Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 10.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 99 M-junaliikenteen lisävuorojen hankinta  

TRE:7566/02.07.01/2021

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puhelin 050 326 7007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

VR-Yhtymä teki 10.5.2021 alustavan tarjouksen Tampereen seudun lähijunaliikenteen vuorojen lisäämiseksi liikennöintikaudella elokuusta 2022 alkaen. Tarjous koskee M-junaliikennettä Tampereen, Nokian, Lempäälän ja Akaan kuntien alueella. Alustavaa tarjousta käsiteltiin Tampereen seudun kuntajohtajakokouksessa 4.6. ja 20.8. sekä yhteistyössä Akaan kaupungin kanssa.

VR ehdottaa tarjouksessaan vuorotarjonnan lisäämistä, vuorovälien tasaamista ja kattavampaa liikennöintiaikaa ja liikennetarjontaa myös viikonloppuihin. Tarjouksen sisältämä liikenne on sekä määrällinen että laadullinen lisäys Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) rahoittamaan M-junaliikenteen nykyiseen tarjontaan. M-junaliikenne käynnistyi joulukuussa 2019 LVM:n pilottina. MAL-sopimuksen mukaisesti kyseinen pilotti nykyisellä palvelutasolla on vakiintunut ja tullee sisältymään LVM:n ostamaan henkilöjunaliikenteen kokonaisuuteen vuosille 2022-2030.  

Liikennepalvelulaissa (320/2017, § 183) on määritetty, että Liikenne- ja viestintäministeriö on EU:n palvelusopimusasetuksessa (1370/2007) tarkoitettu toimivaltainen viranomainen rautatieliikenteessä mm. Pirkanmaan alueella. LVM:n kanssa on keskusteltu VR:n tarjouksesta ja todettu, että kyseinen tarjouksen mukainen lisäliikenne kuntien rahoittamana on toteutuessaan mahdollista liittää osaksi LVM:n ja VR:n ostoliikennesopimusta. LVM edellyttää lisäliikenteelle kuntien rahoituksen ja on sovittu, että käytännön maksuliikenne voidaan hoitaa kuntien ja VR:n kesken sopien. Erityisalojen hankintalain (1398/2016, §43) mukaan suorahankinta voidaan tehdä mm. silloin, kun teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. VR ja seudun kunnat sekä Akaan kaupunki tekevät ostoliikenteestä erillisen sopimuksen. Sopimuksessa sovitaan mm. liikenteen laajuuden muutosmekanismeista. Sopimus on voimassa enintään 9 vuotta kuten LVM:n ostoliikennesopimus ja irtisanottavissa noin 12 kk:n irtisanomisajalla.

VR on tarkentanut tarjoustaan 14.9.2021. VR esittää mallia, jossa sopimuksen alkuvaiheessa Tampereen seutu kantaisi lipputuloriskin. Liikenteen laskutuksessa VR:n bruttokustannuksista vähennetään lipputulot.  

Syyskuun aikana Tampereen, Nokian, Lempäälän ja Akaan edustajat ovat neuvotelleet M-junaliikenteen kustannusjaosta ja ostettavan liikenteen laajuudesta.

Kustannusmallia laadittaessa tiedostettiin, että mallin tulisi aiheuttamisperiaatteen lisäksi ottaa huomioon junaliikenteen hyödyt ja olla lisäksi riittävän yksinkertainen. Näistä tavoitteista johtaen kustannusjaossa on päädytty malliin, jossa bruttokustannukset jaetaan kuntien kesken asukaslukuun ja ratakilometreihin perustuen. Kustannuksista 20 prosenttia jaetaan hyötyjä-maksaa -periaatteen hengessä yhteysvälin kuntien kesken niiden asukasluvun suhteessa. Tämä osuus kattaa erityisesti junamatkustajan kohdekunnan saamia saavutettavuushyötyjä sekä erilaisten liikenteellisten haittojen vähenemistä. Näiden vaikutusten tarkkaa kohdentumista on olemassa olevan datan pohjalta vaikeaa arvioida. Vastaavasti 80 prosenttia kustannuksista jaetaan suhteessa kunkin kunnan kauimmaisen aseman etäisyyteen Tampereen päärautatieasemasta. Tämä kuvaa junamatkustajan kotikunnan saamia ilmeisiä maankäyttö- ja saavutettavuushyötyjä. Kertyneet lipputulot kohdistetaan kullekin kunnalle. Näin kunnilla on kannuste markkinoida junaliikennettä. Tampereen päärautatieaseman lipputulot jyvitetään suhteessa Nokian, Tesoman, Lempäälän ja Akaan asemille.

Valmistelussa tunnistettiin tarve uudelleenarvioida edellä esitetty kustannusmalli melko pian liikenteen kännistymisen jälkeen liikenteestä saatavan matkustusdatan avulla. Päivitystyö on tarkoituksenmukaista tehdä syksyllä 2023, kun ensimmäinen liikennöintivuosi on toteutunut.   

Liikenteen laajuuden osalta esitetään, että liikennetarjontaa lisätään alkuvaiheessa arkiliikenteeseen. Toiminnan vakiintuessa ja lippujärjestelmän kehittyessä voidaan liikennetarjontaa lisätä kätevästi mm. viikonlopuille myöhemmin. Tampere-Nokia -välillä arkiliikenteessä vuoromäärä kasvaa nykyisestä 15 vuorosta 25 vuoroon suuntaansa. Tampere-Toijala -välillä uusia vuoroja tulee arkisin yhteensä 5 kappaletta suuntaansa. M-junaliikenne liikennöitäisiin jatkossa tunnin vuorovälein vakiominuuttiaikataululla. Tampere-Nokia -välillä noin puolet uusista vuoroista ajettaisiin Sm4-kalustolla.

Tampereen ja Nokian välillä asukasluvun ja rataosuuden perusteella bruttokustannukset jakautuvat Nokialle 54,8 %:n osuudella ja Tampereelle 45,2 % osuudella. Lisäksi kaupungeille tulee hyödyksi asemilta näille lisävuoroille kohdistuvat lipputulot.

Tampereen ja Toijalan välillä asukasluvun perusteella maksajia ovat kaikki kolme kuntaa ja rataosuuden perusteella Lempäälä ja Akaa. Bruttokustannusten osalta kustannusjako-osuudet ovat:  Akaa 53,3 %, Lempäälä 29,7 % ja Tampere 17,0 %. Lipputulot kohdistuvat Lempäälälle ja Akaalle ja näin ollen nettokustannusten osalta kustannusjako-osuudet ovat 25 %:n lipputulo-olettamalla: Akaa 50,5 %, Lempäälä 28,1 % ja Tampere 21,4 %.

Arkiliikenteen lisäysten osalta kuntien vuotuiset kustannukset edellä kuvatulla kustannusjaolla on Nokian osalta 269.000 euroa/v, Tampereen 317.000 euroa/v, Lempäälän 124.000 euroa/v ja Akaan 223.000 euroa/v. Lipputuloiksi on arvioitu 25 %:a kustannuksista ja ne on otettu huomioon kustannuksissa. Liikenne käynnistyisi elokuussa 2022 eli vuoden 2022 talousarviossa määrärahatarve on tällöin noin 45 % ylläolevista vuotuisista kustannuksista.

Joukkoliikennelautakunnan 15.9. hyväksymä talousarvio vuodelle 2022 sisältää esityksen mukaisen junaliikenteen lisäyksen Tampereen osalta. Nokian ja Akaan kaupungit sekä Lempäälän kunta päättävät rahoituksesta valtuustoissaan loppuvuoden aikana.  Nyt tehtävä päätös sitoo Tampereen kaupunkia sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Sopimus voidaan allekirjoittaa, kun LVM toimivaltaisena viranomaisena on myöntänyt yksinoikeuden sopimuksessa määritettyjen vuorojen liikennöintiin ja Väylävirasto on myöntänyt VR:lle tarvittavan ratakapasiteetin ja kun Nokian ja Akaan kaupungit sekä Lempäälän kunta ovat päätöksellään hyväksyneet hankinnan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Hankitaan M-junaliikenteen arkiliikenteen lisävuorot tarjouksen 14.9.2021 mukaisesti VR-Yhtymältä osana liikenne- ja viestintäministeriön ostoliikennekokonaisuutta.

Päätös sitoo Tampereen kaupunkia vasta hankintasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Oikeutetaan joukkoliikennejohtaja allekirjoittamaan asiaa koskeva sopimus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikko Nieminen / Nokian kaupunki, Timo Nevala / Lempäälän kunta, Jari Jokinen / Akaan kaupunki, Juho Hannukainen / VR-Yhtymä, Maarit Kaartokallio