Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 19.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Sote- ja hyvinvointialueuudistus, väliaikaisen toimielimen perustaminen 

TRE:1857/09.05.00/2020

Perustelut

Pirkanmaalla sote- ja pelastustoimen uudistustyö on kevään aikana edennyt tilanteeseen, jossa käsillä on niin sanotun väliaikaisen toimielimen asettaminen. Valtakunnallisesti tarkastellen uudistus on vaiheessa, jossa eduskunta käsittelee lakiesityksiä valiokuntatyöskentelyssä ja tarkoituksena on, että lait olisivat eduskunnan päätöskäsittelyssä kesäkuussa. Tämä tarkoittaisi lakien voimaan tuloa 1.7.2021, josta ajankohdasta alkaisi myös nyt käsillä olevan väliaikaisen toimielimen toimikausi. Toimikausi jatkuisi keväälle 2022, kunnes hyvinvointialue on aluevaalien jälkeen järjestäytynyt ja päättää valmistelun jatkosta.

Väliaikaisen toimielimen osapuolia ovat Pirkanmaan pelastuslaitos, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sekä Pirkanmaan kunnat. Pirkanmaan sote- ja pelastustoimen työvaliokunta on vastannut Vate- (väliaikainen toimielin) kokoonpanon valmistelusta. Asiaa on käsitelty kevään mittaan eri kokoonpanoissa ja viimeksi Pirkanmaan sote- ja pelastustoimen ohjausryhmä on kokouksessaan 28.4.2021 esittänyt osapuolille Vate-kokoonpanon päätettäväksi kunkin omassa toimielimessä. Pirkanmaan pelastuslaitoksen toimielin on Tampereen kaupunginhallitus.

Väliaikaisen toimielimen kokoonpanossa on 11 jäsentä sekä heille varajäsenet siten, että kuntajohtajia tai vastaavia on kolme (3) jäsentä, sote-johtajia kolme (3) jäsentä, sairaanhoitopiiriä koskien kolme (3) jäsentä, pelastustointa koskien yksi (1) jäsen sekä henkilöstöhallintoa ja osaulkoistuskuntia koskien yksi (1) jäsen. Muodollisen asettamispäätöksen väliaikaisesta toimielimestä tekee maakuntajohtaja. Uudistuksen voimaanpanolakiluonnos edellyttää, että lakien voimaan tulosta lukien kahde (2) kuukauden sisällä on nyt käsittelyssä oleva väliaikainen toimielin perustettava. Perustaminen edellyttää osapuolten yksimielisyyttä. Väliaikainen toimielin järjestäytyy ensimmäisessä kokouksessaan.

Asian tarkempi esittely tehdään kokouksessa.

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.