Kaupunginhallitus, kokous 23.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 487 Tampereen kaupungin sitoutuminen Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen 2021-2027 

TRE:6708/00.01.05/2020

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallituksen yksi käynnissä olevista kehitysohjelmista on Vetovoimainen elämyskaupunki -kehitysohjelma, jonka merkittävimmän sisällön muodostaa tällä hetkellä kulttuuripääkaupunkihaku vuodelle 2026. Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaussa on mukana tällä hetkellä 20 Pirkanmaan kuntaa. Tampere on kulttuuripääkaupunkihankkeen päähakijakunta, Mänttä-Vilppula pääkuntakumppani ja muut kunnat toimivat kuntakumppaneina. Kulttuuripääkaupunkihakuun liittyvät hakukustannukset on jaettu Tampereen ja muiden kuntien kesken erikseen sovituin rahoitusosuuksin.

Tampereen hakemuksen lisäksi hakijoiksi kisaan ovat ilmoittautuneet Oulu ja Savonlinna. Hakuprosessi on kaksivaiheinen. Kansainvälinen asiantuntijaraati valitsi kaikki kolme hakijakaupunkia jatkoon 24.6.2019 olleessa valintatilaisuudessa. Lopullinen valinta hakijoiden keskuudesta tehdään kesäkuussa 2021 toisen hakuvaiheen päätyttyä.

Tällä hetkellä lopullisen hakukirjan kirjoitustyö on aloitettu ja asukkaiden ja kulttuuritoimijoiden ohjelmaehdotusten pohjalta rakennettua ohjelmakokonaisuutta syvennetään ja laajennetaan. Kuntayhteistyö jatkuu ja sitoutuminen hankkeeseen vuosille 2021-2027 on menossa kumppanikunnissa valtuustokäsittelyyn. Kuntayhteistyö kaikkien kuntakumppanien kanssa on hankkeen tärkeimpiä voimavaroja. Yhdessä kuntien ja niiden sidosryhmien kanssa työstetään hankkeen ohjelmakokonaisuuksia yhteistyössä taiteen ammattilaisten kanssa. Tämä mahdollistaa hankkeen hyödyntämisen vetovoimatekijänä kulttuurin lisäksi myös matkailun ja hyvinvoinnin osa-alueilla. 

Asukkaiden ja kulttuuritoimijoiden ideoiden ja ajatusten pohjalta haun pääteemaksi on nostettu yhdenvertaisuus sen kaikissa muodoissa. Hakemuksessa vastataan EU:n asettamien kriteerien mukaisiin kysymyksiin mm. kaupungin kulttuuriprofiilista, kulttuuripääkaupunkivuoden ja edeltävien vuosien ohjelmasta, kansainvälisestä ulottuvuudesta, asukkaiden osallisuudesta, hallinnosta ja toteutusvalmiuksista. Raati arvioi kulttuuripääkaupunkia valitessaan myös hankkeen poliittista sitoutumista viedä kokonaisuus läpi.

Yleisesti ottaen kulttuuripääkaupunkihankkeilla tavoitellaan asukkaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun kohottamista kulttuurin keinoin. Onnistuessaan hanke lisää kaupungin elinvoimaa sekä veto- ja pitovoimaa, luo kansainvälisiä yhteyksiä ja näkyvyyttä, lisää turismia ja vahvistaa erityisesti innovaatiotaloutta sekä luovia aloja. EU:n kulttuuripääkaupunkitoiminnalle asettamien tavoitteiden mukaisesti hanke on pitkän tähtäimen kehitysprojekti, joka edistää kulttuurin panosta kaupungin pitkän aikavälin kehitykseen ja kansainvälistymiseen kaupungin omien strategisten painopisteiden mukaisesti.

Hankkeen taloudellinen kokonaisuus muodostuu valtion osuuden lisäksi Tampereen rahallisesta panostuksesta sekä kuntakumppaneilta erikseen sovitusta vuosittaisesta rahoitusosuudesta. Lisäksi hankkeeseen kerätään varoja yritysyhteistyön ja erilaisten hankeyhteisöjen muodossa. Omarahoitusosuus vuosille 2021-2027, mihin yhdessä kuntien kanssa on varauduttu, koostuu Tampereen kaupungin osuudesta 18,75 milj. euroa (78,74 euroa/asukas, 11,25 euroa/asukas/vuosi) ja kuntien osuudesta 6,25 milj. euroa (22,71 euroa/asukas, 11,25 euroa/asukas/vuosi). Valtion rahoitusosuus hankkeelle on edelleen avoinna.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun toisen hakuvaiheen kuluihin vuonna 2021 varataan 542 000 euroa.

Tampereen ja Pirkanmaan mahdollisen Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -toiminnan rahoitusta varten vuosille 2021-2027 varataan yhteensä enintään 18,75 milj. euron määräraha. Vuoden 2021 osuus tästä päätetään erikseen lisätalousarviolla. Rahoitus toteutuu, mikäli Tampere ja Pirkanmaa valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Kulttuuripääkaupunkitoiminnalle vaihtoehtoisen Suunnitelma B:n rahoitukseksi vuosille 2021-2027 varataan yhteensä 10 prosenttia kulttuuripääkaupunkitoiminnalle varattavasta määrärahasta eli enintään 1,875 milj. euroa. Vuoden 2021 osuus tästä päätetään erikseen lisätalousarviolla. Suunnitelma B toteutetaan, mikäli Tamperetta ja Pirkanmaata ei valita Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle, tapahtumajohtaja Perttu Pesälle sekä projektikoordinaattori Päivi Harrille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Perttu Pesä, Päivi Harri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)