Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 7.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 60 Terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen toiminta-avustukset vuodelle 2022  

TRE:11/06.02.00/2022

Valmistelija

  • Lehtinen Kristiina, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämissuunnittelija Ville Laine, puh. 040 806 2846, kehittämissuunnittelija Timo Rahkonen, puh. 050 551 1774, palvelupäällikkö Anna Pekkarinen, puh. 041 730 4260, palvelupäällikkö Kaisa Savisaari, puh. 040 703 0114, suunnittelija Kristiina Lehtinen, puh. 040 806 2372, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Perustelut

Vuoden 2022 toiminta-avustukset julistettiin haettaviksi 3.1.2022. Hakuaika päättyi 31.1.2022 klo 15.45. Määräaikaan mennessä terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen toiminta-avustusta haki 54 yhteisöä (siirtojen jälkeen hakemuksia 53). Vuonna 2021 hakijoita oli 50.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisiin toiminta-avustuksiin on vuonna 2022 käytettävissä yhteensä 472 900 euroa. Terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen toiminta-avustusta esitetään myönnettäväksi yhteensä 223 500 euroa 49 yhteisölle/yhdistykselle. Hakijayhteisöt, haettu summa, esitykseen perustuva avustussumma sekä hakijoille vuonna 2021 myönnetyt toiminta-avustukset on esitetty liitteessä.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää toiminta-avustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Avustamisen periaatteet ja avustuskriteerit

Toiminta-avustukset ovat harkinnanvaraisia. Toiminta-avustuksiin liittyvissä asioissa noudatetaan Tampereen kaupungin avustustoiminnan periaatteet -asiakirjaa (kh 25.11.2019 § 503). Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaiset toiminta-avustukset jaetaan yhdistyksille lautakunnan (7.11.2019 § 120) vahvistamien kriteerien mukaisesti. Toiminta-avustusten myöntämiseen on käytetty lautakunnan päättämiä kriteereitä: aktiivisuutta, taloutta, toiminnan laajuutta, toiminnan suunnitelmallisuutta ja sitä, miten avustettava toiminta palvelee kaupungin strategisia tavoitteita.

Terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen kokonaisuuden toiminta-avustuksia voidaan myöntää yhdistyksille, jotka täydentävät kaikkiin tamperelaisiin tai erityisesti työikäisiin kuntalaisiin kohdistuvia matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluja tai tuottavat erityistä lisäarvoa terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämiselle. Yhdistyksen asiakirjoista tulee voida todentaa erityisesti terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämistoiminnan sekä matalan kynnyksen toiminnan sisältö ja kustannukset eriytettynä yhdistyksen mahdollisesta palvelutuotannosta ja muusta toiminnasta. Avustusta voidaan myöntää myös yhdistyksille, jotka tarjoavat vertaistukea sairastuneille tai vammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen, kokemusasiantuntijuutta palveluiden kehittämiseen tai yhdistyksille, jotka tuottavat erityistä lisäarvoa sairastuneiden tai vammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle.

Arviointi jaetaan määrällisiin ja laadullisiin painopisteisiin, joiden pohjalta hakemuksia vertaillaan keskenään ja pisteytetään. Osa-alueiden prosentuaaliset arvot määrittävät kullekin pisteytyskohdalle painoarvon, jonka kautta lopullinen jakoesitys lasketaan. Tämä jakoesitys antaa suuntaa kullekin hakijalle esitettävälle avustussummalle.

Hakemusten siirtäminen

Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Valmistelun aikana yhdistysten hakemuksia siirrettiin avustuskokonaisuudesta toiseen asiakirjoista ilmenneen toiminnan pääasiallisen luonteen perusteella.

Irti Huumeista ry:n ja Pirkanmaan päihdepalvelujärjestöt ry:n hakemukset siirrettiin ehkäisevän päihdetyön avustuskokonaisuudessa käsiteltäväksi.

Tampereen Marttayhdistys ry:n ja Tampereen tapaturma- ja sairasinvalidit ry:n hakemukset siirrettiin ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen avustuskokonaisuudessa käsiteltäviksi.

Tanssiseura Hurmio ry:n hakemus siirrettiin sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaisessa liikuntapalvelujen avustuskokonaisuudessa käsiteltäväksi.

Tampereen Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys ry:n hakemus siirrettiin ehkäisevän päihdetyön avustuskokonaisuudesta käsiteltäväksi tässä avustuskokonaisuudessa. Siirron jälkeen Tampereen NMKY ry:llä oli kaksi (2) hakemusta tässä avustuskokonaisuudessa. Hakemusten samankaltaisuuden johdosta ne käsiteltiin yhtenä hakemuksena.

Esteetön taide ja kulttuuri ry:n hakemus siirrettiin sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaisesta kulttuuri- ja taideyhteisöjen avustuskokonaisuudesta tässä avustuskokonaisuudessa käsiteltäväksi.

Tampereen Seudun Aivovammayhdistys Ry:n ja Asukasyhdistys Neljäs Avain ry:n hakemukset siirrettiin sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaisesta perheitä tukevan työn avustuskokonaisuudesta tässä avustuskokonaisuudessa käsiteltäviksi.

Avustusesitys

Terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen toiminta-avustusta esitetään myönnettäväksi yhteensä 223 500 euroa 50 yhteisölle/yhdistykselle. Vuonna 2021 vastaavia avustuksia myönnettiin 209 300 euroa 49 yhteisölle/yhdistykselle.

Avustuskriteerien mukaan yhteisön tulee olla taloudellisesti vakavarainen ja sillä tulee olla omaa varainhankintaa. Avustuksista päätettäessä otetaan lisäksi huomioon avustettavan toiminnan laatu ja laajuus. Intro ry:n toiminta ja oma varainhankinta on hyvin pienimuotoista. Tällä perusteella avustusta ei esitetä myönnettäväksi Intro ry:lle.

Toiminta-avustusta voivat hakea Tampereella toimivat yhdistykset ja yhteisöt, jotka ovat toimineet vähintään yhden kalenterivuoden ennen avustuksen hakua. Avustuksista päätettäessä otetaan lisäksi huomioon avustettavan toiminnan laatu ja laajuus sekä yhdistyksen vakavaraisuus ja oma varainhankinta. Lähimmäisenrakkaus ry:n toiminta on alkanut vuonna 2021 ja on hyvin pienimuotoista. Tällä perusteella avustusta ei esitetä myönnettäväksi Lähimmäisenrakkaus ry:lle.

Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan laatu ja laajuus sekä säännöllisyys. Tampereen Keliakiayhdistys ry hakee avusta yksittäisen tapahtuman järjestämiseen. Tällä perusteella avusta ei esitetä myönnettäväksi Pirkanmaan keliakiayhdistys ry:lle.

Päätösesityksen ehdollisuus

Tampereen kaupungin avustustoiminnan periaatteiden mukaan hakijoiden, joille lautakunta on myöntänyt 10.000 euron avustuksen tai enemmän, tulee toimittaa edellisen toimintakauden asiakirjat niiden vahvistumisen jälkeen. Myös alle 10.000 euron avustuksen saajilta voidaan tarvittaessa pyytää erikseen kyseiset asiakirjat tarkistettavaksi ennen maksatusta. Täydentävät asiakirjat tulee toimittaa viimeistään 31.5.2022.

Mikäli vaadittuja asiakirjoja ei erillisestä pyynnöstä huolimatta toimiteta määräaikaan mennessä, mainituille yhteisöille myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä peruuttaa.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Tampereen kaupungin avustustoiminnan periaatteiden mukaan kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Mikäli yhdistyksen toiminta on laaja-alaista, tulee yhdistyksen asiakirjoista voida todentaa avustettavan toiminnan sisältö ja kustannukset Tampereella tapahtuvassa toiminnassa.

Tampereen kaupungin toiminta-avustusta saavien yhdistysten toivotaan käyttävän Tampere.Finland -tunnusta omassa viestinnässään.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen toiminta-avustukset maksetaan liitteen mukaisesti tililtä 472000, kustannuspaikka 122925 ja sisäinen tilausnumero 20773.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Maksettu avustus voidaan periä takaisin, jos avustuspäätös muuttuu oikaisuvaatimuksen perusteella.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty.

Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2022 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Rauno Ihalainen ilmoitti olevansa Suomen Syöpäyhdistyksen hallituksen edustajana esteellinen. (Avustusta hakenut Suomen Kurkku- ja Suusyöpäyhdistys ry Tampereen osasto kuuluu Suomen Syöpäyhdistykseen.) Esteellisyydestä keskusteltiin ja esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Rauno Ihalainen poistui kokouksesta ennen asian käsittelyä.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Kristiina Lehtinen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Pia Nordström saapui takaisin kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi teki seuraavan muutosehdotuksen avustusesitykseen: Tampereen NMKY ry:lle myönnetään 27 000 euroa. Perttu Jussila kannatti. Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakijat, Ville Laine, Anna Pekkarinen, Timo Rahkonen, Kaisa Savisaari, Maritta Närhi, Kristiina Lehtinen, Virva Palomäki, Paula Hakanen, ostopalvelut.tilaaja@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.