Kaupunginhallitus, kokous 23.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 482 Hiedanrannan kehittämispalveluiden palvelusopimuksen päättäminen ja yhteistyösopimuksen hyväksyminen 

TRE:7123/02.07.01/2019

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Teppo Rantanen, puh. 0400 235 442, hankejohtaja Tero Tenhunen, puh. 050 540 2860 ja hankekehityspäällikkö Juha Kaivonen, puh. 040 680 0179, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto teki kokouksessaan 19.10.2020 § 135 Hiedanrannan yhtiömalliin, pääomitukseen ja apporttiomaisuuden luovutukseen liittyvät yhtiörakennetta muuttavat päätökset. Yhtiömallin muutos aiheuttaa muutoksia jo toimeenpantuun yhtiörakenteeseen (kaupunginvaltuusto 15.4.2019 § 57). Hiedanrannan kehittämisen yhtiömallia muutetaan ja toteutuksessa siirrytään yhden osakeyhtiön malliin, jossa Hiedanrannan Kehitys Oy toimii toteutuksesta vastaavana yhtiönä. Hiedanranta Ky puretaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 9.12.2019 § 531 Hiedanrannan kehittämispalveluiden palvelusopimuksen. Vuoden 2020 aikana Hiedanrannan Kehitys Oy:n tehtävänä on ollut vastata Hiedanrannan kehittämisestä ja toteuttaa sille siirrettäviä julkiseen palveluun rinnastettavia tehtäviä. Hiedanrannan kehittämispalveluiden palvelusopimuksella on ostettu Hiedanrannan Kehitys Oy:ltä Hiedanrannan kehitysohjelman toimeenpanoon ja Hiedanranta Ky:n hallinnointiin liittyvät palvelut. Sopimus on tehty toistaiseksi voimassa olevaksi. Sopimukseen sovelletaan soveltuvin osin JYSE ehtoja ja se on ollut irtisanottavissa kuuden kuukauden irtisanomisajalla, jotta kaupungilla on ollut mahdollisuus tehdä sopimukseen merkittäviä muutoksia tarpeen mukaan. Yhtiörakenne muuttuu vuoden 2021 alusta kaupunginvaltuuston päätösten 19.10.2020 pohjalta eikä palveluhankintaa vuodelle 2021 tehdä. Palvelusopimus ei vuoden 2021 osalta enää ole tarpeellinen ja sopimuspuolet ovat yhteistyössä valmistelleet sopimuksen purkamisen. Hiedanrannan Kehitys Oy:n toiminta edellyttää, että apporttiomaisuuden luovutuskirja ja yhteistyösopimus on allekirjoitettu ja toimeenpantu, jolloin yhtiö sitoutuu palvelusopimuksen ennenaikaiseen päättämiseen.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 19.10.2020 § 135 Hiedanrannan Kehitys Oy:n kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen luonnoksen periaatteet ja poikkeamat asunto- ja maapolitiikan keinoista. Sopimus on viimeistelty kaupunginhallituksen hyväksyntää varten. Kaupunginvaltuustolle esitetyn luonnoksen mukaisesti yhteistyösopimuksessa sovitaan alueen erityispiirteiden vuoksi poikkeavasta menettelystä yhdyskuntarakentamisen osalta. Valtuuston hyväksymien periaatteiden mukaisesti yhteistyösopimuksessa poiketaan perustellusti osin asunto- ja maapolitiikan linjausten 2018-2021 maapolitiikan keinoista. Asunto- ja maapolitiikan linjauksista poiketen Hiedanrannan Kehitys Oy osallistuu sopimusalueen yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin rakentamalla alueen julkisen infrastruktuurin, lukuun ottamatta vesi- ja sähköverkkoa, ja luovuttamalla sen yleisten alueiden luovutuksena kaupungille. Yhdyskuntarakentamisen toteutus vaiheistuu koko alueen toteutuksen mukaisesti. Kokonaisuutta hallitaan yhteistyösopimusmenettelyllä sekä kaavakohtaisilla toteutussopimuksilla. Tämän menettelyn puitteissa kaupungille ei synny välittömiä asemakaava-alueen infrarakentamisen investointikustannuksia, jotka maankäyttökorvauksin tyypillisesti katetaan. Korvausta ei myöskään tällöin saada tonttimaana. Yhteistyösopimusmenettelyyn sisällytettävillä asunto- ja elinkeinopoliittisilla tavoitteilla varmistetaan, että alueella toteutuu MAL-sopimuksen mukaisesti monipuolinen asuntotuotanto ja että yhtiö luovuttaa tontit kaupungin asuntopolitiikan tavoitteiden mukaiseen asuntotuotantoon. Yhteistyösopimuksen menettelytapa mahdollistaa uusien kaupunkirakenteen innovaatioiden ja uudentyyppisten infrastruktuurin rajapintojen toteutumisen Hiedanranta-kehitysohjelman tavoitteiden mukaisesti. Yhteistyösopimukseen kirjattavilla menettelyillä varmistetaan myös, ettei Hiedanrannan Kehitys Oy:lle synny näillä linjauksilla etuja suhteessa muihin maanomistajiin nähden.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hiedanrannan Kehitys Oy:n kanssa solmittu Hiedanrannan kehittämispalveluiden palvelusopimus puretaan päättymään siihen päivään, kun apporttiomaisuuden luovutuskirja ja yhteistyösopimus on laitettu täytäntöön.

Hiedanrannan Kehitys Oy:n kanssa solmittava yhteistyösopimus Hiedanrannan kehittämisestä hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle,  johtaja Mikko Nurmiselle, hankejohtaja Tero Tenhuselle, hankekehityspäällikkö Juha Kaivoselle sekä  liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Tero Tenhunen, Teppo Rantanen, Mikko Nurminen, Janne Salonen, Juha Kaivonen, Reijo Väliharju/Hiedanrannan Kehitys Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.