Perustelut
Oppisopimusrahaston sääntöjen mukaan rahaston varojen käytöstä päättää elinvoima- ja osaamislautakunta, ja varoja myönnetään oppisopimustoiminnan kehittämiseen.
Oppisopimus HOKSin ytimessä -hankkeella vastataan kahteen oppisopimukseen liittyvään tarpeeseen:
1) Oppisopimusvolyymien kasvaessa Valkeakosken ammattiopiston VAAOn sisäistä oppisopimusprosessia on kehitettävä laadun ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.
2) Opiskelijoiden heterogeenisuuden kasvaessa henkilökohtaistamisen tarve kasvaa. Oppisopimuksen yhdistäminen kiinteästi osaksi henkilökohtaistamista on prosessien vaikuttavuuden ja jalkauttamisen kannalta välttämätöntä.
Pirkanmaan ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä tulee kehittää, jotta kasvavaan työvoimatarpeeseen löydetään ratkaisuja. Alueellisissa ESR-hankkeissa kartoitetaan työelämän tarpeita ja kehitetään ammatillisen koulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä, mutta koulutuksen järjestäjien sisäisiä prosesseja tulee niin ikään kehittää muuttuvassa toimintaympäristössä.
Oppisopimus on yksi väylä tarjota konkreettisia keinoja työelämäyhteistyön kehittämiseen. VAAOssa oppisopimusten lukumäärä on kasvanut tasaisesti (pois lukien korona-ajan suorat vaikutukset), ja volyymin jatkaessa kasvuaan oppisopimusprosessin laadun, tehokkuuden ja vaikuttavuuden säilyminen ja parantuminen edellyttävät kehittämistoimia.
Samalla VAAOn aloittaneista opiskelijoista jo noin puolet hakeutuu jatkuvassa haussa, mikä näyttäytyy opiskelijoiden taustojen ja oppimisvalmiuksien kasvavana heterogenisoitumisena. Tällöin henkilökohtaistaminen on avainasemassa koulutustoiminnan laadun ylläpitämisessä ja kehittämisessä, mihin myös ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö vahvasti ohjaa. Nyt haettavan Oppisopimus HOKSin ytimessä -hankkeen tavoitteena on sisällyttää oppisopimus entistä kiinteämmin osaksi henkilökohtaistamista (HOKS-prosessia), jolloin oppisopimusprosessin kehittäminen on osa laajempaa kokonaisuutta.
VAAOssa on kehitetty HOKS-prosessia (Henkilökohtaisen osaamisen toteuttamissuunnitelma, HOKS) voimakkaasti vuoden 2021 aikana. Uudistetussa HOKS-prosessissa on määritetty asiantuntija, joka jalkautuu HOKS-keskusteluihin mukaan ja asiantuntemuksellaan tukee opettajia (omaohjaajia) henkilökohtaistamisessa. Vuonna 2021 painotus on ollut osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa, ja tulokset niin prosessin tehokkuudesta kuin laadusta ovat lupaavia. Nyt haettavassa Oppisopimus HOKSin ytimessä -projektissa jatketaan uuden HOKS-prosessin jalkauttamista asiantuntijoiden tuella, mutta sisällölliseksi painotukseksi siirtyy oppisopimus.
Hankkeen tavoitteet ja tulokset
Hankkeen tavoitteena on kehittää oppisopimusprosessia ja siihen sidoksissa olevia prosesseja laadun ja tehokkuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi oppisopimusvolyymien ja opiskelijoiden heterogeenisuuden kasvaessa. Lisäksi tavoitteena on integroida oppisopimusprosessin kehittäminen HOKS-prosessin kehittämiseen, jotta kehittämistoimien vaikuttavuus ja jalkautuminen varmistetaan.
Hankkeen tuloksina (vaikutuksina) saavutetaan:
- Uudistetut, tehokkaat ja tulokselliset prosessit
- Oppisopimusvaihtoehdon ja sen hyötyjen korostuminen osana opiskelijoiden henkilökohtaistamisvalikoimaa kaikilla tutkintoaloilla
- Opetushenkilöstön oppisopimuksiin ja henkilökohtaistamiseen liittyvän ohjausosaamisen kehittyminen
- Sisäisten HOKS- ja oppisopimusprosessien tehokkuuden ja laadun kasvattaminen
- Oppisopimusten määrän kasvaminen ja siten alueen työelämäyhteistyön kehittyminen.
Hankkeen toteutus
Hankkeen kesto: 3/2022 – 3/2024 riippuen rahoittajan päätösaikataulusta.
Toteutus:
- Hanketoimijoiden nimeäminen ja sisäinen tiedottaminen hankkeen toteutuksesta
- Oppisopimuksiin liittyvän tukiaineiston suunnittelu ja laatiminen olemassa olevia aineistoja hyödyntämällä
- Kierrokset opettajien HOKS-tukena (vrt. uudistettu HOKS-prosessi) oppisopimusteemaa painottaen; kierroksia toistetaan tarpeen ja esille nousevien seikkojen mukaan
- Systemaattiset hankekokoukset: hankkeen eteneminen ja talous sekä esille nousevien asioiden käsittely ja huomioiminen ohjeissa, aineistoissa ja toimintatavassa
- Systemaattinen vuoropuhelu työelämäyhteistyötä kehittävien hankkeiden kanssa
- Oppisopimus- ja niihin sidoksissa olevien prosessien seurantamenetelmien kehittäminen.
Seuranta:
- Systemaattinen oppisopimustoiminnan kehittymisen seuranta: palautteet (Arvo, kohdistetut palautteet), oppisopimusten määrä taustatietoineen (seurattavissa reaaliaikaisesti raportointijärjestelmästä)
- Hankkeen seuranta ja tiedottaminen: puolivuosittain yhtymähallituksessa; raportointi rahoittajalle vuosittain tai muun ohjeistuksen mukaisesti. Jatkuva seuranta hanketiimissä sekä kehitysjohtajan toimesta.
Hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista vastaavat kaksi sisäistä asiantuntijaa (oppisopimus- ja HOKS-prosessit). Hankkeeseen osallistetaan koko opetus- ja ohjaushenkilöstöä, opiskelijoita ja työelämää kehittämistyön yhteydessä.
Rahoitus
Hankkeen rahoitustarve on yhteensä 155 000 euroa, joka jakaantuu vuosille 2022-2024 seuraavasti:
- vuodelle 2022 60 000 euroa
- vuodelle 2023 80 000 euroa
- vuodelle 2024 15 000 euroa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Oppisopimus HOKSin ytimessä -projektille myönnetään 155 000 euroa oppisopimusrahastosta.
Projekti toteutetaan ajalla 2022 – 2024 (esimerkiksi 3/2022 – 3/2024 rahoittajan päätöksentekoprosessin mukaisesti).
Projektien etenemisestä raportoidaan lautakunnalle vuosittain.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.