Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 19.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätösprosessin valmistelu vuosille 2022 - 2025 

TRE:3682/00.01.02/2021

Perustelut

Pelastuslain (379/2011) mukaan alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Palvelutason tulee vastata paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia. Palvelutasoa määritettäessä on otettava huomioon myös toiminta poikkeusoloissa.

Pelastustoimen palvelutasopäätöksen tulee kattaa pelastuslaissa määritetyt alueen pelastustoimen järjestämiseen kuuluvat tehtävät ja sen tulee perustua riskien ja uhkien sekä meneillään olevan palvelutasokauden arvioinnin pohjalta tehtyihin johtopäätöksiin. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä. Palvelutasopäätös on voimassa määräajan.

Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätös on tarkistettu vuosille 2020 - 2021. Uusi palvelutasopäätös valmistellaan uudelle valtuustokaudelle vuosille 2022 - 2025 ja se on voimassa kunnes hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätös tulee voimaan.

Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätös vuosille 2022 - 2025 valmistellaan nykyisen palvelutasopäätöksen sisällöstä ja rakenteesta annetun ohjeistuksen mukaisesti ottaen mahdollisuuksien mukaan huomioon pelastustoimen uudistushankkeeseen sisältyvä säädösvalmistelu.

Palvelutasopäätösehdotus valmistellaan virkamiestyönä pelastuslaitoksen vastuualueilla ja se käsitellään neuvottelukunnassa ja lähetetään kunnille lausunnolla syksyllä 2021. Palvelutasopäätösvalmistelun yhteydessä käydään neuvottelu myös aluehallintoviraston kanssa.

Palvelutasopäätösvalmisteluun sisältyy meneillään olevan palvelutasokauden arviointi, riskianalyysi, toiminnan tavoitteiden ja suorituskyvyn sekä palvelutasopäätöksen toteutumisen arviointi. Palvelutasopäätöksessä päätetään Pirkanmaan pelastustoimen lakisääteisten tehtävien palveluista ja niiden tasosta, sekä muista mahdollisista tehtävistä ja siihen sisältyy myös palvelutason kehittämissuunnitelma.

Palvelutasopäätösprosessia esitellään tarkemmin kokouksessa.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.