Yhdyskuntalautakunta, kokous 9.3.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 78 Yhdyskuntalautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman katsaus 1-12/2020 

TRE:5019/02.02.01/2019

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Se on väline Tampereen strategian toteuttamiseen ja lautakunnan alaisen toiminnan johtamiseen. Palvelu- ja vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan kolme kertaa vuodessa lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinta.

Yhdyskuntalautakunnan toimintakate toteutui 3,7 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa (kv 19.10.2020 § 132) talousarviomuutoksina 1,4 milj. euroa koronapandemian aiheuttamia pysäköintimaksutulojen ja pysäköintivirhemaksutulojen vähennyksiä. Kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla päätöksellä lautakunnan talousarvioon myös 0,38 milj. euroa kunnossapidon palveluostojen lisäyksiä Tampereen Infra Oy:ltä.

Talousarvio sisältää 0,25 milj. euroa kaupungin talousohjelmasta tulevia säästötoimenpiteitä kohdistuen asemakaavoituksen tuottojen lisäyksiin kaupungin mailla ja lisärakennusoikeuteen. Talousohjelman toimenpiteet toteutuivat. Asemakaavoituksen myyntituotot ylittivät vuosisuunnitelman 0,8 milj. eurolla. 

Toimintatuotot toteutuivat 2,6 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Ulkoisista tuotoista ylittyivät erityisesti pysäköintimaksutuotot ja pysäköintivirhemaksutuotot. Myös rakennusvalvonnan ulkoiset tuotot ylittyivät. Ulkoisia tuottoja alensivat pääosin vähentyneet maan- ja lumenvastaanottomaksut. Sisäistä tuotoista ylittyivät erityisesti asemakaavoituksen ja jossain määrin myös liikennejärjestelmän suunnittelun hankelaskutuksen tuotot.

Toimintakulut toteutuivat 1,1 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempinä. Osavuotisesti täyttämättä olevat vakanssit sekä osa-aikaisuudet alensivat henkilöstökuluja. Lisäksi jotkin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman kuluvalle vuodelle suunnitelluista hankkeista ajoittuvat suunnitellusta poiketen. Myös vähäluminen talvi oli kustannuksiltaan edullinen.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa (kv 17.2.2020 § 22) kaupunkiympäristön palvelualueen 3,6 milj. euron uudelleen budjetoinnit vuodelta 2019 siirtyneistä kehitysohjelmien hankkeiden rahoista. Tästä 3,0 milj. euroa kohdistuu Viiden tähden keskusta –kehitysohjelmaan ja 0,6 milj. euroa Hiedanranta-kehitysohjelmaan. 

Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestoinnit ovat 61,3 milj. euroa, joka on 3,7 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempi. Yhdyskuntalautakunnan perustoiminnan nettoinvestoinnit ylittyivät 4,4 milj. euroa. Lukuisat kestoltaan useampivuotiset rakennushankkeet painottuivat talousarviovuodelle. Investointien talouden tasapainottamiseksi kaikkia hankkeita ei ole pyritty toteuttamaan samaan aikaan, vaan jaksottamaan mahdollisuuksien mukaan pidemmälle aikajaksolle. Suurimmat ylityskohteet olivat Rongankadun alikulkukäytävän jatko ja siihen liittyvien tukimuurien rakentamiset, Hämeensillan lopullisen valmistumisen venyminen vuodelle 2020, Kalevankulman kaava-alueen tukimuuri-rakennelmat, Pinninkadun alikulkusilta sekä raitiotien rakentamiseen liittyvä Hämeenkadun reunojen rinnakkaishankkeiden valmistuminen etuajassa vuoden 2020 puolella. Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman nettoinvestoinnit toteutuivat 1,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempinä, sillä Areenaan ja Asemakeskukseen liittyvien Sorin alueen katujärjestelyjen rakennusurakat siirrettiin aloitettavaksi vuoden 2021 alkupuolella. Hiedanranta-kehitysohjelman nettoinvestoinnit toteutuivat 0,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Suurimmat kohteet olivat Kartanonpuistossa sekä Hiedanrannan kevyen liikenteen väylällä.

Tampereen strategiaa ja muita pitkän aikavälin tavoitteita toteutetaan palvelu- ja vuosisuunnitelmassa määritellyillä toimenpiteillä. Yhdyskuntalautakunnan alaisen toiminnan osalta noin puolet toimenpiteistä toteutui suunnitellusti vuoden 2020 loppuun mennessä ja puolet osittain. Osittain toteutuneissa toimenpiteissä poikkeamat koostuvat pääosin aikatauluhaasteista ja valtaosa niistä saadaan viimeisteltyä kevään 2021 aikana. Koronaepidemian aiheuttamista haasteista huolimatta vuoteen mahtui myös useita merkittäviä onnistumisia, joita on avattu tarkemmin raportointiliitteessä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Hyväksytään yhdyskuntalautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman tammi-joulukuun 2020 katsaus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Marko Sivonen ja Tuomas Huhtala olivat paikalla asiantuntijoina ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Tuomas Huhtala, Marko Sivonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)