuunnittelu on laadittu hankesuunnitelman pohjalta. Suunnittelua on erityisesti vaikeuttanut se, että rakennusten alkuperäisiä suunnitelmia ja korjaushistoriaa ei ole säilynyt. Kehitysvaiheessa hankkeen kuntotutkimuksia on sen vuoksi laajennettu suunnittelun edistämiseksi. Tutkimuksissa on havaittu laajoja lisäkorjaustarpeita hankesuunnitteluvaiheeseen verrattuna. Näitä ovat muun muassa haitta-aineiden laajempi esiintyvyys, poikkeavat rakenneratkaisut ja tuentatarpeet sekä kivirakennuksen alkuperäisten sisäpuolisten rappauspintojen uusimistarve vakavan kopo-ongelman vuoksi. Näiden lisäkorjaustarpeiden kustannusvaikutus on noin 2,6 miljoonaa euroa.
Kivirakennuksessa poistetaan välipohjien ja yläpohjan orgaaniset täytteet suojelusyistä pääosin yläkautta. Alapohja uusitaan ja muutetaan sen korkeuksia esteettömyyden parantamiseksi. Kaikissa kerroksissa tehdään kevyiden väliseinien purkua ja tilamuutoksia. Sisärappauspintoja uusitaan. Ullakolle rakennetaan kaksi uutta ilmanvaihtokonehuonetta, ja vesikaton tekniikan asennukset uusitaan. Kaikki LVIS-järjestelmät uusitaan, ja luonnonkiviperusmuuri mantteloidaan, eristetään sekä salaojitetaan ulkopuolelta.
Ruokalarakennuksessa poistetaan orgaaniset täytteet ylä-, väli- ja alapohjista. Kaikki kevyet levyrakenteiset väliseinät ja pintarakenteet puretaan, ja tehdään tilamuutoksia. Lämmityskeittiö uusitaan ja koko keittiön erittäin huonokuntoinen seinärakenne uusitaan suojeltua julkisivulaudoitusta lukuun ottamatta. Ullakolle rakennetaan kaksi uutta ilmanvaihtokonehuonetta, ja vesikate uusitaan tekniikan asennuksineen. Kaikki LVIS-järjestelmät uusitaan, ja perusmuuria eristetään sekä salaojitetaan.
Puurakennuksessa tehdään kevyiden väliseinien purkua ja tilamuutoksia. Käyttökerrokseen rakennetaan kaksi uutta ilmanvaihtokonehuonetta, ja vesikatolle tehdään tekniikan läpivientejä. Kaikki LVIS-järjestelmät uusitaan. Perusmuuria salaojitetaan ulkopuolelta. Kellaritilaan rakennetaan uusi ulkoiluvälinevarasto.
Rakennuksissa on suojeltavia pintoja, minkä vuoksi rakennustyöt tulee toteuttaa hienovaraisesti ja erityisiä työmenetelmiä noudattaen. Asbestia ja muita haitta-aineita sisältävät rakennusosat poistetaan niiltä osin, kuin ne on mahdollista poistaa.
Piha-alueelle rakennetaan kaksi uutta välituntikatosta ja yksi pyörävarasto. Paikoitusalue ja pihan päällysteet uusitaan, ja pintamuotoja muokataan pintavesien poisjohtamiseksi rakennuksista. Lisäksi rakennetaan uusia tukimuureja, lisätään pyöräpaikoitusta, uusitaan leikkivarusteet ja pelikentät sekä rakennetaan uusi säleaita ja meluaita.
Hankkeen rakennuttamisesta vastaa Tampereen Tilapalvelut Oy ja projektipäällikkönä toimii hankepäällikkö Heini Koiranen. Hankkeen rakennuttamisesta ja valvonnasta laaditaan Tampereen kaupungin ja Tampereen Tilapalvelut Oy:n kesken toteutussopimus (liite) osapuolten välisen palvelu- ja yhteistyösopimuksen mukaisesti. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesäkuussa 2025 ja niiden on tarkoitus valmistua huhtikuussa 2027. Piha-alueen työt tehdään loppuun kesän 2027 aikana. Tilat otetaan käyttöön elokuussa 2027.
Projektinjohtourakan mukaisesti YIT toimii hankkeen päätoteuttajana ja se toteutetaan lukuisina YIT:n alihankintoina. Aliurakoita on aktiivisesti ennakkokilpailutettu kehitysvaiheessa projektinjohtourakoitsija YIT:n toimesta alkuvuodesta 2025 toteutuskustannusarvion määrittämiseksi. Toteutuskustannusarvio on laadittu edullisimpien hyväksyttyjen alihankintojen ennakkotarjousten perusteella sekä YIT:n vuosisopimushinnoilla ja oman työn hinnoilla. Sidottujen kustannusten osuus toteutuskustannusarviosta on noin 70 %, ja loput on laskettu rakennusosapohjaisen kustannuslaskennan perusteella.
Hankkeen kustannuslaskennasta vastannut Ramboll Oy on tehnyt vertailevan rakennusosapohjaisen kustannuslaskelman, jonka ero YIT:n laatimaan kustannuslaskelmaan on noin 350 000 euroa. Lisäksi kustannuslaskija on tarkastanut YIT:n laskelman ja todennut, että YIT:n laatima kustannusarvio vastaa suunnitteluajan suunnitelmia ja senhetkistä hintatasoa. Ramboll Oy on laatinut myös tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheissa laaditut tilapohjaiset kustannusarviot.
Toteutuskustannusten kasvu johtuu kehitysvaiheen tutkimuksissa havaittujen lisäkorjaustarpeiden määrän kasvusta, mikä on välttämätöntä rakennusten terveyden, turvallisuuden ja käytettävyyden varmistamiseksi. Lisäksi hankkeen määrärahaan on tehty 10 %:n vähennys ilman vastaavaa laajuuden supistamista, minkä vuoksi asetettua budjettitasoa ei ole mahdollista saavuttaa. Hankkeelle on osoitettu kaupungin vuoden 2025 talousarviossa 22 950 000 euron määräraha, joka vastaa 90 % tarveselvitysvaiheen kustannusarviosta. Tämän määrärahan korottamista esitetään 4 150 000 eurolla, jotta hanke voidaan toteuttaa suunnitellusti. Määrärahan korotus ei edellytä lisäyksiä vuoden 2025 talousarvioon, vaan lisämääräraha kohdistetaan vuosille 2026 ja 2027.
Hankkeen toteutusmuodon ansiosta on kuitenkin mahdollisuus, että kustannukset alitetaan toteutuksen aikana. Hankemuodon kaupallinen malli kannustaa sekä urakoitsijaa että tilaajaa kustannustehokkaaseen toteutukseen, sillä molemmat osapuolet hyötyvät kustannusten alituksesta. Lisäksi toteutusmuoto tukee tiivistä yhteistyötä ja riskien hallintaa, mikä edistää kustannusvarmuutta hankkeen aikana. YIT:lle korvataan hankkeen toteutuksesta aiheutuneet kustannukset open book -periaatteen mukaisesti sekä YIT:n tarjouksen mukainen kate, joka on 7,5 % toteutuskustannuksista. Tämä läpinäkyvä hinnoittelumalli varmistaa, ettei hankkeessa synny piilokatteita tai -kuluja.
Pirkanmaan Voimia Oy:n hankintaan kuuluvien keittiölaitteiden kustannus on yhteensä 210 000 euroa.
Sopimuksien vastuuhenkilöksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 14.2 § 20. kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää yli 10 000 000 euron arvoisten tilahankkeiden toteutussuunnitelmista, rakennuttamissopimuksista ja investointisopimuksista.
Tämän asian liitteinä olevat rakennusten pohjapiirustukset ovat salassa pidettäviä. Salassapidon peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) 24 § 1 momentin 7-kohta.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Aleksanterin koulun perusparannuksen toteutussuunnitelma ja toteutussopimus hyväksytään.
Talousarvion 2026 käsittelyn yhteydessä esitetään hankkeen määrärahan korotusta 27 100 000 euroon hankkeen toteuttamiseksi toteutussuunnitelman mukaisessa laajuudessa ja investointivuosia tarkastettavaksi talonrakennusohjelman vuosille 2026–2027.
Kiinteistöjohtaja valtuutetaan tekemään toteutussopimukseen tarvittaessa pieniä teknisiä korjauksia ja allekirjoittamaan toteutussopimus.
Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm.