Kaupunginhallitus, kokous 3.5.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 183 Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma SUMP 

TRE:1600/08.01.02/2019

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Mikko Nurminen, puh. 040 801 2665 ja liikenneinsinööri Heljä Aarnikko, puh. 040 806 4917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkistrategian teema "Urbaani ja kestävästi kasvava" tuo kestävän kaupunkiliikkumisen edistämisen vahvasti esille kaupungin tavoitteena.

Kantakaupungin yleiskaavassa on tunnistettu "Urbaani ja kestävästi kasvava" teemasta keskeisiksi maankäytön suunnittelukysymyksiksi tilatehokas ja vähäpäästöinen liikkuminen sekä viher- ja virkistysalueiden riittävyys ja saavutettavuus sovitettaessa yhteen kaupungin kasvu- ja hiilineutraalisuustavoitteita.

Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma vahvistaa, priorisoi ja konkretisoi yleiskaavassa sekä Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartassa ja muissa kaupungin kehitysohjelmissa liikkumiselle asetettuja tavoitteita. Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan) on strateginen suunnitelma, jossa tarkastellaan ihmisten liikkumistarpeita paremman elämänlaadun näkökulmasta. Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelmassa on kokonaisvaltainen lähestymistapa liikenteeseen ja liikkumiseen.

Suunnitelman valmistelu käynnistyi vuoden 2019 alussa ja suunnitelmaa on tehty yhteistyössä kaupungin palvelualueiden ja -yksiköiden kanssa. Valmistelun aikana on pidetty useita vuorovaikutustilaisuuksia mm. työpajoja, yleisötilaisuus, alueverkostojen tapaamiset sekä saatu mielipiteitä ja näkemyksiä sähköisillä kyselyillä. Suunnitelmaa on esitelty yhdyskuntalautakunnan ajankohtaisissa asioissa 13.4.2021 ja kauppakamarin kaupan sekä aluesuunnittelu ja liikenne -valiokunnissa huhtikuussa 2021. 

Suunnitelman tavoitteena on vaikuttaa kulkutapavalintoihin, turvallisuuden tunteeseen, yhdenvertaisuuteen ja kestävyyteen. Suunnitelmassa on kuusi kaupungin tavoitteista nousevaa painopistealuetta, joille on esitetty keskeiset toimenpidekokonaisuudet.

Suunnitelman toimenpideohjelma sisältää nelisenkymmentä toimenpidettä. Jokaisen toimenpiteen osalta on arvioitu sen vaikuttavuus tunnistettuihin painopistealueisiin: tehokas, tasa-arvoinen, turvallinen, aktiivinen, hiilineutraali ja ympäristövastuullinen. Toimenpideohjelma on laaja-alainen sisältäen suunnitteluprosessien kehittämistä, kehittämisselvityksiä, markkinointia ja kokeiluja, älykkäiden liikkumispalveluiden edistämistä ja perinteisiä fyysisen liikenneympäristön kehittämistoimenpiteitä.

Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma on laadittu vuosille 2021-2024. Suunnitelmaa ja toimenpideohjelmaa päivitetään yleiskaavan yhteydessä neljän vuoden välein.

Toimenpideohjelman vaikuttavuutta seurataan säännöllisesti suunnitelmassa esitettyjen seurantaindikaattorien perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma SUMP hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Lassi Kaleva ilmoitti eriävän mielipiteen.

Kokouskäsittely

Kirsi-Maarit Asplund poistui tämän asian käsittelyn alkaessa ja varajäsen Lassi Kaleva liittyi kokoukseen.

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, yleiskaavapäällikkö Pia Hastiolle, suunnittelujohtaja Jukka Lindforsille, liikenneinsinööri Heljä Aarnikolle sekä suunnittelupäällikkö Ari Vandellille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Asian käsittely kuluessa Lassi Kaleva teki hylkäysesityksen, että kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma SUMP hylätään.

Hylkäysehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Tiedoksi

Ari Vandell, Heljä Aarnikko, Sanna Ovaska, Matias Ansaharju, Kari Kankaala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.