Kaupunginhallitus, kokous 23.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 488 Lausunto Tampereen yliopiston johtamisjärjestelmää ja johtosääntöä tarkastelevan työryhmän raportista 

TRE:6913/00.01.03/2020

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Teppo Rantanen, puh. 0400 235 442 ja kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen yliopiston hallituksen päätöksen 4.8.2020 ja yliopistolain 25 §:n mukaisesti rehtori asetti 11.9.2020 työryhmän tarkastelemaan yliopiston johtamisjärjestelmän ja johtosäännön toimivuutta sekä kehittämistarpeita yliopiston strategisten tavoitteiden saavuttamisessa. 

Työryhmä on koostanut työskentelystään raportin, jossa johtamisjärjestelmän ja johtosäännön toimivuutta ja kehittämistarpeita on tarkasteltu eri näkökulmista. Raportissa on käyty läpi ylimmän johdon valintaprosessi ja asema, hallituksen valintaprosessi, konsistorin tehtävät ja toiminta, provostin ja vararehtoreiden asema, dekaanien valinta, tiedekuntaneuvostojen ja muiden päätösentekoelinten kokoustoiminta, käytännön kokoustoimintaa koskevat menettelytavat sekä viestinnän ja päätöksenteon läpinäkyvyyden tilannekuva. Työryhmä on kunkin osa-alueen osalta esittänyt johtopäätöksensä ja kehittämisehdotuksensa. 

Tampereen kaupungin lausunto:

Tampereen kaupunki näkee hyvänä, että työryhmä on asetettu ja perustajilta pyydetään palautetta. Tampereen kaupunki yhtyy työryhmän yleiseen pääviestiin, että johtamisjärjestelmän tehtävänä on tukea strategisten tavoitteiden saavuttamista. Johtamisjärjestelmän tulee tukea yliopiston kansainvälistymistä sekä strategian muita painopisteitä. Johtamisjärjestelmä ei sellaisenaan ole itseisarvo, vaan väline, joka auttaa yliopistoa ja yliopistolaisia toteuttamaan näitä tavoitteita. Koko kehittämiskokonaisuutta on arvioitava tästä ydintavoitteesta käsin. 

Tampereen kaupunki katsoo nykyisestä toimintamallista saatujen kokemusten perusteella, että mikäli työryhmän ehdotuksilla pystytään parantamaan yliopiston toimintaedellytyksiä ja nimitysprosessin sujuvuutta, ovat ne lähtökohtaisesti kannatettavia. Kuitenkin korostamme perustajien oikeutta nimetä omat ehdokkaansa hallitukseen ja perustajien tahdon kunnioittamista tässä asiassa. Hallituksen puheenjohtajaa nimitettäessä toivomme myös rakentavaa dialogia perustajien kanssa. Yliopiston sisäisiin toimintaprosesseihin Tampereen kaupunki ei perustajana ota kantaa. Lisäksi Tampereen kaupunki painottaa, että yliopiston ja säätiön perustajien hyvä keskusteluyhteys ja eri näkökulmien yhteensovittaminen myös jatkossa on erityisen olennaista yliopiston oman toiminnan sekä laaja-alaisen yhteistyön kehittämisessä yliopiston strategisten ydintavoitteiden turvaamiseksi ja aktiiviseksi edistämiseksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin lausunto Tampereen yliopiston johtamisjärjestelmää ja johtosääntöä tarkastelevan työryhmän raportista hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle ja kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Anna-Kaisa Heinämäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)