Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta, kokous 15.9.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 81 Tampereen Vesi Liikelaitoksen talousarvio 2022 

TRE:5281/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Saarinen Johanna, Talous- ja hallintopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Talous- ja hallintopäällikkö Johanna Saarinen, puh. 040 187 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh. 040 556 0604, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen Vesi Liikelaitos tuottaa toiminta-​alueensa vesihuoltopalvelut liiketaloudellisin periaattein kaupunkistrategian ja johtokunnan vuosille 2020 – 2024 hyväksymän Tampereen Veden strategian mukaisesti.

Palveluiden ja toiminnan kehittäminen

Vesijohtoveden laatu ja toimitusvarmuus säilytetään korkealla tasolla jatkamalla vesihuoltoverkostojen järjestelmällistä saneerausta,​ tehostamalla vedenkäsittelylaitosten puhdistusprosesseja sekä lisäämällä ja päivittämällä automaatiota. Kaupinojan ja Ruskon vedenpuhdistuslaitosten toisiaan tukeva käyttö optimoidaan.

Vuoden 2022 aikana laaditaan vesijohto- ja viemäriverkostojen kuntoarviot ja näihin sekä uudisrakentamiseen perustuva investointisuunnitelma vuoteen 2041 saakka. Verkoston suunnitteluun laaditaan Tampereen Veden omat suunnitteluohjeet (malliasiakirjat ja -piirustukset). Näillä toimin pystytään paremmin vastaamaan kaupungin kasvun edellyttämään verkostojen laajentamiseen.

Henkilöstön sairauspoissaolojen vähentämiseen tähdätään työhyvinvoinnin ja työsuojelun johtamista parantamalla. Esimerkiksi työhyvinvoinnin ja työsuojelun johtamisen osaamista kehitetään koulutuksella ja ohjeistuksilla. Henkilöstön työhyvinvointia pidetään yllä koulutuksella, aktiivisella tyky-toiminnalla ja avoimella työyhteisöviestinnällä sekä osallistumista lisäämällä. Vuonna 2022 jatketaan esimiesten valmentavan johtamisen koulutusta.

Säännöllisesti toteutettavien asiakastyytyväisyystutkimusten avulla saadaan tietoa asiakaspalvelun laatuun vaikuttavista tekijöistä ja voidaan suunnitella toimenpiteitä kohdentavasti. Tavoitteena on pitää asiakaspalvelun laatu korkealla vertaamalla muihin vesilaitoksiin.

Talous

Tampereen Veden liikeylijäämätavoite vuodelle 2022 on 27,421 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousee 1,7% ollen näin 70,757 miljoonaa euroa. Menokehitys säilyy vuoden 2021 tasolla, toimintamenojen ollessa 31,368 miljoona euroa.  Menot pidetään vuoden 2021 tasolla tuottavuutta parantamalla erityisesti palvelujen ostojen sekä aine- ja tarvikeostojen osalta, henkilöstökuluissa on maltillinen 1,7% nousu. Poistot nousevat yhdellä miljoonalla eurolla, ollen 14 miljoona euroa. Suunnitellut investoinnit talousarviovuonna ovat 21 miljoona euroa. Investointivarat käytetään pääosin käytetään vesijohto- ja  viemäriverkostojen rakentamiseen.

Taloussuunnitelmavuosina Tampereen Vesi valmistautuu Tampereen Seudun Keskusvedenpuhdistamo Oy:n Sulkavuoren puhdistamon käyttöönottoon myös taloudellisesti ja tavoitteena on säilyttää olemassa oleva liikeylijäämätaso myös käyttöönottovuonna 2025. Tämän johdosta vuosina 2023 - 2024 Tampereen Vesi tulee nostamaan liikevaihtoaan suunnitelmallisesti, mikä vaikuttaa myös kyseisten vuosien liikeylijäämätasoon nostaen sitä yli nykytason.

Tuottavuuden parantaminen

Tampereen Vesi Liikelaitos parantaa tuottavuutta uutta teknologiaa hyödyntäen.

1. Jatketaan jätevesiverkoston analytiikkapalveluiden hyödyntämistä vuotovesimäärien selvittämisessä eri pumppaamoalueilla ja verkostosaneerauksen kohdistamisessa.

2. Energiatehokkuuden parantaminen Tampereen Vedellä on jatkuvaa toimintaa, joka huomioidaan laitteiden uusinnan yhteydessä ja laitteiden ajotapaa optimoimalla.

3. Korvaamalla nykyinen työajanseurantajärjestelmä ja käsin täytettävät lomakkeet uudella järjestelmällä pyritään vähentämään manuaalityötä. Nykyinen tuntipalkkaisten työajanseurantajärjestelmä ja kuukausipalkkaisten varallaolo- ja ylityötuntien ilmoittaminen palkanlaskentaan edellyttää paljon manuaalityövaiheita.

Kaupunginvaltuusto päättää vuoden 2022 talousarviosta marraskuussa 2021. Henkilöstö-​ ja koulutussuunnitelma hyväksytään osana liikelaitoksen palvelu-​ ja vuosisuunnitelmaa joulukuussa 2021.

 

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Hyväksytään ehdotus Tampereen Vesi Liikelaitoksen talousarvioksi vuodelle 2022.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Taloussuunnittelu