Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 22.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätös vuosille 2022 - 2023 

TRE:3682/00.01.02/2021

Perustelut

Pelastuslain (379/2011) mukaan alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Palvelutason tulee vastata paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia. Palvelutasoa määritettäessä on otettava huomioon myös toiminta poikkeusoloissa.

Pelastustoimen palvelutasopäätöksen tulee kattaa pelastuslaissa määritetyt alueen pelastustoimen järjestämiseen kuuluvat tehtävät ja sen tulee perustua riskien ja uhkien sekä meneillään olevan palvelutasokauden arvioinnin pohjalta tehtyihin johtopäätöksiin. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä. Palvelutasopäätös on voimassa määräajan.

Pirkanmaan pelastustoimen nykyinen palvelutasopäätös on Tampereen kaupunginhallituksen 27.1.2020 tekemän päätöksen (38/2020) mukaan voimassa 2021 vuoden loppuun.

Palvelutasopäätöksen tarkistus on valmisteltu vuosille 2022 – 2023. Seuraava palvelutasopäätös valmistellaan uudelle Pirkanmaan Hyvinvointialueen valtuustokaudelle vuosille 2024 - 2025. Pelastustoimen järjestämisestä annettu laki (613/2021) tulee voimaan 1. päivänä tammikuuta 2023. Voimaanpanolain mukaan hyvinvointialueen ensimmäiset palvelutasopäätökset tulee tehdä viimeistään 1. päivänä joulukuuta 2023. Ennen ensimmäisen palvelutasopäätöksen tekemistä noudatetaan pelastuslain (379/2011) nojalla tehtyjä kyseistä aluetta koskeneita alueen pelastustoimen palvelutasopäätöksiä. 

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on arvioitu riskien ja uhkien sekä toimintaympäristön muutoksia, voimassa olevan palvelutasopäätöksen toteutumista sekä niiden vaikutuksia pelastustoimen suunnitteluun. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen kanssa on käyty lokakuussa neuvottelu palvelutasopäätöksen tarkistuksen valmistelusta.

Pelastustoimen palvelutason tarkistuksessa ei esitetä merkittäviä muutoksia varsinaiseen palvelutasopäätökseen, mutta kehittämissuunnitelmassa huomioidaan kaupunkiseudun toimintaympäristössä tapahtuneet ja ennakoitavat muutokset toimintavalmiuden turvaamiseksi ja niiden edellyttämät kehittämistoimenpiteet. Kehittämissuunnitelmaan sisältyy paloaseman rakentaminen Tampereen läntiselle ja eteläiselle alueelle. Uusi paloasema on valmistumassa Hämeenkyröön ja suunnittelu on käynnissä paloaseman uudelle sijoitukselle Urjalassa. Kehittämissuunnitelmaan sisältyy myös suunnittelun aloittaminen paloaseman rakentamiseksi Tampereen itäisellä alueella ja huomioitava on myös Niemenrannan alueen paloasemavaraus kaavoituksessa.

Toimintaympäristön nopeiden muutosten varalta poikkeusoloissa tai erityisen painavasta syystä on palvelutasopäätökseen kirjattu mahdollisuus poiketa palvelutasopäätöksestä kaupunginhallituksen päätöksellä ja myös pelastusjohtajan viranhaltijapäätöksellä. Korona-pandemiasta saatujen kokemusten perusteella palvelutuotannon muuttamiseen voi tulla nopeasti tarve tehtävien priorisoimiseksi ja toiminnan turvaamiseksi.

Tulevan palvelutasokauden aikana on painopisteenä myös hyvinvointialueelle siirtymiseen liittyvä valmistelutyö, jota tehdään useissa työryhmissä. Valmistelutyöllä varmistetaan palvelutuotannon sujuva siirtyminen Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja alueellisen yhteistyön jatkuminen kuntiin tiiviinä myös uudessa organisaatiossa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tavoitteena on ollut pelastustoimen kehittäminen valtakunnallisten linjausten mukaisesti siten, että Pirkanmaan pelastustoimi jatkossakin on koko maan kärkitasoa.

Ehdotus Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätöksen tarkistamisesta lähetettiin kunnille lausuttavaksi 17.11.2021 mennessä. Lausuntoyhteenveto on kokouksessa esiteltävän esityksen liitteenä.

 

Päätösehdotus oli

Päätösehdotus. Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta esittää Tampereen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätöksen tarkistuksen vuosille 2022 - 2023.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.