Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 10.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 147 Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tukiasumisyksikön Jussikodin palveluiden järjestäminen Tampereen kaupungin omana toimintana (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:7617/14.02.00/2021

Valmistelija

  • Närhi Maritta, Palvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Jussikoti on Tampereella sijaitseva tukiasumisyksikkö mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, joka on aloittanut toimintansa 15.2.1999. Palveluntuottajana toimii Coronaria Hoitoketju Oy. Hankintasopimus on allekirjoitettu 2. toukokuuta 2016 (Dnro: 8143/02.07.01/2015) sopimuskaudelle 1.5.2016-30.4.2019, sisältäen optiokauden. Tukiasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille on kilpailutettu uudelleen 1.5.2010 alkaen. 1.5.2010 – 7.10.2021 välisenä aikana on ollut kaksi kilpailutettua sopimuskautta, joissa molemmissa valituksi on tullut sama toimija, Coronaria Hoitoketju Oy. Pohjoismainen sosiaalialan yritys Humana Oy osti Coronaria Hoiva Oy:n toiminnan vuonna 2019.

Kiinteistön omistaa Tampereen Kotilinnasäätiö ja se sijaitsee Jussikoti-nimisessä kiinteistössä, osoitteessa Kourutaltankatu 3 J ja I, 33560 Tampere. Jussikodissa on kahdessa rapussa yhteensä 41 asuntoa. Asuntojen koko vaihtelee 24,5 ja 50 neliön välillä. Asukkaat ovat vuokrasuhteessa Tampereen Kotilinnasäätiöön ja toiminnalle vuokrattu tila kattaa toimistotilan, sosiaalitilan ja kerhohuoneen kellarikerroksessa. 

Yksikössä tuotetaan palveluina tukiasumista 41 asukkaalle. Henkilöstöä yksikössä on viisi. Henkilöstö koostuu vastaavasta sairaanhoitajasta (1) ja lähihoitajista (4). Henkilökunta avustaa asukkaita arjen toiminnoissa heidän toimintakykynsä mukaan. Asukkailla on mahdollista ostaa siivous- ja pyykinpesupalvelua Humana oy:ltä.

Hankintasopimus tukiasumisen palveluista Humanan kanssa päättyy 30.4.2021.

Palvelussa on esiintynyt hankintasopimuksen voimassaoloaikana ajoittaisia haasteita asiakkaiden pääsyssä Jussikodin asukkaaksi palveluntuottajan puolelta sekä haastavien asiakaskohtaamisten pitkäjänteisessä työssä. Tampereen kaupunki ostaa pääasiassa ulkopuolisilta palveluntuottajilta mielenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnatut tukiasumisen palvelut. Palvelupolkujen selkiyttämiseksi ja oman tuotannon palveluiden tarjonnan vahvistamiseksi on perusteltua siirtää Jussikodin toiminta osaksi Tampereen kaupungin omaa tuotantoa sopimuskauden päätyttyä.

Humana Oy:lle maksetaan palvelun tuottamisesta vuositasolla noin 285 000 euroa.

Kustannukset katetaan siirtämällä maksettu korvaus palvelun tuottamisesta päihde- ja maahanmuuttajapalveluiden budjettiin. Toiminta siirretään liikkeenluovutuksen periaatteella Tampereen kaupungille.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Päivänen Maria, Palvelujohtaja

Hyväksytään mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tukiasumisyksikön Jussikodin palveluiden järjestäminen Tampereen kaupungin omana toimintana 1.5.2022 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Palvelujohtaja Maritta Närhi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kristiina Terävä, Tanja Airaksinen, Maritta Närhi, Humana OY/Annareetta Vaara, ostopalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.