Kaupunginhallitus, kokous 25.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 31 Audiovisuaalisen alan tilannekatsaus 

TRE:488/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Film Tampere -ohjelma on osa Tampereen seudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tamperetta. Sen tehtävänä on kehittää alueen audiovisuaalista alaa (AV-ala) ja tarjota seudulle sijoittuville tuotannoille palveluita koko tuotannon ajan. Tampereen kaupungin elinkeinopalveluiden budjettiin on varattu vuosittain 500 000 euroa myönnettäväksi Tampereella toteutettavien AV-tuotantojen tukemiseen, jolla mahdollistetaan Film Tampereen toimesta tuotantojen houkuttelu alueelle. Tämän lisäksi on tehty ja tehdään tarvittaessa kohdennetusti mahdollisia kaupunkimarkkinoinnin panostuksia.

Vuosi 2021 on nyt neljäs vuosi tuotantokannustimen operoinnissa ja Film-Tampere panostukset ja tuotantokannustin ovat johtaneet kasvavaan kiinnostukseen toteuttaa kuvauksia ja tuotantoja Tampereella. Monipuoliset elokuva-, televisio-, draama-, viihde- ja tapahtumatuotannot tuovat alueelle taloudellista hyötyä ja rikastuttavat alueen kulttuurikenttää. Näin ollen AV-alan kasvu vahvistaa koko luovien alojen työllisyyttä ja uusien yritysten syntyä. COVID19-kriisin johdosta tapahtumateollisuuden ja matkailun kehittäminen edellyttää vahvaa AV-alan osaamista yhä enemmän, kun erilaiset hybriditapahtumat ja virtuaalipalvelut muuttavat perinteisen matkailun ja tapahtumien tuottamisen rakennetta ja muotoa. Alueen AV-alan kasvu, alan yritykset ja vahva oppilaitosverkosto muodostavat kokonaisuuden jatkokehittämiselle erinomaisen pohjan profiloitua AV-alan osaamiskeskittymänä kansallisesti ja kansainvälisesti.

AV-alan tuotantokannustimen avulla on jo saatu merkittäviä kansainvälisiä tuotantoja kaupunkiseudullemme. Niiden merkitys on olennaista sekä alan työllisyydelle että av-alan ammattilaisten mahdollisuudelle verkostoitua ja kehittää ammattitaitoaan. Esimerkiksi sopimus Dual-tuotannon kanssa vahvisti Suomen asemaa kansainvälisten tuotantojen lokaationa sekä toi arvion mukaan yli miljoonan euron aluetaloudellisen hyödyn ostoina, jotka kohdentuivat alueen yrityksille. Lisäksi tuotannoista seuraava some- ja medianäkyvyys oli ja on jatkossakin merkittävä lisä Tampereen kaupunki- ja matkailumarkkinointiin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Audiovisuaalisen alan tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, liiketoiminnan kehitysjohtaja, media Ilkka Rahkoselle sekä kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Ilkka Rahkonen, Teppo Rantanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)