Perustelut
Tampereen strategiassa 2030, Tekemisen kaupunki, Tampereesta tavoitellaan luovien ihmisten kotia, joka tunnetaan kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymänä. Houkuttelemme elämysten äärelle ympäri vuoden. Strategiassa nähdään tärkeänä yhdistysten ja järjestöjen toimintaedellytysten vahvistaminen ja mahdollisuuksien tarjoaminen vapaaehtoiselle ja omaehtoiselle toiminnalle. Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa Ihmisten Tampere – mahdollisuuksien kaupunki todetaan, että Tampere vahvistaa kaupungin vetovoimaa tapahtumakaupunkina ja luovien alojen keskittymänä.
Tapahtumatoiminnan suuntaviivat on strateginen dokumentti, joka linjaa kaupungin strategian mukaisesti Tampereen kaupungin pitkän aikavälin tavoitteita tapahtumatoiminnalle ja niitä tukevia toimenpiteitä. Dokumentti luo yhteisen perustan eri yksiköiden omille tapahtumatoimintaan liittyville linjauksille ja toimii apuna ja tukena tapahtumatoimintaa koskevien tai sitä sivuavien toimenpiteiden suunnittelulle. Tapahtumatoiminnan suuntaviivat kytkeytyvät vahvasti pormestariohjelman ja kaupunkistrategian lisäksi muihin kaupunkitasoisiin asiakirjoihin, kuten Hiilineutraali Tampere -tiekarttaan, Kulttuuristrategiaan sekä Elämystalouden ja Viiden Tähden Keskustan -kehitysohjelmiin.
Ensimmäiset tapahtumatoiminnan suuntaviivat hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 22.6.2015 tapahtumatoiminnan ja tapahtumakaupungin kehittämisen pohjaksi. Tarve päivittää suuntaviivat on ollut ajankohtainen ja päivitystyö aloitettiin yhdessä eri sidosryhmien kanssa keväällä 2021. Vetovastuussa päivitystyöstä on ollut elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vetovoima- ja edunvalvontayksikön tapahtumapalvelut.
Päivitettyjen suuntaviivojen visiona on kehittää tapahtumakaupunkia entistä sujuvampaan, kestävämpään, monipuolisempaan ja kansainvälisempään suuntaan. Tavoitteita kohti päästään määrätietoisella, palvelualueiden rajat ylittävällä työllä. Suuntaviivojen toteuttaminen tapahtuu viidellä eri osa-alueella, jotka ovat tapahtumien hakeminen ja yhteistyötapahtumat, tapahtumien järjestäminen, kaupungin kehittäminen tapahtuma-alustana, tapahtumien mahdollistaminen tukipalveluiden kautta ja tapahtumamarkkinointi.
Tapahtumia aktiivisesti hyödyntämällä vaikutetaan kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumiseen mm. edistämällä kaupunkikehitystä, osaamista ja tutkimusta, ja kansainvälistä yhteistyötä. Tapahtumatoiminnalla on tunnistettu olevan positiivisia vaikutuksia alueen yhteisöllisyyteen ja hyvinvointiin, kaupungin imagoon ja tunnettuuteen sekä tapahtumiin liittyviin elinkeinoihin ja aluetalouteen. Tavoitteita palveleva kokonaisvaikutus saavutetaan parhaiten, kun kaupungista löytyy laajasti eri tapahtumaluokkien edustajia.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tapahtumatoiminnan suuntaviivat ja esitetyt painopisteet hyväksytään tapahtumakaupungin kehittämisen pohjaksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.