Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 19.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Pirkanmaan pelastuslaitoksen talousarviokehysesitys 2022 

TRE:3655/02.02.01/2021

Perustelut

Tampereen kaupungin talousarviovalmistelu noudattaa rakenteeltaan pääosin aiempaa tapaa. Toukokuun aikana käydään talousjohdon kanssa ns. raamineuvottelut, joista muodostetaan kaupunginhallituksen päätettäväksi seuraavan vuoden talouden raami.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen kuluvaa vuotta leimaa edelleen korona ja sen aiheuttamat rajoitustoimet, joskin nyt talousarviota valmisteltaessa näkymät ovat normalisoitumassa. Kuluvan vuoden talouden ennuste on pelastuslaitoksella vuosisuunnitelman mukainen eikä tätä kirjoitettaessa ole tiedossa muutostarpeita vuoden 2021 talousarvioon. Talouden pysyminen tolallaan edellyttää kuitenkin tarkkaa taloudenpitoa ja muun muassa valtakunnallisten, talouteen vaikuttavien muutosten seurantaa. Koronasta aiheutuvien talouteen vaikuttavien seikkojen arvioidaan tasaantuvan heinäkuussa kuitenkin siten, että esimerkiksi materiaaliseen varautumiseen tulee taloudessa varautua.

Pelastuslaitoksen talouden liikeylijäämätavoite on aiempaan tapaan nolla (0) euroa. Talouden keskeisiä painopisteitä ovat henkilöstökulut, kiinteistöjen vuokrat ja ICT-kustannukset. 

Nyt valmistelussa olevan vuoden 2022 henkilöstömenojen palkankorotusten ja vuoden 2021 palkkaperinnön vaikutus on arviolta kaksi (2) prosenttia kaupunkitasolla kohdistuen palkkoihin ja palkkioihin. Palkkaperintö vaihtelee 1.4.2021 käyttöön otetun paikallisen erän johdosta. Henkilöstömenot vuodelle 2022 eivät sisällä merkittäviä uusia henkilöstölisäyksiä, kuitenkin muun muassa ICT-järjestelmien käyttöönottoon on projektihenkilöstön osalta varauduttu.

Pelastuslaitoksen paloasemaverkoston kehittäminen jatkuu aiemmin suunnitellulla tavalla ja tällä hetkellä valmistelussa ja rakentamisvaiheessa olevat Hämeenkyrön paloasema ja Urjalan paloasema otetaan käyttöön. Kiinteistöjen vuokratason nousua laskettaessa on otettu huomioon myös Tampereen Kitian ilmoittamat vuokrien nousut. Tampereen kaupungin alueella olevien Tampereen läntisen ja eteläisen paloasemien suunnittelu jatkuu vuoden 2022 aikana ja näiden osalta tulee varautua kiinteistökustannusten nousuun tulevina vuosina. Huomioitavaa on, että pelastustoimen valmiuden osalta on Tampereella tarkastelussa myös Tampereen itäinen osa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen vuoden 2022 taloutta raamittaa myös selkeä ICT-kustannusten kasvu, joka pääosin aiheutuu kansallisten pelastustoimelle spesifisten järjestelmien käyttöönotosta. Valtakunnallinen pelastustoiminnan kenttäjohtamisjärjestelmä otetaan koko maassa käyttöön ja sen aiheuttamat käyttöönotto-, laite- ja käyttökustannukset on talousarvioesityksessä otettu huomioon. Pelastuslaitoksen henkilöstösuunnittelujärjestelmä uusitaan ja tästä aiheutuu noin 33 000 euron kustannus ottaen huomioon poistuva järjestelmä. Valvontaohjelmiston käyttöönotto ja tietohallinnon keskitettyjen kustannusten vyörytys ovat niin ikään pelastuslaitoksen ICT-kustannuksia nostavia tekijöitä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen vuoden 2022 kehysesitystä esitellään tarkemmin kokouksessa. Kehysneuvottelut Tampereen talousjohdon kanssa ovat 21.5.2021 ja talousarvion raamin käsittely ja päättäminen Tampereen kaupunginhallituksessa sen kesäkuun kokouksessa.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta hyväksyy osaltaan lähtökohdat talousarvion 2022 kehysneuvotteluihin ja merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.