Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 15.9.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 113 Erityishuoltona järjestettävän pitkäaikaisen perhehoidon ylläpitomaksu 01.10.2021 alkaen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:6095/02.04.03/2021

Valmistelija

  • Taimi Kaisa, Asiakasohjauspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Asiakasohjauspäällikkö Kaisa Taimi, puh. 040 801 2746, projektipäällikkö Katariina Somppi, puh. 041 730 2954, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Pirkanmaan perhehoidon yksikön toimintaohjeessa määritellään erityishuoltona järjestettävän pitkäaikaisen perhehoidon ylläpitomaksun suuruus. Ylläpitomaksu on määritelty vuonna 2016 ja sitä on tarve päivittää vuoden 2021 tasolle. Pirkanmaan omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskuksen ohjausryhmässä käsiteltiin 17.5.2021 ylläpitomaksun päivittämistä. Ylläpitomaksu on tällä hetkellä 481,50 euroa kuukaudessa. Ylläpitomaksu sisältää vuokran, ateriat sekä ylläpidon.

Ohjausryhmä esittää, että erityishuoltona järjestettävän pitkäaikaisen perhehoidon ylläpitomaksu päivitetään vuoden 2021 tasolle, jolloin ylläpitomaksun suuruus on 546,61 euroa kuukaudessa.

Vuokran suuruus ylläpitomaksusta on tällä hetkellä 131,50 euroa kuukaudessa (sis. vesi ja sähkö). Vuokran osuus ylläpitomaksusta on määritelty Kelan eläkkeen saajan asumistuen kriteerien mukaan seuraavasti: perusomavastuu 51,31 € / kk ja vuokrasta 15 % on 80,19 € / kk (laskettu Kelan katsomasta enimmäisasumiskulusta 534,58 € / kk, Valtioneuvoston asetus eläkkeensaajan asumistuen määräytymisperusteista 2016). Esitetään ylläpitomaksun vuokran suuruudeksi 136,61 euroa kuukaudessa. Perusteena, että asumistuen perusomavastuu vuonna 2021 on 51,56 € / kk ja vuokrasta 15 % on 85,05 € / kk (laskettu Kelan katsomasta enimmäisasumiskulusta 567 € / kk, Valtioneuvoston asetus eläkkeensaajan asumistuen määräytymisperusteista 2021).

Perhehoidon ateriamaksu on tällä hetkellä enintään 300 euroa kuukaudessa.

Perhehoidossa kokopäiväaterian hinnaksi on määritelty 10 euroa ja osapäiväaterian hinnaksi 5 euroa. Näitä maksuja käytetään määriteltäessä perhehoidon ateriamaksuja. Perhehoidossa olevalta asiakkaalta ei peritä työ- ja päivätoiminnan ateriamaksuja. Esitetään, että perhehoidon kokopäiväaterian hinnaksi määritellään 12 euroa, jolloin ateriamaksu on kuukaudessa enintään 360 euroa. Tämä maksu vastaa Pirkanmaan alueella asumisyksiköissä perittävää ateriamaksua. Ylläpidon osuus maksusta on ollut 50 euroa kuukaudessa (sis. siivousaineet, hygieniaan liittyvät pesuaineet, vessapaperi) ja esitetään, että se pysyy ennallaan.

Perhehoidossa oleva asiakas maksaa omat terveydenhuoltomenonsa itse.

Ohjausryhmä esittää, että kehitysvammaisten pitkäaikaisesta perhehoidosta perittävä päivitetty ylläpitomaksu otetaan käyttöön 1.10.2021 alkaen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Tirronen Anniina, Kehittämisjohtaja

Erityishuoltona järjestettävän pitkäaikaisen perhehoidon ylläpitomaksu päivitetään vuoden 2021 tasolle ja on 1.10.2021 alkaen 546,61 € kuukaudessa. Ylläpitomaksu sisältää vuokran, ateriat sekä ylläpidon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Projektipäällikkö Katariina Somppi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Tia Salminen, Leena Köykkä, Marjaana Räsänen, Timo Ikonen, Johanna Seppänen, Mari Kallinen, Pegasos-tuki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.