Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 9.12.2021

§ 107 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelutasomäärittely vuosille 2022-2025 

TRE:4999/08.01.01/2021

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun kuntien solmima joukkoliikenteen yhteistoimintasopimus velvoittaa toimivaltaista viranomaista (Nysseä) määrittelemään toimivalta-alueensa joukkoliikenteen palvelutason. Joukkoliikenteen palvelutasomäärittely kuvaa alueen viranomaisen tahtotilaa siitä, millainen joukkoliikennepalvelun taso kullekin alueelle on perusteltua ja millaiseksi toimivaltainen viranomainen pyrkii kehittämään alueen joukkoliikennepalvelua.

Palvelutasoon vaikuttavat alueen matkustustarpeet, käytettävissä oleva rahoitus sekä muut mm. liikenne- ja elinkeinopoliittiset tavoitteet. Palvelutasoluokat eri alueille asetetaan siten, että tavoitellun tasoinen palvelu nähdään mahdolliseksi alueelle järjestää. Palvelutason määrittely ei kuitenkaan velvoita toimivaltaista viranomaista tarjoamaan määritetyn palvelutason mukaista liikennettä. Palvelutason määrittely ei luo myöskään subjektiivista oikeutta kuntalaisille joukkoliikennepalvelujen saamiseen.

Palvelutaso määritellään tyypillisesti 3-8 vuoden määräajaksi. Edellinen palvelutasomäärittely Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteessä on laadittu vuonna 2016. Joukkoliikennelautakunnan 22.11.2017, § 83, hyväksymä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelutasomäärittely on voimassa 31.12.2021 asti.

Esitys uudeksi palvelutasomäärittelyksi vuosille 2022 - 2025 on laadittu yhteistyössä toimivalta-alueen kuntien kanssa vuoden 2021 aikana. Palvelutason suunnittelun tilannekatsausta on esitelty joukkoliikennelautakunnan 11.8.2021 pitämässä kokouksessa. Toimivalta-alueen kunnilta ja sidosryhmiltä on pyydetty luonnoksesta lausunnot. Saadut lausunnot ovat pykälän liitteinä.

Palvelutasomäärittely on suunniteltu päivitettävän seuraavan kerran lautakunnan toimikauden päättyessä niin, että ns. vanha lautakunta ehtii hyväksyä seuraavan palvelutasomäärittelyn lähetettäväksi lausunnoille ja uusi lautakunta vahvistaa määrittelyn ennen vuoden 2025 loppua.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelutasomäärittely vuosille 2022 - 2025 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksytiin.

Kokouskäsittely

Ilkka Hjerppe teki muutosehdotuksen palvelutasomääritelmä liitteen Orivesi osuuteen: lisätään kohta 3. Käynnistetään VR:n kanssa neuvottelut Hirsilän seisakkeen ottamiseksi käyttöön paikallisjunaliikenteessä. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirjalle liitetään päivitetty Palvelutasomääritelmä 2022-2025.

Tiedoksi

KAPA/Joli Satu Marjeta, Juha Kortteus, Petri Hakala, Maarit Kaartokallio, KAPA/Lisu Timo Seimelä, Katja Seimelä, Heljä Aarnikko, Pekka Stenman, KAPA/Asemakaavoitus Katariina Surakka, Iina Laakkonen, Ilkka Kotilainen, Riikka Rahkonen, Hanna Montonen KAPA/Yleiskaavoitus Anna-Lotta Kauppila KAPA/KITIA Jarmo Viljakka, Pasi Kamppari, Kaisu Kammonen, Aila Taura Kangasalan kunta, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Oriveden kaupunki, Pirkkalan kunta, Vesilahden kunta, Ylöjärven kaupunki, Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.