Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 23.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 17 Hallitusten jäsenten kokous- ja vuosipalkkiot Tampereen kaupungin tytäryhtiöissä 

TRE:914/01.03.01/2021

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Ville Taivassalo, puh. 041 730 5437 ja controller Sami Suojanen, puh. 040 801 6656, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohjeen (kaupunginhallitus 12.6.2017 § 388) mukaan Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöissä hallituksen jäsenen kokouspalkkio on sama kuin Tampereen kaupunginhallituksen kokouspalkkio. Kokouspalkkio maksetaan kokouksen puheenjohtajalle 50 prosentilla korotettuna. Hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenelle voidaan maksaa kaupunginhallituksen konsernijaoston erikseen päättämää vuosipalkkiota, jos liiketoiminnan laatu ja laajuus sitä edellyttävät. Hallituksen jäsenten palkkioista päättää yhtiökokous.

Kaupunginhallitus esittää 22.2.2021 kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että kaupungin hallintosäännön muuttamisen yhteydessä luottamushenkilöiden palkkioita ja korvauksia tarkistettaisiin. Esityksen mukaan kaupunginhallituksen jäsenen kokouspalkkio olisi 280 euroa. Kaupungin tytäryhtiöissä kokouspalkkioita koskevalla korotuksella ei pääsääntöisesti ole oleellista taloudellista merkitystä. Korotuksen keskimääräisen vaikutuksen arvioidaan olevan vuositasolla kokonaisuudessaan noin 6 000 euroa.

Vuosipalkkioita on tytäryhtiöissä maksettu vaihtelevasti 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Tällä hetkellä vuosipalkkioita maksetaan kahdessatoista Tampereen kaupungin tytäryhtiössä. Yhtiöt, joissa vuosipalkkioita maksetaan, on ryhmitelty kolmeen eri ryhmään mm. liiketoiminnan laadun, taloudellisen ja toiminnallisen merkityksen sekä markkinatilanteen pohjalta. Ryhmittely tai maksettavan vuosipalkkion taso ei ole perustunut tarkkoihin numeerisiin tai toiminnallisiin kriteereihin, vaan on enemmänkin muodostunut ajan saatossa. Vuosipalkkiot ovat tällä hetkellä ryhmässä 1) 8 000/4 000 euroa (pj/jäsen), ryhmässä 2) 6 000/3 000 euroa (pj/jäsen) ja ryhmässä 3) 5 000/2 500 euroa (pj/jäsen).

Nykyisellään monet merkittävätkään tytäryhtiöt eivät ole hallitusten jäsenten vuosipalkkioiden piirissä. Ongelma korostuu erityisesti niiden yhtiöiden hallitusten puheenjohtajien kohdalla, joilla tehtävän hoito edellyttää mm. runsaasti ajankäyttöä ja sitoutumista ylipäätään. Tämän ratkaisemiseksi omistajaohjaus on valmistellut esityksen, jossa nykyistä useammat kaupungin tytäryhtiöt olisivat jatkossa hallitusten jäsenten vuosipalkkioiden piirissä.

Vuosipalkkioiden maksaminen edellyttäisi jatkossakin sitä, että vähintään yksi seuraavista yhtiön toiminnan laajuutta koskevista kriteereistä toteutuisi tai näyttäisi piakkoin toteutuvan: tilikauden liikevaihto yli 5 milj. euroa, taseen loppusumma yli 20 milj. euroa tai yhtiöllä omaa henkilöstöä vähintään 10 henkilöä. Edellä olevien kriteerien toteutumisen lisäksi vuosipalkkion maksamiseen vaikuttaa myös yhtiökohtainen omistajastrategia. Yhden tai useammankaan kriteerin toteutuminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita vuosipalkkion maksua.

Ryhmä 1)
Tampereen Sähkölaitos Oy pidetään jatkossakin omana ryhmänään 1), ja hallituksen jäsenten vuosipalkkioihin tehtäisiin tasokorotus vuosipalkkion ollen jatkossa 10 000/5 000 euroa (pj/jäsen). Vuosipalkkio maksetaan ainoastaan emoyhtiön hallituksen jäsenille. Tampereen Sähkölaitos Oy on taloudelliselta merkitykseltään selvästi Tampereen kaupungin merkittävin yksittäinen yhtiöomistus ja sen hallitukseen kokoonpanoon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Hallitusjäsenyyden houkuttelevuuteen tulee myös panostaa, eräänä tekijänä hallitustyöstä maksettava korvaus. Omistajaohjausyksikön näkemyksen mukaan erityisesti tämän yhtiön hallituksen enemmistön tulisi olla asiantuntijajäseniä, joiden osaaminen edistäisi yhtiön liiketoiminnan kehittymistä ja omistaja-arvon kasvua.

Ryhmä 2)
Nykyiset ryhmät 2) ja 3) yhdistetään yhdeksi ryhmäksi, ja vuosipalkkiotasot yhdenmukaistetaan ryhmän 2) tasolle, jossa hallitusten jäsenten vuosipalkkiot ovat 6 000/3 000 euroa (pj/jäsen). Ryhmään 2) kuuluisivat Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy, Tampereen Raitiotie Oy, Finnpark Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tampereen Särkänniemi Oy, Tampere-talo Oy, Tuomi Logistiikka Oy, Tullinkulman Työterveys Oy, Pirkanmaan Voimia Oy, Tampereen Tilapalvelut Oy ja Tampereen Infra Oy.

Ryhmä 3)
Hallitusten jäsenten vuosipalkkiot 2 000/1 000 euroa (pj/jäsen) maksettaisiin Business Tampere Oy -konsernin emoyhtiössä, Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:ssä, Tampereen Vuokra-asunnot Oy:ssä, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:ssä, Hiedanrannan Kehitys Oy:ssä, Tampereen Sarka Oy:ssä, Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:ssä ja Tredu-Kiinteistöt Oy:ssä. Vuosipalkkioista seuraava lisäkustannus yhtiölle olisi suurimmillaan 10 000 euroa riippuen yhtiön hallituksen jäsenten lukumäärästä. Useimmille yhtiöille taloudelliselta vaikutukseltaan lähinnä symbolisella vuosipalkkiolla olisi yhtiöiden hallitustyöhön sitouttavaa merkitystä. Vuosipalkkion maksaminen myös korostaisi edelleen hallitustyön tärkeyttä ja edistäisi osaltaan kehitystä, jossa Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden hallituksiin pyritään saamaan mahdollisimman asiantuntevia henkilöitä.

Ryhmä 0)
Vuosipalkkioita ei maksettaisi jatkossakaan aivan kaikissa kaupungin tytäryhtiöissä. Ryhmään 0) kuuluisivat tytäryhtiöt, joissa ei harjoiteta liiketoimintaa, ne ovat toimintansa osalta staattisessa vaiheessa, liiketoiminta on pienimuotoista, vuosipalkkioiden nettovaikutus yhtiön tulokseen on suhteellisesti huomattava tai vuosipalkkioiden maksaminen ei ole muuten perusteltua. Tällä hetkellä näitä yhtiöitä ovat Vuores Palvelu Oy, Tavase Oy, Oy Runoilijan tie, Suomen Hopealinja Oy, Vilusen Rinne Oy sekä ryhmä muut, joka pitää sisällään mm. yksittäisiä kiinteistöyhtiöitä.

Vuosipalkkioiden maksua yhdenmukaistetaan siten, että vuosipalkkiot maksetaan yksittäiselle hallitusjäsenelle hallitusjäsenyyden toimikauden todellisen keston mukaan kuukausitasolla. Esimerkiksi toukokuussa valitun uuden hallituksen jäsenen vuosipalkkio lasketaan tällöin kahdeksan kuukauden, ei kahdentoista kuukauden osalta. Yhtiöt päättävät maksukäytännöistään itse, mutta toimivaksi tavaksi on osoittautunut kaksi kertaa vuodessa tilitettävät palkkiot.

Muutamissa jo tällä hetkellä vuosipalkkioiden piirissä olevissa tytäryhtiöissä on käytössä hallituksen työvaliokuntia. Näissä yhtiöissä vuosipalkkio toimii korvauksena myös valiokuntatyön osalta, eikä hallituksen työvaliokuntien kokouksista näin ollen ole perusteltua maksaa erillistä kokouspalkkiota.

Hallituksen jäsenelle voidaan erillisestä pyynnöstä maksaa hallituksen kokoukseen osallistumisesta aiheutuvat välittömät matkustuskulut, mikäli henkilö saapuu kokoukseen Tampereen ulkopuolelta. Tällöin noudatetaan valtion matkustussääntöä. Päivärahoja, ansionmenetyskorvausta tai muuta rahallista korvausta, esimerkiksi majoituskuluja, ei makseta.

Vuosipalkkioita koskeva linjaus koskee Tampereen kaupungin tytäryhtiöitä, ei säätiöitä. Tampereen Vuokratalosäätiö on aiemmin rinnastettu merkittäviin tytäryhtiöihin ja se on ollut mukana vuosipalkkiokokonaisuudessa. Jatkossa Tampereen kaupunki ei ota kantaa Tampereen Vuokratalosäätiön hallituksen mahdolliseen vuosipalkkioon, vaan asiassa toimitaan täysin säätiölain ja Vuokratalosäätiön sääntöjen mukaisella tavalla.

Esitetyt muutokset ovat kokonaisuudessaan:

  • Ryhmä 1) vuosipalkkiota korotetaan 8 000/4 000 eurosta (pj/jäsen) 10 000/5 000 euroon (pj/jäsen)
  • Ryhmät 2) ja 3) yhdistetään ryhmäksi 2) ja vuosipalkkiot pidetään nykyisen ryhmän 2) mukaisina 6 000/3 000 euroa (pj/jäsen)
  • Ryhmä 3) koostuu jatkossa sellaisista yhtiöistä, joissa vuosipalkkioita ei ole aiemmin maksettu ja vuosipalkkiot ovat 2 000/1 000 euroa (pj/jäsen).
  • Ryhmä 0) koostuu niistä yhtiöistä, joissa ei jatkossakaan makseta vuosipalkkioita
  • Kokouspalkkiot ovat jatkossa 420 euroa kokoukselta hallituksen puheenjohtajan osalta ja 280 euroa kokoukselta hallituksen jäsenen osalta


Tarkennuksia:

  • Vuosipalkkiot maksetaan yksittäiselle hallitusjäsenelle hallitusjäsenyyden toimikauden todellisen keston mukaan kuukausitasolla
  • Mahdollisista hallituksen työvaliokuntien kokouksista ei makseta erillistä kokouspalkkiota
  • Hallituksen jäsenelle, joka saapuu hallituksen kokoukseen Tampereen ulkopuolelta, voidaan maksaa välittömät matkustuskulut yhtiökokouksen päätöksen mukaisin käytäntein


Hallitusjäsenten kokous- ja vuosipalkkioihin tehtävistä muutoksista on mahdollista päättää vuoden 2021 varsinaisissa yhtiökokouksissa osakeyhtiölain ja yhtiöiden yhtiöjärjestysten mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin tytäryhtiöissä hallitusten jäsenten vuosipalkkiot maksetaan liitteenä olevan taulukon mukaisesti. Vuosipalkkio maksetaan yksittäiselle hallitusjäsenelle hallitusjäsenyyden toimikauden todellisen keston mukaan kuukausitasolla.

Tampereen kaupungin tytäryhtiöissä hallitusten jäsenten kokouspalkkioina maksetaan puheenjohtajalle 420 euroa kokoukselta ja jäsenelle 280 euroa kokoukselta. Hallitusten työvaliokuntien kokouksista ei makseta erillistä kokouspalkkiota.

Hallituksen jäsenelle voidaan erillisestä pyynnöstä maksaa hallituksen kokoukseen osallistumisesta aiheutuvat välittömät matkustuskulut, mikäli henkilö saapuu kokoukseen Tampereen ulkopuolelta. Tällöin noudatetaan valtion matkustussääntöä. Päivärahoja, ansionmenetyskorvausta tai muuta rahallista korvausta esim. majoituskuluja ei makseta.

Päätös annetaan kuntalain 46 §:n tarkoittamana ohjeena kaupungin edustajalle yhtiöiden varsinaisissa yhtiökokouksissa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Varapuheenjohtaja Pekka Salmi poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

yhtiökokousedustajat, Arto Vuojolainen, Ville Taivassalo, Sami Suojanen, Janne Salonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.