Perustelut
Tampereen kaupunki, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto käynnistivät vuoden 2023 aikana vuoropuhelun yhteistyön tiivistämisestä EU-toiminnan osalta. Taustalla olivat Tampereen korkeakoulujen yhdistyminen, Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan käynnistyminen sekä muun yhteisen edunvalvontatyön tiivistyminen viime vuosina. Vuoropuhelun seurauksena yhteisiä tavoitteita ja toimintaa haluttiin päivittää ja kirkastaa. Yhteistyön kehittämisen tueksi tehtiin laaja haastattelututkimus, jossa haastateltiin toimeksiantajien lisäksi pirkanmaalaisia, kansallisia ja kansainvälisiä sidosryhmiä.
Alueen EU-toiminnan tavoitteiden ja toiminnan uudistamisen kannalta tunnistettiin keskeiseksi huomioitavaksi tekijäksi globaalit toimintaympäristön muutokset ja niiden heijastuminen EU-politiikkaan. Esimerkkejä tällaisista muutoksista ovat eurooppalaisen omavaraisuuden ja teollisuuspolitiikan uusi tuleminen, eurooppalaisen puolustus- ja turvallisuuskyvykkyyden vahvistaminen sekä energiasiirtymän vauhdin kiihtyminen. Lisäksi EU:n lisääntyvällä sääntelyllä on vaikutuksia myös paikallishallintoon, kuten esimerkiksi ennallistamisasetuksen säätämisen prosessi on osoittanut. Tampereen ja Pirkanmaan toimijoiden yhteistyön tiivistämisen lisäksi tarvitaan myös vahvempaa ennakoivaa yhteyttä Suomen EU-politiikkaan ja valtion eri toimijoihin, jotta alueen tavoitteita pystytään vaikuttavasti edistämään.
Tampereen seutu on noussut keskeiseksi osaamiskeskittymäksi mm. puolijohteissa, terveysteknologiassa, turvallisuudessa ja resurssiviisaassa teollisuudessa. Lisäksi Tampereella ja Pirkanmaalla tehdään laajaa strategista kehittämistyötä hiilineutraaliuden ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä sekä älykaupunkikehittämisessä. EU:n tutkimus- ja kehitysinstrumenteilla on keskeinen kansainvälisyyttä ja resursseja vahvistava rooli. Tavoitteellinen EU-toiminta tuo aluetalouteen vahvistusta niin yksityiselle kuin julkiselle sektorille, laajasti vahvistaen alueen kilpailukykyä. EU-tavoitteissa onnistuminen vaatii tehokasta ja tavoitteellista verkostomaista toimintaa niin Brysselissä kuin kotimaassakin.
Syksyn aikana 2023 käytävissä yhteistyöneuvotteluissa EU-toiminnan tavoitteista ja organisoinnista on päädytty tavoitteiden ja toiminnan uudistamiseen alueella tehtävää TKI- ja edunvalvontatyötä vahvistamalla ja Brysselin toimiston ohjaus- ja organisointimallia uudistamalla. EU-toiminta tullaan vahvemmin nivomaan yhteen Pirkanmaan edunvalvontaryhmän toimintaan sekä seudun yritys- ja elinkeinotoimintaan, kuitenkin turvaten kaupungin ja kehyskuntien hanketyön tukitarpeet. Osana uuden EU-toimintamallin kokonaisuutta Brysselin toiminta tullaan jatkossa ostamaan palvelusopimuksella kaupunkiseudun elinkeinoyhtiö Business Tampereelta nykyisen yrityksille ja TKI-konsortioille suunnatun EU-rahoitusaktivointi- ja kumppanuuspalveluiden rinnalla. Päätöksen sopimuksesta tekee erikseen hallintosäännön ja delegointipäätöksen mukainen toimivaltainen viranhaltija.
Muutokset ja uuden toimintamallin valmistelut tehdään vuoden 2024 aikana. Uusi toimintamalli käynnistyy vuoden 2025 alusta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimintamallin uudistaminen merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.