Kaupunginvaltuusto, kokous 25.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 8 Tampereen kaupungin vuoden 2020 tilinpäätösennuste 

TRE:2707/02.02.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin tammi-marraskuun ulkoinen tulos oli 55,4 milj. euroa ylijäämäinen. Toimintakulut kasvoivat 2,5 prosenttia ja toimintakate 4,2 prosenttia. Tammi-marraskuun toteuman perusteella on laadittu tilinpäätösennuste, jonka mukaan koko vuoden toimintamenojen kasvuksi arvioidaan 3,4 prosenttia ja toimintakatteen kasvuksi 6,6 prosenttia. Koronaepidemian aiheuttamat toimintatuottojen menetykset sekä maanmyyntivoittojen ja maankäyttösopimuskorvausten pieneneminen edellisvuodesta vaikuttavat merkittävästi nettomenojen kasvuun.

Kaupunginvaltuusto päätti 19.10.2020 useita talousarviomuutoksia vuoden 2020 talousarvioon. Muutoksilla heikennettiin toimintakatetta 35,0 milj. eurolla ja verotuloarviota pienennettiin 23,6 milj. eurolla. Valtionosuusarviota korotettiin 50,2 milj. eurolla.

Toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 23,4 milj. euroa budjetoitua parempana. Suurimmat positiivisimmat toimintakatteen ennusteet ovat asunto- ja kiinteistölautakunnan (11,7 milj. euroa), konsernihallinnon (4,7 milj. euroa) ja joukkoliikennelautakunnan (4,1 milj. euroa) toimintakatteet. Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintakatteen arvioidaan toteutuvan 4,1 milj. euroa talousarviota heikompana.

Henkilöstömenojen arvioidaan alittavan vuosisuunnitelman 7,1 milj. eurolla. Vertailukelpoinen henkilöstömenojen kasvu on 3,8 prosenttia.

Vuosikate-ennuste on 142,6 milj. euroa, mikä kattaa 131 prosenttia tilinpäätösennusteen poistoista. Verorahoituksen arvioidaan kokonaisuutena ylittävän vuosisuunnitelman 17,5 milj. eurolla, mikä aiheutuu valtionosuuksien arvioitua paremmasta kertymästä.

Tammi-marraskuun toteuman perusteella laaditun tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden tulokseksi arvioidaan 33,8 milj. euron ylijäämä. Tulosennuste parantui syyskuusta 13,6 milj. euroa.

Ulkoisten nettoinvestointien 227,3 milj. euroa ennuste alittaa vuosisuunnitelman 46,7 milj. eurolla. Nettoinvestointien ennuste on pienentynyt syyskuusta 11,2 milj. eurolla, investointien tulorahoitusprosentiksi on tulossa 63.

Kaupungin lainakantaennuste on 906,7 milj. euroon. Asukaskohtainen lainamäärä on vuoden lopussa arviolta 3 759 euroa.

Kaupunkikonsernin tulosennuste on 80,0 milj. euroa ja investointiennuste 456 milj. euroa. Konsernin asukaskohtainen lainaennuste on 9 337 euroa.

Tilinpäätösennusteen laatimisen jälkeen tullut joulukuun verotilitys oli kunnallisveron osalta huomattavasti arvioitua suurempi. Syynä oli se, että koko maan palkkasumma kehittyi loka- ja marraskuun aikana selvästi ennakoitua paremmin. Vuoden 2020 palkkasumman arvioidaan laskevan noin 0,5 prosenttia, kun vielä lokakuussa palkkasumman arvioitiin vähenevän noin 2,5 prosenttia. Tämän vuoksi kuntien joulukuun kunnallisverotilitykset olivat noin 350 milj. euroa lokakuussa arvioitua enemmän, mikä tarkoitti Tampereelle noin 15 milj. euroa arvioitua enemmän. Onkin todennäköistä, että Tampereen kaupungin vuoden 2020 tilinpäätöksestä tulee tilinpäätösennusteessa arvioitua huomattavasti parempi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Tampereen kaupungin vuoden 2020 tilinpäätösennuste merkitään tiedoksi.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupungin vuoden 2020 tilinpäätösennuste merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, johtaja Taru  Kuosmaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä liiketoiminta-  ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Tampereen kaupungin vuoden 2020 tilinpäätösennuste merkitään tiedoksi.

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)