Perustelut
Edunvalvonnan kehittämisen kokonaisuus on Tampereen kaupungin toimintamallissa määritelty osaksi elinvoima- ja kilpailukykypalvelualueen vetovoima- ja edunvalvontaryhmän tavoitteita ja toimintaa. Edunvalvonnan tehostamiseen ja vaikuttavuuden parantamiseen liittyviksi kehittämiskohteiksi on tunnistettu muun muassa edunvalvontatavoitteiden systemaattisempi seuranta, tavoitteiden systemaattisempi tavoiteasetanta, alueen edunvalvojatoimijoiden yhteistyö, kansainvälisen kokonaisuuden kytkeminen kokonaisuuteen ja tehokkaampi vaikuttajaviestintä.
Nyt esitettävän tilannekatsauksen keskiössä ovat rakenteellisten reformien välittömät ja pitemmän aikavälin edunvalvontatavoitteet sekä hallitusohjelmatavoitteiden seuranta.
Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 29.1.2019 kaupungin hallitusohjelmatavoitteet. Tuolloin kaupunki nosti oman edunvalvonnan kärjiksi kuusi teemaa: kaupunkipolitiikan vahvistaminen, taloudellisten toimintaedellytysten turvaaminen, saavutettavuus, kaupunkien roolin vahvistaminen työllisyyspolitiikassa, maankäyttömonopolin säilyminen kunnilla sekä suoran sopimuksellisuuden vahvistaminen.
Rakenteellisten reformien osalta keskeisimmät edunvalvonnan kohteet vuonna 2021 ovat sote-uudistus, oppivelvollisuuden laajeneminen, MRL-uudistus, työllisyyden kuntakokeilu ja työllisyyspolitiikan pysyvän ratkaisumallin valmistelu, valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja tämän jälkeen laadittava investointisuunnitelma sekä kuntapolitiikan toimenpidevaihtoehtoja valmisteleva työ.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupungin edunvalvonnan tilannekatsaus merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.