Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 145 Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2021 

TRE:1579/00.01.03/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helovuo Laura, Sosiaaliasiamies, Laura.Helovuo@tampere.fi

Perustelut

Sosiaaliasiamiehillä on lainmukainen velvollisuus antaa vuosittain toiminta-alueensa kunnanhallituksille selvitys sosiaalihuollon asiakkaan aseman ja oikeuksien kehityksestä kunnassa. Sosiaaliasiamiehen selvitys käsitellään vuosittain kaupunginhallituksen lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehet toimivat Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Tampereen, Valkeakosken, Vesilahden ja Ylöjärven kuntien alueella. Sosiaaliasiamiehen asiatapahtumia oli vuoden 2021 aikana koko toiminta-alueella yhteensä 863, joista 536 koski Tamperetta ja 16 Orivettä.

Sosiaaliasiamiehet antavat sosiaalihuollon oikeusturvaneuvontaa kuntalaisille ja henkilöstölle. Sosiaaliasiamiehet tuottavat tietoa palveluiden toimivuudesta ja havaitsemistaan kehittämistarpeista toimintayksiköille ja virkamieshallintoon läpi vuoden. Sosiaaliasiamiehet tekevät myös muuta vaikuttamistyötä asiakkaan oikeuksien ja aseman parantamiseksi niin paikallisesti kuin valtakunnan tasolla. 

Puolet sosiaaliasiamiehelle tulevista asioista koskevat joko lastensuojelua tai aikuissosiaalityötä ja harkinnanvaraista toimeentulotukea. Vanhemmat kertovat, että työntekijä ei ehdi keskustelemaan tai ei vastaa välillä soittopyyntöön. Yhteyttä ottavilta vanhemmilta puuttuu lakisääteinen vanhemmuutta tukeva suunnitelma. Vanhemmat kertovat, etteivät aina saa tarvitsemaansa aikuissosiaalityön palvelua kunnasta. Lastensuojelun asiakasmäärät ovat olleet asiakasturvallisuutta vaarantavalla tasolla pitkään koko maassa. Asiakasmäärää on vuoden 2022 alusta rajoitettu lainsäädännöllä 35 asiakaslapseen /sosiaalityöntekijä.

Aikuissosiaalityö ja harkinnanvarainen toimeentulotuki liittyvät vahvasti toisiinsa, koska usein aikuissosiaalityön asiakkaiden arkielämän hallinnassa ja talousosaamisessa on haasteita. Pelkkä toimeentulotuen jakaminen ei ole riittävä apu asiakkaiden talousvaikeuksiin, vaan asiakkaiden talousosaamista tulisi lisätä suunnitelmallisesti, kuten yksittäisten asiakkaiden kohdalla talousneuvolassa on Tampereella tehtykin.

Koronapandemia ei ole juurikaan näkynyt yhteydenotoissa. Muutama yksittäinen kysymys on esitetty koskien tapaamiskäytäntöjä vanhustenhuollossa tai lastensuojelun sijaishuollossa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Torppa-Saarinen Eeva, Palvelujohtaja, johtava ylihammaslääkäri, Eeva.Torppa-Saarinen@tampere.fi

Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2021 merkitään tiedoksi.

Kaupunginhallitukselle annetaan selvitys siitä, mihin mahdollisiin toimenpiteisiin selvityksessä esiintuotujen epäkohtien poistamiseksi ryhdytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Potilasasiamies Iiris Markkanen ja sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtonen olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Sosiaaliasiamies Laura Helovuo, puh. 040 800 4187, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehet palvelevat Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Tampereen, Valkeakosken, Vesilahden ja Ylöjärven kuntien asukkaita. Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on neuvoa kuntalaisia sosiaalihuollon asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa asiakasta muistutuksen tekemisessä, tiedottaa asiakkaan oikeuksista, toimia asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi ja seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä kunnassa. 

Sosiaaliasiamies antaa toiminnastaan selvityksen vuosittain kunnanhallituksille. Sosiaaliasiamiehen selvitystä on käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 17.3.2022. Lautakunta on käsitellyt omaan toimintaansa liittyvät sosiaaliasiamiehen huomiot ja kommentit ja Tampereen kaupunki on antanut oman vastauksensa selvitykseen. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2021 ja siihen annetut vastaukset merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle, sosiaaliasiamies Laura Helovuolle, sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtoselle sekä potilasasiamies Iiris Markkaselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Mari Patronen, Maria Päivänen, Tuija Peurala/Orivesi, Maritta Närhi, Leena Viitasaari, Perämaa Lotta, Taija Mehtonen, Laura Helovuo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)