Yhdyskuntalautakunta, kokous 5.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 57 Poikkeamishakemus Rahola, viljamakasiinin muuttaminen asunnoksi ja puiden kaataminen 

TRE:388/10.03.01/2024

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla 57 § mom 2 säädöksen mukaisista asemakaavan suojelumääräyksistä.

Raholan kartanon vanha viljamakasiini halutaan muuttaa asunnoksi ja lisäksi pihapiiristä halutaan kaataa kaksi puuta.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Raholan kartanokeskuksen suojeltujen rakennusten peruskorjaus suojelunäkökohdat huomioiden. Asemakaavalla suojellut rakennukset: A kartanon päärakennus, B käräjätupa, C väentupa, D viljasiilo. Rakennukset A- C ovat olleet aiemmin asuinkäytössä.

D-rakennus on aiemmin toiminut viljasiilona, sittemmin varastona. Rakennus halutaan muuttaa asuinkäyttöön, minkä kaava mahdollistaa. Tämä poikkeuslupahakemus koskee rakennuksista vain D-rakennusta.

Poikkeuslupaa haetaan D- rakennuksen julkisivuun tehtävien ikkuna-aukotusten (3 kpl) takia. Aukotukset vaaditaan määräysten mukaisten varateiden ja asuinhuoneisiin vaaditun minimi ikkunapinta-alan varmistamiseksi. Aukot tehdään mahdollisimman minimikokoisina ja rakennuksen tyyliin sopivina.

Rakennuksen pihan puut ovat merkitty suojelumerkein. Rakennusten C ja D vierustoilta halutaan kaataa liian lähelle kasvaneet kaksi puuta, koska ne vaurioittavat korjattavien rakennusten perustuksia ja sammaloittavat kattoja.”

Lisää perusteluja erillisessä liitteessä.

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Lisäksi hakemus on kuulutettu Aamulehdessä, jolloin naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Vanhalle viljamakasiinille on annettu suojelumääräys, jonka mukaan mm. rakennuksessa suoritettavilla korjaus- ja muutostöillä ei saa turmella rakennuksen rakenteiden, julkisivujen tai kiinteän sisustuksen rakennustaiteellisia tai rakennusteknisiä arvoja. Siitä poiketen viljamakasiinin julkisivuihin tehdään kolme uutta ikkuna-aukkoa.

Piha-alueen puille on asemakaavassa annettu määräys säilytettävä puu. Siitä poiketen kaksi säilytettäviksi merkittyä puuta halutaan kaataa.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

  1. aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
  2. vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
  3. vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
  4. johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

 

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Raholan asuinalueella rajautuen pohjoisessa hoivakodin tonttiin ja siirtolapuutarhaan, idässä siirtolapuutarhaan, etelässä Porintiehen ja lännessä liikerakennuksen tonttiin. Tontilla sijaitsevan Raholan kartanon rakennuskanta ajoittuu 1700–1900-luvuille, ja se edustaa vanhan Pirkkalan pitäjän maaseutu- ja rusthollihistoriaa. Alueen kulttuurihistoriallinen arvo perustuu ehjään, kartanomaiseen pihapiiriin, jonka jäljellä olevat vanhat rakennukset muodostavat. Tontti sisältyy Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi luokiteltuun alueeseen. 

Raholan kartanon pihapiiri rakennuksineen sijaitsee arkeologisen kohteen, Raholan historiallisen asuinpaikan (muinaisjäännösrekisterin tunnus 1000035194) alueella. Paikalla on sijainnut oletettavasti keskiaikaan palautuva kylä ja myöhemmin rustholli. Edelleen rakennettuna ja asuttuna alueena asuinpaikka on suojeltu muuna kulttuuriperintökohteena, ja voimassa olevaan asemakaavaan kohde on merkitty arkeologisena kulttuuriperintökohteena.

1800-luvulla rakennettu viljamakasiini, joka nyt muutetaan asunnoksi, on arkkitehtonisesti tyypillinen vauraamman tilan tiilinen viljamakasiini, josta erottuu sekä klassistisia että empiretyylisiä piirteitä. Muodoltaan selkeä kuutio sulkee kartanon piha-alueen selvästi ja on kiinteä osa pihapiiriä sekä kulttuurihistoriallisesti tärkeä muistomerkki kartanon aseman ja vaurauden kuvaajana. 

Viljamakasiinille on asemakaavassa annettu suojelumääräys sr-32: Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas sekä kaupunkikuvan säilymisen kannalta tärkeä rakennus. Rakennusta ei saa purkaa. Rakennuksessa suoritettavilla korjaus- ja muutostöillä ei saa turmella rakennuksen rakenteiden, julkisivujen tai kiinteän sisustuksen rakennustaiteellisia tai rakennusteknisiä arvoja vaan on huolehdittava siitä, että rakenuksen rakennustaiteellisesti ja kultturihistoriallisesti arvokas sekä kaupunkikuvallisesti merkittävä luonne säilyy. Mikäli tämän pyrkimyksen vastaisesti on rakennuksessa aiemmin suoritettu rakennustoimenpiteitä, on rakennus korjaus- ja muutostöiden yhteydessä pyrittävä korjaamaan entistäen. Rakennuksessa saadaan kerrosalaan kuulumattomia tiloja muuttaa kerrosalaan laskettaviksi tiloiksi riippumatta siitä, mitä asemakaavassa on määrätty tontin tai rakennusalan enimmäiskerrosalasta.

Asemakaavaa varten on laadittu meluselvitys, jota on päivitetty vuonna 2017. Melumallinnuksen mukaan asunnoksi muutettavan viljamakasiinin pohjois- ja länsipuolelle muodostuu (ennuste 2040, päivä) alle 55 dB ulko-oleskelualueet, kun tontin eteläpuolelle kadun varteen toteutetaan 1,5 m korkea melueste. Tampereen kaupunki on rakentanut kadun varteen 1,3-1,4 metriä korkean meluesteen. Oskari-karttapalvelun melukartan (v. 2022) mukaan päiväajan melutaso ylittää 55 dB ainoastaan viljamakasiinin itäpuolella. Vaikka kadun varteen rakennettu melueste on matalampi, kuin asemakaava määrää, näyttäisi viljamakasiinin ympäriltä löytyvän riittävästi alle 55 dB ulko-oleskelualuetta. Ennustevuoden 2040 melutaso viljamakasiinin ympärillä on lähes kauttaaltaan 55-60 dB. Sen läheisyydestä on kuitenkin löydettävissä alle 55 dB ulko-oleskelualueita. Rakennuslupavaiheessa hakija osoittaa viljamakasiiniin tulevalle asunnolle ulko-oleskelualueen, jonka melutaso alittaa 55 dB viitearvon.

Pihapiiristä halutaan kaataa kaksi puuta, joista toinen sijaitsee rakennuksen D lounaispuolella ja toinen sijaitsee rakennuksen C koillispuolella. Viheralueet ja hulevedet -yksikön lausunnon mukaan rakennuksen D vieressä sijaitseva iso vaahtera on hyväkuntoinen, hyvään ikään ja kokoon ehtinyt pihan arvopuu, jonka latvuksella on merkitystä myös pihapiiriä laajemmalla alueella kaukomaisemassa. Jos se kaadettaisiin, menetettäisiin suuresti pihapiirin puustoisuuteen liittyviä arvoja. Rakennuksen C kulmauksessa oleva kaadettavaksi esitetty puu on nuorempi koivu. Sillä ei ole edellä mainitun vaahteran tapaan niin suurta merkitystä pihapiirin puustossa ja sen voi kaataa. Rakennuksen D vieressä olevan vaahteran kaatamista ei edellä mainituista syistä voida puoltaa.

Kolmen, uuden viljamakasiinin tyyliin sopivan ikkuna-aukon sijoittaminen rakennuksen julkisivuihin ei heikennä rakennuksen rakennustaiteellisia arvoja. Muutoksen myötä rakennus saadaan otettua asuinkäyttöön ja säilymään pitkälle tulevaisuuteen. Viljamakasiinin julkisivumuutos ja rakennuksen C vieressä olevan puun kaataminen eivät aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakennuksen D vieressä olevan puun kaataminen aiheuttaa haittaa asemakaavan toteuttamiselle.

Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan rakennuspaikalla ei ole arvokkaita luontokohteita, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Raholan kartanon tontti on arvokas rakennetun kulttuuriympäristön kohde, mutta suunnitelman mukaisesti poikkeaminen asemakaavan suojelumääräyksestä ja rakennuksen C vieressä olevan puun kaataminen eivät vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. 

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Nyt on kyse olemassa olevan viljamakasiinin julkisivumuutoksesta sekä yhden puun kaatamisesta. Poikkeaminen asemakaavasta ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Ottaen huomioon hakijan selvityksen, saadut lausunnot sekä tontin asemakaavallisen tilanteen, asemakaavayksikkö toteaa, että ehtojen mukaan toteutettuna poikkeaminen asemakaavan suojelumääräyksestä ja säilytettävä puu-määräyksestä ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Hakijan esittämät erityiset syyt ovat maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n 1 momentin tarkoittamat ja kyseisen lainkohdan mukaan hyväksyttävät erityiset syyt poikkeamisen myöntämiselle.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Kartat: Sijaintikartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa hoivakodin tonttiin ja siirtolapuutarhaan, idässä siirtolapuutarhaan, etelässä Porintiehen ja lännessä liikerakennuksen tonttiin. Kohteen välittömässä läheisyydessä ei ole muita poikkeamislupahakemuksia. Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus on asuin-, liike- ja kulttuuritoimintojen korttelialue, jolle saadaan sijoittaa kulttuuriympäristöön soveltuvaa häiriötöntä kulttuuri- ja liiketoimintaa palvelevaa yksityistä tai julkista tilaa sekä ympäristöön soveltuvaa muuta työpaikkatoimintaa. Pihapiirille ja rakennuksille on annettu suojelumääräyksiä.
Lausunnot
Meluselvitys asemakaava 8304
Perustelut
Poikkeamishakemus:
Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamishakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella.
Suunnitelmat: Asunnoksi muutettava viljamakasiini sijaitsee tontin luoteiskulmassa, sisäänajon vieressä. Makasiini on kaksikerroksinen ja tiilipintainen. Kattomuoto on aumakatto.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Myönnetään tontille 837- 233-3038-7 lupa saada poiketa asemakaavan suojelumääräyksestä viljamakasiinin muuttamiseksi asunnoksi sekä säilytettävä puu -määräyksestä rakennuksen C koillispuolella olevan puun osalta hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Raholan kaupunginosassa, osoitteessa Kornetinkatu 5 sillä ehdolla,

että D-rakennuksen ympärillä mahdollisesti tehtävät kaivuut tehdään kapealla kauhalla ja kahdesta suunnasta, 

että työkoneilla ei ajeta säilytettävän puun ja D-rakennuksen välistä, 

että kaivannosta mahdollisesti esiin tulevat juuret sahataan asianmukaisesti poikki InfraRYL:n ohjeiden mukaisesti, 

että kaadettavaa puuta lukuun ottamatta säilytettäviksi merkityt puut suojataan rakennustöiden ajaksi,

että rakennuslupavaiheessa viljamakasiiniin rakennettavalle asunnolle osoitetaan 55 dB:n viitearvon alittava ulko-oleskelutila, 

että korjaus- ja muutostyöt toteutetaan perinteisin, korkealaatuisin materiaalein ja yksityiskohtien suunnitteluun sekä viimeistelyyn kiinnitetään erityistä huomiota. Makasiinin julkisivujen nykyiset rakennusosat, kuten ikkunat ja ovet, kunnostetaan ensisijaisesti perinteisin materiaalein (pellavaöljykitti ja -maali),

että viljamakasiinin julkisivumateriaaleina ja -väreinä pyritään käyttämään Pirkanmaan maakuntamuseon lausunnossa esitettyjä, alkuperäisen kaltaisia materiaaleja ja värejä sekä sisätiloissa pyritään säilyttämään näkyvissä joitain alkuperäisiä rakenteita, rakennusosia tai pintoja,

että puiden kaatamisessa otetaan huomioon, että muun kulttuuriperintökohteen alalla ei nosteta kantoja ilman arkeologin valvontaa. Valvonnasta tulee sopia hyvissä ajoin maakuntamuseon kanssa ja

että rakennuslupahakemus, josta ilmenevät muutostöihin liittyvät kaapelointi- ja vesihuoltolinjat, sekä muut mahdolliset maapohjaan kajoavat suunnitelmat lähetetään lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.

Poikkeamishakemus säilytettävä puu -määräyksestä rakennuksen D kulmalla olevan puun osalta hylätään.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Hakemuksesta on saatu lausunto viheralueet ja hulevedet -yksiköltä, Pirkanmaan maakuntamuseolta ja Pirkanmaan ELY-keskukselta. Lausunnot ovat kokonaisuudessaan liitteenä.

Viheralueet- ja hulevedet -yksikkö:
”Puollamme vain toisen hakemuksen mukaisen puun kaatoa. Rakennuksen D vierustalla oleva puu, iso vaahtera, on hyväkuntoinen, hyvään ikään ja kokoon ehtinyt pihan arvopuu, jonka latvuksella on merkitystä myös pihapiiriä laajemmalla alueella kaukomaisemassa. Jos se kaadettaisiin, menetettäisiin suuresti pihapiirin puustoisuuteen liittyviä arvoja. D rakennuksen ympärillä mahdollisesti tehtävät kaivut tulee tehdä kapealla kauhalla ja kahdesta suunnasta, eikä työkoneilla ei tule ajaa puun ja rakennuksen välistä. Kaivannosta mahdollisesti esiin tulevat juuret on sahattava asianmukaisesti poikki InfraRYL:n ohjeiden mukaisesti.

Rakennuksen C kulmauksessa oleva kaadettavaksi esitetty puu on nuorempi koivu. Sillä ei ole edellä mainitun vaahteran tapaan niin suurta merkitystä pihapiirin puustossa ja sen voi kaataa.”

Pirkanmaan maakuntamuseo:
”Edelleen rakennettuna ja asuttuna alueena asuinpaikka on suojeltu muuna kulttuuriperintökohteena, ja voimassa olevaan asemakaavaan kohde on merkitty arkeologisena kulttuuriperintökohteena. Kohteen alue on rajattu alustavasti eikä sen tarkkaa maanalaista laajuutta tunneta. Pihapiirissä aiemmin tehdyt arkeologiset koetutkimukset eivät ole kohdistuneet viljamakasiinin välittömään läheisyyteen. Alueen maapohja on monin paikoin muokattua maata. Viljamakasiinin muutostöitä suunniteltaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että rakennuksen ympäristössä saattaa olla säilynyt sellaisia historialliseen asuinpaikkaan liittyviä rakenteita tai kulttuurikerroksia, joita koskevat muinaismuistolain rauhoituspykälät. Rakennuksen ympärille maapohjaan kohdistuvat mahdolliset suunnitelmat saattavat vaatia arkeologisia koetutkimuksia tai valvontaa.

Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että viljamakasiinin muutokset ovat hyväksyttävissä. Ne on suunniteltu huolellisesti rakennuksen ominaispiirteet huomioiden. Makasiini säilyy viljamakasiiniksi tunnistettavana ja saa käyttötarkoituksen, joka varmistaa sen säilymisen. Asumista luontevampi käyttötarkoitus rakennukselle olisi ollut pihapiirin asuintoimintoja tukeva varastointi, sauna tai muu vastaava talousrakennukselle soveltuva käyttötarkoitus, mutta hienovaraisesti ja vähin julkisivumuutoksin toteutettu muutos asuinrakennukseksi on myös hyväksyttävissä.

Rakennusten historiallinen arvo perustuu suurelta osin niiden materiaaleihin ja rakentamistapaan, siksi suojellun rakennuksen peruskorjaamisen tulee lähtökohtaisesti olla säilyttävää. Korjaus- ja muutostyöt tulee toteuttaa perinteisin, korkealaatuisin materiaalein ja kiinnittää yksityiskohtien suunnitteluun sekä viimeistelyyn erityistä huomiota. Makasiinin julkisivujen nykyiset rakennusosat, kuten ikkunat ja ovet, tulee ensisijassa kunnostaa perinteisin materiaalein (pellavaöljykitti ja -maali). Ikkunoihin on mahdollista lisätä sisäpuolelle puitejaoton lämpölasielementti. Ulkoikkunoissa tulee säilyttää alkuperäinen tai sitä vastaava aito puitejako. Mikäli ovien ja ikkunoiden puuosat todetaan laajoilta osin vaurioituneeksi, voidaan ne uusia vastaavina puusepän valmistamina puuikkunoina ja ovina huomioiden, että niiden koko, muoto, väritys, puitejako ja asema suhteessa julkisivupintaan eivät muutu.

Rakennuksen puhtaaksi muurattuja tiilijulkisivuja koristavat rapatut kulmien harkotukset sekä ikkuna- ja oviaukkojen kehykset. Lupa-aineiston mukaan ne on tarkoitus toteuttaa betonista harmaana tai harmaaksi rapattuina. Betonia tai sementtilaastia suositeltavampi materiaali olisi aikakaudelle tyypillinen kalkkivoittoinen kalkki-sementtilaasti. Myös näiden pintojen väritystä voisi vielä tutkia ja pyrkiä mahdollisimman lähelle alkuperäistä väritystä. Harkotukset näyttävät valokuvissa harmailta ja oven pielet puolestaan valkoisemmilta. Perinteisesti tiilirakennusten koristeosat ovat olleet hiekanvaaleita tai murrettuja valkoisia. Sisätiloja koskevat muutokset ovat hyväksyttävissä. Mikäli mahdollista, myös sisätiloissa olisi hyvä saada säilymään näkyvissä joitain alkuperäisiä rakenteita, rakennusosia tai pintoja.

Rakennusten lähellä kasvavista puista on haittaa rakennuksen säilymiselle, eikä maakuntamuseolla ole pihapiirin kahden puun kaatamisesta rakennetun ympäristön ja maiseman osalta huomautettavaa. 

Arkeologisesta suojelukohteesta edellä kerrotun perusteella puiden kaatamisessa tulee ottaa huomioon, että muun kulttuuriperintökohteen alalla ei tule nostaa kantoja ilman arkeologin valvontaa. Valvonnasta tulee sopia hyvissä ajoin maakuntamuseon kanssa (tutkija Ulla Lähdesmäki, 040 592 3620).

Mahdollinen rakennuslupahakemus, josta ilmenevät muutostöihin liittyvät kaapelointi- ja vesihuoltolinjat, sekä muut mahdolliset maapohjaan kajoavat suunnitelmat tulee lähettää lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.”

Pirkanmaan ELY-keskus:
”ELY-keskus pitää käyttötarkoituksen muutosta mahdollisena ja esitettyjä uusia ikkunoita asiallisesti kulttuuriympäristön arvot huomioiden suunniteltuina. Muutoksen myötä sisätilassa olevia viljasiilon rakenteita poistuu. ELY-keskus kuitenkin katsoo, että rakennuksen ja pihapiirin oleelliset maakunnalliset arvot säilyvät. 

Rakennusluvan yhteydessä tulee kuulla yksityiskohtaisemmista suunnitteluratkaisuista ja toteutustavoista maakuntamuseota.”

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan maakuntamuseo

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
4) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
5) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
6) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
7) viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.