Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 146  Tampereen potilasasiamiehen selvitys vuodelta 2021 

TRE:1580/00.01.03/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markkanen Iiris, Potilasasiamies, iiris.markkanen@tampere.fi

Perustelut

Terveydenhuollon toimintayksiköllä tulee lain mukaan olla nimettynä potilasasiamies. Tampereen kaupungin potilasasiamiehet palvelevat kaupungin terveydenhuollon toimintayksiköissä asioivia asiakkaita sekä tarvittaessa yksityisten palveluntuottajien asiakkaita siltä osin, kun kaupunki ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta terveydenhuoltopalveluita. Tampereen kaupungin potilasasiamies palvelee myös Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen, Lempäälän sekä TAYS Hatanpään toimintayksiköissä asioiva potilaita.

Vuosiselvitys kuvaa potilasasiamiehen näkemystä potilaan aseman ja oikeuksien kehityksestä vuodelta 2021, mutta se ei ole kokonaiskuvaus terveydenhuollon ja sairaanhoidon palveluiden tilasta. Selvityksessä esitetyt tiedot perustuvat potilasasiamiehelle tulleiden potilaiden, heidän edustajiensa sekä henkilöstön yhteydenottoihin sekä asioihin, jotka ovat tulleet esille muussa potilasasiamiestoiminnassa.

Potilasasiamieheen oltiin yhteydessä 1250 kertaa vuonna 2021 koko toiminta-alueella. Yhteydenotoista 933 koski Tampereen ja 16 Oriveden asioita. Oriveden osalta asiatapahtumien määrä väheni edellisvuodesta, jolloin niitä oli yhteensä 36. Tampereen osalta määrässä ei ollut merkittävää muutosta. Yhteydenottojen syynä oli useimmiten tyytymättömyys hoitoon. Potilasvahinkoihin liittyvien yhteydenottojen määrä on ollut laskusuuntainen; niitä oli yhteensä 221 kappaletta.  

Psykiatrian palvelut siirtyivät suurimmaksi osaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alaisuuteen vuoden 2021 alusta, mikä näkyi Tampereen kaupungin potilasasiamiehelle tulleiden yhteydenottojen määrän vähentymisenä. Viimeisen kahden vuoden aikana koronapandemia on vaikuttanut terveydenhuollon palveluiden toteutumiseen ja väestöä on rokotettu virusta vastaan, mikä on vaatinut joustoa niin terveydenhuollolta kuin kansalaisiltakin. Huolimatta suuresta rokotusmäärästä on niihin liittyneitä yhteydenottoja tullut potilasasiamiehelle vain vähän. 

Vuoden 2021 vuosiselvityksessä potilasasiamies kertoo havaintojaan liittyen seuraaviin asioihin: hoitoon kohdistuvat odotukset, terveysasemien tavoitettavuus puhelimella, tyytymättömyys hammasproteesien sopivuuteen, koronarokotteet ja koronan vaikutukset terveydenhuollon saatavuuteen, harkinnan käyttämiseen lähetteisiin ja lääkärinlausuntoihin tehtävissä psykiatrian merkinnöissä sekä asiakas- ja potilasturvallisuuteen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Torppa-Saarinen Eeva, Palvelujohtaja, johtava ylihammaslääkäri, Eeva.Torppa-Saarinen@tampere.fi

Tampere-Orivesi yhteistoiminta-alueen potilasasiamiehen vuosiselvitys potilaan asemasta ja oikeuksista vuodelta 2021 merkitään tiedoksi.

Kaupunginhallitukselle annetaan selvitys siitä, mihin mahdollisiin toimenpiteisiin selvityksessä esiintuotujen epäkohtien poistamiseksi ryhdytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Potilasasiamies Iiris Markkanen ja sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtonen olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Potilasasiamies Iiris Markkanen, puh. 050 527 2949, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Terveydenhuollon toimintayksiköllä tulee lain mukaan olla nimettynä potilasasiamies. Tampereen kaupungin potilasasiamiehet palvelevat kaupungin terveydenhuollon toimintayksiköissä asioivia asiakkaita sekä tarvittaessa yksityisten palveluntuottajien asiakkaita siltä osin, kun kaupunki ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta terveydenhuoltopalveluita. Tampereen kaupungin potilasasiamies palvelee myös Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen, Lempäälän sekä TAYS Hatanpään toimintayksiköissä asioiva potilaita. Potilasasiamiehen tehtävänä on neuvoa potilaita potilaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa potilasta muistutuksen tai kantelun tekemisessä, tiedottaa potilaan oikeuksista ja toimia muutenkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

Potilasasiamies laatii vuosittain selvityksen toiminnastaan. Potilasasiamiehen vuosiselvitystä on käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 17.3.2022. Lautakunta on käsitellyt omaan toimintaansa liittyvät potilasasiamiehen huomiot ja kommentit ja Tampereen kaupunki on antanut oman vastauksensa selvitykseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen potilasasiamiehen selvitys vuodelta 2021 ja siihen annetut vastaukset merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle, sosiaaliasiamies Laura Helovuolle, sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtoselle sekä potilasasiamies Iiris Markkaselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Mari Patronen, Maria Päivänen, Eeva Torppa-Saarinen, Tuija Peurala/Orivesi, Maritta Närhi, Sanna Määttänen, Leena Viitasaari, Lotta Perämaa, Taija Mehtonen, Iiris Markkanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)