Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 15.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 24 Yksityisen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontakertomus vuodelta 2021 

TRE:715/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Salomaa-Niemi Sari, Erikoissuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi, puh. 050 345 1168, valvontakoordinaattori Reija Huovila, puh. 050 528 7379 ja koordinaattori Elina Kalliohaka, puh. 040 486 4918, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä vastata valtuuston ja kaupunginhallituksen asettamien tavoitteiden toteuttamisesta ja seurannasta. Sivistys- ja kulttuurilautakunta käsittelee vuosittain toimialueensa valvontaan liittyvän Yksityisen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelman sekä edellisen vuoden valvontakertomuksen.  

Valvonta yksityisessä varhaiskasvatuksessa perustuu varhaiskasvatuslakiin sekä palvelusetelipäiväkotien osalta seudulliseen palvelusetelisääntökirjaan. Yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat Aluehallintovirasto, Valvira sekä kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija. Esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonta perustuu perusopetuslakiin (628/1998) ja -asetukseen (852/1998). 

Varhaiskasvatuslain lisäksi varhaiskasvatusta ohjaa valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018). Yksityisiä varhaiskasvatuspalveluntuottajia velvoittaa edellisten lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön asetus varhaiskasvatuksen yksityisten palveluntuottajien ilmoitusmenettelystä (772/2018). Kun varhaiskasvatusta suunnitellaan, järjestetään tai tuotetaan ja siitä päätetään, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. 

Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen palveluverkkoa suunnitellaan kokonaisuutena, huomioiden sekä kunnan oma tuotanto että yksityiset palveluntuottajat. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten osuus Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa olevista lapsista oli vuonna 2021 yhteensä 24 % (2020: 24 %) eli 2031 lasta. Vuoden aikana toimintansa lopetti yksi ostopalvelupäiväkoti, kaksi palvelusetelipäiväkotia sekä yksi yksityisen hoidon tuella toimiva päiväkoti. Syksyn aikana aloitti toimintansa neljä uutta palvelusetelipäiväkotia. Kaikkiaan 40 päiväkotia oli valvonnan ja ohjauksen piirissä vuoden 2022 aikana. Esiopetus yksityisten päiväkotien järjestämänä päättyi toukokuussa 2021. Syksystä 2021 alkaen englanninkielisen esiopetuksen järjestää Tampereen kaupunki.  

Valvontaa toteutetaan ensisijaisesti antamalla ohjausta ja neuvontaa. Yksityisille palveluntuottajille tarkoitettuja koulutuksia ja ohjaustilaisuuksia ajankohtaisista aiheista järjestettiin vuoden aikana 15. Sähköpostin ja puhelimen välityksellä annettu neuvonta ja ohjaus oli merkittävässä roolissa. Kunnan varhaiskasvatuksen koronaohjeet välitettiin myös yksityisille palveluntuottajille.  

Uusille toimijoille annettiin ohjausta sekä palvelujen tuottamiseen että tiloihin liittyen. Alustavia tilakatselmuksia tehtiin 12, käyttöönottotarkastuksia 6 ja tontinluovutuksiin liittyviä neuvotteluita oli 13.  

Suunnitelmalliset valvontakäynnit ovat osa ohjausta, neuvontaa ja seurantaa eli ennakoivaa valvontaa.  

Palveluntuottajien kanssa ennalta sovittuja valvontakäyntejä päiväkoteihin tehtiin 73, esiopetukseen kaksi, ryhmäperhepäiväkoteihin 16, perhepäivähoitajille 32 sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan 27. Ennalta ilmoittamattomia valvontakäyntejä tehtiin päiväkoteihin 75. Ensimmäistä kertaa tehtiin ennalta ilmoittamaton käynti (16) myös kaikkiin ryhmäperhepäivähoitokoteihin. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto avusti huoltajien muistutuksiin liittyvissä prosesseissa (2).  

Valvonnan ja ohjeuksen toimijat osallistuivat Tampereen kaupungin Ympäristöterveyden valvontasuunnitelman mukaisiin terveydellisten olojen tarkastuksiin (10). 

Vuoden 2021 valvontakertomus on liitteenä. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Yksityisen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontakertomus 2021 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Sari Salomaa-Niemi, Reija Huovila, Elina Kalliohaka, Mika Vuori, Lauri Savisaari, Elli Rasimus, Katri Mantere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)