Kaupunginhallitus, kokous 25.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 35 Luottamushenkilöiden työväline- ja korvauskäytännöt 

TRE:6554/01.03.00/2020

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintojohtaja Heli Hirvelä, puh. 050 434 5466 ja palvelupäällikkö Jukka Tapiola, puh. 040 531 4434, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 30.11.2020 § 501 luottamushenkilöiden työväline- ja korvauskäytäntöjä koskevan toimintamallin muutoksen valmistelua. Luottamushenkilöiden käyttöön on luottamustehtävän hoitamiseksi tähän asti myönnetty leasing-laite (kannettava tietokone) ja tarvittaessa tietoliikenneyhteys. Kaupungin standardoitua leasing-laitetta ja tietoliikenneyhteyttä on käyttänyt kuluneella valtuustokaudella siihen oikeutetuista luottamushenkilöistä vain 30 prosenttia, ja 70 prosenttia on käyttänyt omaa tietokonettaan ja tietoliikenneyhteyttään ilman korvausta. Uuden toimintamallin tavoitteena on sähköisten työskentelytapojen edistäminen, vapaus käyttää haluamaansa laitetta ja saada siitä korvaus sekä selkeyttää toimintamallia kokonaiskustannuksia kasvattamatta.

Uudessa toimintamallissa toimielimen varsinaiselle jäsenelle maksettavan korvauksen suuruus on 800 euroa valtuuston toimikauden aikana ja varajäsenelle maksettavan korvauksen suuruus 200 euroa valtuuston toimikauden aikana. Korvaukseen oikeutetaan kaikki kaupunginhallituksen ja sen jaoston, lautakuntien ja niiden jaostojen sekä johtokuntien jäsenet ja varajäsenet. Valtuuston ja tarkastuslautakunnan osalta korvaukseen oikeutetaan varsinaiset jäsenet. Korvaus maksetaan kertakorvauksena valtuustokauden alussa. Jos luottamushenkilön toimikausi on lyhyempi, korvauksen laskennallinen osuus peritään takaisin kokouspalkkioista tai erikseen. Kaupungin tietohallintoyksikkö tulee suosittelemaan luottamushenkilöille muutamia vaatimukset täyttäviä laitemalleja ja hankintapaikkoja, joista luottamushenkilö voi hankkia laitteen luottamustehtävän hoitamista varten. Jos luottamushenkilö saa toimeentulotukea, hänelle varmistetaan toimielinpalveluiden kautta tietokone käyttöönsä.

Veronalainen korvaus maksetaan sen jälkeen, kun luottamushenkilö on täyttänyt perustietolomakkeen. Luottamushenkilö voi vähentää tulon hankkimiseen liittyviä menoja omassa verotuksessaan vuosittaisina poistoina. Valtuustokauden päättyessä luottamushenkilön hankkima laite jää hänen omaan käyttöönsä. Luottamushenkilöille tullaan tarjoamaan jatkossakin teknistä tukea kaupungin ohjelmien käyttöön. Uusi toimintatapa on tarkoitus ottaa käyttöön tulevalle valtuustokaudelle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Luottamushenkilöiden työväline- ja korvauskäytäntöjen muutosta jatketaan esitetyllä tavalla. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden hallintojohtaja Heli Hirvelälle sekä palvelupäällikkö Jukka Tapiolalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Heli Hirvelä, Jouko Aarnio, Riikka Viitaniemi, Jukka Tapiola, Aino Jokinen, Heli Turunen, konsernihallinto - palvelualueet - liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)