Yhdyskuntalautakunta, kokous 2.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 124 Liisanpuiston kedon yleissuunnitelma 

TRE:1410/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa, puh. 040 139 9288, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Liisanpuisto sijaitsee Kalevan viereisellä Liisankallion tilastoalueella. Kunnostuksen piiriin kuuluu puiston noin 0,5 hehtaarin kokoinen alue Kalevan kirkon itäpuolella, avokallioiden lomassa. Nykyisellään alueella on avokallioiden lisäksi avointa nurmialuetta, hienoja yksittäisiä maisemapuita sekä puuryhmiä, pääasiassa mäntyjä. Liisanpuisto kuuluu Kalevan kirkon ja muun rakennuskannan kanssa Kalevan valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Puistohistoriallisesti Liisanpuisto edustaa ajalleen tyypillistä kumpuilevaa maisemapuistoa ja Liisanpuisto on kunnossapitoluokaltaan rakennettua arvoviheraluetta. Kalevan kirkon ympäristö on erittäin arvokas kohde.

Puistoon perustetaan paahdeketo. Kedon ympäristöön lisätään muuta puistokäytäväverkostoa kapeampia, polkumaisia puistokäytäviä, lisäpenkkejä sekä infokylttejä kertomaan alueen muutoksista. Tulevien toimenpiteiden tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta ja liittyä hienovaraisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ja kunnioittaa alueen puistohistoriallista arvoa. Liisanpuistossa on erityisen tärkeää huomioida avoimet näkymälinjat Kalevan kirkkoon aina Kiovanpuistosta asti.

Puiston nykyinen nurmialueen kasvillisuus poistetaan kokonaan ja maaperän kasvualusta vaihdetaan paahdekedolle sopivammaksi, ravinteiltaan köyhemmäksi ja siemenistä puhtaaksi. Kalliolle sijoitetaan myös muutamia luonnon monimuotoisuutta lisääviä, lahoavia maapuita muualta kaupungista.

Paahdeketo toteutetaan kohteeseen soveltuvilla, paikallisilla, Kalevan alueelta kerättyjen luonnonkasvien siemenillä. Nykyinen, hyväkuntoinen puusto puistossa säilyy. Keto perustetaan osittain avoimelle, kallioiselle alueelle ja osittain puuston alle. Puuston alle kylvetään puolivarjo- ja varjolajeja. Paahdekedon suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnetään Villi vyöhyke ry:n niittyasiantuntemusta.

Liisanpuiston kunnossapitoluokka paahdeniityn osalta muuttuu ja sitä hoidetaan luokassa A1 arvoniittynä. 

Liisanpuiston kedon yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä 23.3.- 8.4.2024. Sinä aikana suunnitelmasta ei saatu palautteita.

Ketoalue on pinta-alaltaan noin 0,5 hehtaaria. Kustannusarvio on työmaatehtävineen noin 42 000 euroa, josta neliökustannus on noin 9 euroa.

Niityn perustamista esitetään toteutettavaksi vaiheittain vuosina 2024, 2025 ja 2026, riippuen siementen saatavuudesta. Kedon kehittyminen kestää monia vuosia, ja kylvön jälkeen keto tarvitsee intensiivistä hoitoa usean vuoden ajan väliaikaisilla suoja-aidoilla rajattuna.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Liisanpuiston kedon yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22290/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marika Viinanen, Anna Levonmaa, Timo Koski, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Titta Holmala-Kylmäkoski (Tampereen Infra), Maria Virta (Tampereen Infra), Jere Nieminen (Villi vyöhyke ry)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.