Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 10.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 25 Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirja (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:523/05.01.04/2022

Valmistelija

  • Taimi Kaisa, Asiakasohjauspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Asiakasohjauspäällikkö Kaisa Taimi, puh. 040 801 2746, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 7.10.2021 päättänyt, että Tampere-Orivesi -yhteistoiminta-alue liittyy mukaan Pirkanmaan omaishoidon tuen yksikön toimintaan.

Omaishoidon tuen yksikön toimintaan on sitoutunut neljä Pirkanmaan kuntaa; Kuhmoinen, Lempäälä, Tampere-Orivesi -yhteistoiminta-alue ja Valkeakoski. Yksikön toiminnasta on tehty yhteistoimintasopimus kuntien välille, joka koskee omaishoidon tuen järjestämistä alueella. Yhteistoiminta on osa hyvinvointialueelle siirtymiseen valmistautumista.

Omaishoidon yhteistoiminnassa mukana olevien kuntien kesken on tehty yhteinen omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirja. Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjaa ja palvelusetelin arvoa on valmisteltu yhteistyössä Pirkanmaan kuntien kanssa. Valor Partners Oy:lta on ostettu asiantuntija-apua valmistelun tueksi.

Pirkanmaan omaishoidon tuen yksikkö vastaa jatkossa palveluseteliasiakkaiden ohjauksesta ja neuvonnasta sekä palvelusetelin käytännön järjestelyistä, laskutuksesta ja tuntiseurannasta. Palvelun järjestämisvastuu, asiakkaan palvelutarpeen arviointi ja asiakaspäätösten tekeminen säilyvät edelleen asiakkaan kotikunnalla.

Päätös omaishoidon vapaan toteuttamistavasta tehdään asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelmaan perustuen kunnan omaishoidon tuesta vastaavassa yksikössä. Palveluseteli on yksi omaishoidon tuen vapaan vaihtoehto. Asiakas voi itse valita palveluntuottajan/palveluntuottajat, joilta hän ostaa omaishoidon vapaan aikaista palvelua.

Palvelusetelijärjestelmässä Tampereen kaupunki hyväksyy palveluntuottajat, jotka sitoutuvat täyttämään palvelutuottajaa koskevat kriteerit ja sitoutuvat palvelusetelin sääntökirjan vaatimuksiin. Palveluntuottajat voivat valita, minkä kunnan tai kuntien alueella ne tuottavat palvelua.

Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirja jakautuu kahteen osaan: yleiseen osaan ja omaishoidon tuen vapaan palvelua koskevaan osaan. Yleisessä osassa on kuvattu yleisiä palvelusetelin käyttöön liittyviä periaatteita, menettelytapoja ja eri osapuolten velvoitteita. Omaishoidon tuen vapaan palvelua koskevassa osassa kuvataan muun muassa palvelusetelijärjestelmän asiakkaita, tuotettavaa palvelua, palveluntuottajaa koskevia vaatimuksia ja palvelusetelin arvo.

Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin käyttöönotosta ja sääntökirjasta on järjestetty keskustelutilaisuus vanhus- ja vammaisneuvostoille, omaishoitojärjestöille ja palveluntuottajille 13.1.2022.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirja hyväksytään. 

Valtuutetaan Tampereen kaupungin, Pirkanmaan omaishoidon tuen yksikkö hyväksymään henkilökohtaisen avun palvelusetelin palveluntuottajat ja tarvittaessa peruuttamaan palveluntuottajalle myönnetty hyväksyntä sekä koordinoimaan palvelusetelin käyttöä, asiakkaiden ohjausta ja neuvontaa, tuntien seurantaa ja laskutusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Projektipäällikkö Katariina Somppi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

 Katariina Somppi, Kaisa Taimi, Mari Patronen, Maria Päivänen, Hanna Järvinen 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.