Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 26.1.2022

§ 8 Nuorisovaltuuston aloite nuorisovaalien järjestämisestä Tampereen kaupungin oppilaitoksissa (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:6510/00.00.02/2021

Valmistelija

  • Kallioinen Outi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Opintoasiainjohtaja Merja Sarvala, puh. 041 730 0075, etunimi.sukunimi@tamapere.fi, suunnittelupäällikkö Päivi H. Rajala, puh. 040 806 3105, etunimi.h.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen,​ puh. 040 801 6103,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen nuorisovaltuusto esittää, että Tampereen kaupungin oppilaitoksissa järjestetään pakolliset Allianssi ry:n nuorisovaalit osana yhteiskuntaopin opetusta. Äänestäminen ei olisi pakollista, mutta oppilaitoksissa olisi velvoittava järjestämisvastuu. 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Tredussa halutaan tukea demokratiakasvatusta ja siten myös nuorisovaltuuston aloitetta. Tredussa yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen -tutkinnon osassa voidaan osana opintoja tarjota opiskelijalle mahdollisuus osallistua nuorisovaaleihin. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia sovittaa vaalien järjestäminen osaksi valinnaista kouluyhteisössä toimimisen -opintoja, jolloin opiskelijat itse olisivat järjestämässä vaaleja. Kuitenkin on huomioitava, että vaalit ja tämän kurssin suorittaminen eivät useimmiten osu yksiin ajallisesti. Toimipisteitä kannustetaan vaalien järjestämiseen, mutta velvoittavaa järjestämisvastuuta ei nähdä kannatettavana vaihtoehtona. 

Tredu kannattaa nuorisovaalien järjestämistä Tredussa jatkossakin. Huomioon tulee myös ottaa se, että äänestäminen vaatii kunkin toimipisteen koosta riippumatta huolellisen valmistautumisen ja järjestelyn sekä edellyttää riittävien resurssien osoittamista asianosaisille  opettajille järjestelyissä, joten nuorisovaaleihin liittyvä opintojakso aikataulutetaan tulevaisuudessa siten, että on mahdollista osoittaa opettajille resurssit asiaan liittyen. Tredu on valmis myös yhteistyöhön nuorisovaltuuston, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kanssa vaaleihin liittyvien tapahtumien järjestelyissä

Lukiokoulutus

Tampereen kaupungin lukiokoulutus suhtautuu myönteisesti nuorisovaalien järjestämiseen oppilaitoksissa. Lukioissa on perinteisesti järjestetty eri vaalien alla vaalipaneeleita ja myös äänestystapahtumia on toteutettu. Vaaleihin liittyvä toiminta nähdään hyvänä opetusta tukevana käytännön mahdollisuutena tutustuttaa opiskelijat demokraattiseen vaikuttamiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Jatkossakin lukioita kannustetaan vaalien järjestämiseen, mutta velvoittavaa järjestämisvastuuta ei nähdä kannatettavana vaihtoehtona. Lukiokoulutus on valmis tarkastelemaan yhteistyömahdollisuuksia nuorisovaltuuston, perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen kanssa vaaleihin liittyvien tapahtumien järjestelyissä. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Nuorisovaltuustolle annetaan tiedoksi perusteluosassa oleva lausunto.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)