Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 10.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 26 Tampereen kaupungin ja Oriveden yhteistoiminta-alueen osallistuminen Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRF) Sosiaali- ja terveysministeriön ensimmäiseen valtionavustushakuun vuodelle 2022 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:853/02.04.01/2022

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Kehittämisjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. kehittämisjohtaja Leena Viitasaari, puh. 050 553 8672, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue on osallistumassa Suomen kestävän kasvun ohjelman (RFF) ensimmäiseen valtionavustushakuun 18.2.2022. Hyvinvointialueen on mahdollista hakea yhdelle hankkeelle 2,4 miljoonaa euroa. Pirkanmaalla Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on RRF-rahoituksen hakija ja NHG laatii hakemustekstin. Hakemuksen pääteemana ovat digitaaliset palvelut hyvinvointialuetasoisesti.

RRF-ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vastaa ohjelman pilarista 4, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamista ja kustannusvaikuttavuuden lisäämistä, ja osin pilarista 3, joka koskee työllisyysasteen ja osaamistason nostamista kestävän kasvun vauhdittamiseksi.

Hankesuunnitelmassa tulee olla toimeenpanosuunnitelma vuodelle 2022 ja alustava suunnitelma vuosille 2023–2025. Haun valtionavustuksina jaettavissa oleva enimmäismäärä on yhteensä 47,5 miljoonaa euroa, josta tavoitteena on jakaa vähintään 28 miljoonaa euroa. Valtionavustus myönnetään täysimääräisenä ilman omarahoitusosuutta ja se on käytettävissä vuoden 2022 loppuun.

Pirkanmaan toimenpideaihioissa keskitytään digipalveluiden, kirjausten, vaikuttavuusperusteisuuden ja tiedolla johtamisen kehittämiseen sekä alueelliseen yhtenäistämiseen. Pirkanmaan sote-johtajien kokouksessa 26.1.2022 sovittiin, että hakemuksessa haetaan rahoitusta:

  • korona-aikana syntyneen hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan tunnistamiseen ja mahdolliseen purkamiseen. Toimenpiteet tulee erityisesti kohdentaa heikossa ja haavoittuvassa asemassa oleviin asiakasryhmiin ja ne suunnataan tarpeenmukaisesti kriittisyyden perusteella.
  • digitaalisten toimintamallien jalkauttamiseen yhteistyössä PirSOTE-hankkeen digitaalisten palveluiden toiminnallisten muutosten kanssa. Toimenpiteitä ovat muun muassa Omaolo-palvelun käyttöönotto ja laajennus sekä kansalaisten etäpalvelujen ja ammattilaisten digitaalisten työvälineiden käyttöönotto ja laajennus.
  • alueellisen elintapaohjauksen palvelutarjottimen ja palvelupolun digitaalisen kehittämisen tukemiseen yhteistyössä PirSOTE-hankkeen kanssa.
  • digitaalisten kehittämistoimenpiteiden suunnitteluun, kypsyystason arviointiin ja nykytilan kuvaukseen nykyisistä alueella käytössä olevista digitaalisista palveluista (tavoitteena digitaalisten palvelujen yhdenmukaisuus ja saatavuus koko hyvinvointialueella) yhteistyössä PirSOTE-hankkeen ja Pirkanmaan hyvinvointialueen ICMT-valmistelun kanssa.


Valtionavustusta hankkeelle myönnetään vain, jos hankealueen sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet periaatepäätöksen hankkeeseen osallistumisesta. Lisäksi asian tulee olla käsitelty hyvinvointialueen väliaikaisessa toimielimessä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Tampereen kaupungin ja Oriveden yhteistoiminta-alue osallistuu Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRF) Sosiaali- ja terveysministeriön ensimmäiseen valtionavustushakuun vuodelle 2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Nuorisovaltuuston edustaja Tähkä Tolvanen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Leena Viitasaari, Lotta Perämaa, Mari Lahtinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.