Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 23.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 15 Särkänniemi Oy:n ja Finnpark Oy:n hallitustyön arvioinneista teetettyjen töiden tulokset 

TRE:47/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kesällä 2020 valmistuneen yhtiöraportin mukaan kaupungin nimeämiä edustajia toimi 47 tytär- ja osakkuusyhteisön hallituksissa yhteensä 183. Heistä miehiä on noin 2/3 ja naisia noin 1/3. Viime vuosina liike-elämän kokeneiden henkilöiden keskuudesta valittujen osuus on kasvanut ja heidän osuus kaupungin nimeämien edustajien joukosta on noin 1/3.

Omistajan tärkeimpiä tehtäviä on itsenäisestä omistajastrategiasta päättämisen ohella hallitusjäsenten nimittäminen. Omistajan tai omistajien valitsema hallitus on joukkue, jonka kyvyillä omistaja uskoo parhaiten saavutettavan liiketoiminnallista menestystä ja yllettävän omistajan strategisiin päämääriin. Osakeyhtiölain mukaan hallituksen tulee huolellisesti toimien edistää yhtiön etua sekä huolehtia yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

Konserniyhteisöjen hallitusten itsearviointikyselyt on toteutettu vuosittain. Talvella 2021 tehdyn kyselyn tulokset ovat konsernijaoston arvioitavina tässä samassa helmikuun kokouksessa.

Omistajaohjaus on tilannut Rokmind Oy:ltä Särkänniemi Oy:n hallitustyötä koskevan ja itsearviointia syvällisemmän arvioinnin. Vastaava arviointi tilattiin myös Boardman Oy:ltä Finnpark Oy:n hallitustyötä koskien. Boardman Oy on kehittämässä pörssiyhtiöiden hallitustyön arviointia kevyempää työkalua kuntaomisteisten yhtiöiden hallitustyön arviointiin ja Finnpark Oy:n kanssa tehtävän pilottityön he suorittivat korvauksetta. Molempien arviointien raportit ovat liitteenä.

Särkänniemi Oy:n hallitustyön arviointi koostui puhelinkeskusteluista hallitusjäsenten ja Rokmind Oy:n konsultin kesken sekä jäsenten täyttämästä verkkotyökalusta. Näiden pohjalta Rokmind Oy kokosi yhteenvetoaineiston, jonka tulokset he esittelivät hallitukselle 13.8.2020. Yhtiön hallituksen selkeitä vahvuuksia vaikuttavat olevan jäsenten välinen vahva luottamus, systemaattinen työskentely, toistensa arvostaminen ja yhteinen käsitys yhtiön strategiasta ja visiosta. Keskeisimpiä strategisia kehityskohteita ovat oman toiminnan ja yhtiön liiketoimintamallin positiivinen haastaminen, nopeampi reagointi ympäristön ja markkinoiden muutoksiin sekä hallitustyön monipuolisemmat työkentelytavat. Hallituksella on hyvä vuorovaikutus toimitusjohtajan kanssa, mutta muita johtoryhmän jäseniä tunnetaan heikommin. Hallituksen puheenjohtajan työ sai hyvät arvioinnit kautta linjan.

Finnpark Oy:n arvioinnin kehikko oli hieman edellistä laajempi; Boardman Oy kohdisti kyselyitä myös omistajaohjaukselle ja yhtiön johtoryhmän jäsenille. Arviointi suoritettiin loppuvuonna 2020. Boardmanin työkalu koostui niinikään verkossa toteutetusta henkiolökohtaisesta kyselystä, jonka lisäksi he haastattelivat kunkin hallitusjäsenen. Omistajaohjauksen ja johtoryhmän jäsenet haastateltiin kollektiivisesti. Arvioinnin perusteella Finnpark Oy pärjäsi varsin hienosti. Selvinä vahvuuksina koetaan hallituksen sisäinen dynamiikka, puheenjohtajan toiminta, hallituksen selkeä kuva strategiasta ja tavoitteista sekä yhteys omistajaohjaukseen. Kehitettävää löytyi mm. avainhenkilöiden kehittämisohjelmista, palkitsemisesta sekä omistajan tavoitteiden selkeämmästä viestinnästä muillekin kuin hallituksen puheenjohtajalle.

Tehtyjen arviointien perusteella omistajaohjaus esittää konsernijaostolle harkittavaksi, laajennettaisiinko tällaista syvällisempää hallitusarviointia esim. viiteen merkittävimpään yhtiöön ja vaikka kahden vuoden välein toteutettavaksi. Tuloksia voidaan käyttää hyödyksi mm hallituskokoonpanojen muutoksia harkittaessa ja omistajan strategisten tavoitteiden toteutusta valmisteltaessa.

Tehdyt arviointiraportit ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta säädetyn lain 621/1999 24.1 §:n 20-kohdan perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Särkänniemi Oy:n ja Finnpark Oy:n hallitustyön arvioinneista teetettyjen töiden tulokset merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Pormestari Lauri Lyly palasi kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Janne Salonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)