Kaupunginhallitus, kokous 25.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 32 Tampereen kaupungin edunvalvonnan tilannekatsaus 

TRE:491/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho, puh. 040 806 3086, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Edunvalvonnan kehittämisen kokonaisuus on Tampereen kaupungin toimintamallissa määritelty osaksi elinvoima- ja kilpailukykypalvelualueen vetovoima- ja edunvalvontaryhmän tavoitteita ja toimintaa. Edunvalvonnan tehostamiseen ja vaikuttavuuden parantamiseen liittyviksi kehittämiskohteiksi on tunnistettu muun muassa edunvalvontatavoitteiden systemaattisempi seuranta, tavoitteiden systemaattisempi tavoiteasetanta, alueen edunvalvojatoimijoiden yhteistyö, kansainvälisen kokonaisuuden kytkeminen kokonaisuuteen ja tehokkaampi vaikuttajaviestintä.

Nyt esitettävän tilannekatsauksen keskiössä ovat rakenteellisten reformien välittömät ja pitemmän aikavälin edunvalvontatavoitteet sekä hallitusohjelmatavoitteiden seuranta.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 29.1.2019 kaupungin hallitusohjelmatavoitteet. Tuolloin kaupunki nosti oman edunvalvonnan kärjiksi kuusi teemaa: kaupunkipolitiikan vahvistaminen, taloudellisten toimintaedellytysten turvaaminen, saavutettavuus, kaupunkien roolin vahvistaminen työllisyyspolitiikassa, maankäyttömonopolin säilyminen kunnilla sekä suoran sopimuksellisuuden vahvistaminen.

Rakenteellisten reformien osalta keskeisimmät edunvalvonnan kohteet vuonna 2021 ovat sote-uudistus, oppivelvollisuuden laajeneminen, MRL-uudistus, työllisyyden kuntakokeilu ja työllisyyspolitiikan pysyvän ratkaisumallin valmistelu, valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja tämän jälkeen laadittava investointisuunnitelma sekä kuntapolitiikan toimenpidevaihtoehtoja valmisteleva työ.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin edunvalvonnan tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle sekä yhteysjohtaja Tuukka Salkoaholle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Minna Minkkinen liittyi kokoukseen keskustelun aikana ja varajäsen Sinikka Torkkola poistui.

Anna-Kaisa Ikonen ja Aila Dündar-Järvinen poistuivat kokouksesta.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Tuukka Salkoaho, Teppo Rantanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)