Kaupunginhallitus, kokous 9.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 465 Valtuustoaloite kevyen liikenteen alikulkutunneleiden avaamiseksi graffititaiteelle - Noora Tapio ym. 

TRE:6629/12.00.01/2017

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tietäväinen Milko, Rakennuttamisjohtaja, Milko.Tietavainen@tampere.fi

Perustelut

Noora Tapio jätti 21 muun valtuutetun kanssa 11.9.2017 valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan kaikkien kevyen liikenteen alkukulkutunnelien muuttamista julkisiksi taidepinnoiksi, jotka tuovat osallistumisen mahdollisuuksia ja taidetta jokaisen elinpiirin.

Tampereella on jo jonkin verran avattu alikulkutunneleita graffititaiteelle. Tamperelainen kulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPum (SRPP) on järjestänyt yhteistyössä katutaideyhdistys Spray Can Controlin kanssa yhteisöllisiä maalaustapahtumia eri puolilla kaupunkia. Osa graffititapahtumista on ollut alikulkuihin tehtyjä pop up -työpajoja, osassa tunneleihin on jäänyt pysyviä teoksia. Yhdistykset ovat hakeneet maalaustapahtumiin osallistujia kaikista ikäryhmistä ja mukaan on pyritty saamaan sekä maahanmuuttajia että kantasuomalaisia. Liikuntarajoitteisille ja sosiaaliongelmaisille on myös järjestetty omia tapahtumia. Yhdistykset ovat huolehtineet asianmukaiset lupa- ja turvallisuusasiat kuntoon ja alikulkujen maalauspaikat on aidattu pyöräilijät huomioon ottaen.

Valtuustoaloitteessa esitetään Tampereen kaikkia alikulkutunneleita vapautettavaksi julkisiksi taidepinnoiksi. Kaikkia tunneleita ei kuitenkaan voida vapauttaa em. käyttöön. Syitä on useita. Kaupunkiympäristön palvelualueen mukaan alikulkutunneleiden maalaamiselle ei kunnossapidon kannalta ole estettä, mutta maalattavat tunnelit tulisi sijaita mieluummin keskustan ulkopuolella. Kaupunkikuvatoimikunta vaalii erityisesti keskustan alueen visuaalisesti kestävää ilmettä ja Julkisen taiteen ohjausryhmä vastaa julkisen taiteen linjauksista ja tekijä- ja teosvalinnoista eri kohteisiin, joten esitykset keskusta-alueelle tulevista maalauskohteista tulisi tehdä em. toimikunnan ja ohjausryhmän kautta.

Alikulkusiltojen tai yleisillä alueilla olevien rakenteiden maalaamiseen tulee hakea lupa. Lupa voidaan osoittaa Tampereen kaupungin palvelupisteeseen, josta se välitetään rakenteista vastaavalle taholle suunnitelman arviointia ja luvan myöntämistä varten. Kaupunkikuvallisesti merkittävien kohteiden maalaamisesta esimerkiksi graffiteilla pyydetään lausunto kaupunkikuva-arkkitehdilta.

Täysin vapaaseen alikulkujen graffitikäyttöön liittyy myös useita käytännön haasteita, jotka tulee huomioida käytännön järjestelyissä. Työ on toteutettava niin, että siitä ei aiheudu vaaraa liikenteelle. Töiden valmistuttua ympäristö on jätettävä siistiin kuntoon ja kaikki jätteet ja tarvikkeet on poistettava. Edellä mainituista syistä maalausluvan hakijan on nimettävä vastuullinen henkilö, joka vastaa turvallisesta toteutuksesta sekä muista luvan mukaisista ehdoista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Noora Tapion ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei tässä vaiheessa anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 68600, etunimi.sukunimi@tampere.fi.

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Noora Tapion ym. valtuustoaloite ja yhdyskuntalautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei tässä vaiheessa anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Noora Tapio, Petri Kantola, Kimmo Myllynen, Pasi Halme, Saana Karala, Riitta Salonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)