Yhdyskuntalautakunta, kokous 22.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 75 Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston yleissuunnitelma 

TRE:117/10.03.04/2022

Valmistelija

  • Koski Timo, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa,​ puh. 040 139 9288,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki,​ puh. 040 124 1626,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yleissuunnitelma käsittää kunnostettavat Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston puistoalueet. Suuri osa Kiovanpuistosta on RKY-aluetta, jossa kunnostustoimenpiteet ovat pääosin säilyttäviä.

Sammon koulutalojen välille perustetaan uusi kivetty reitti, ”Opinpolku”. Ystävyyskaupunki-veistoksen ympäristö kunnostetaan reitin keskipisteeksi. Reitin ja veistoksen ympärille perustetaan uudet istutukset. Olevan Kiovanpuiston pelikentän pohjoispuolelle rakennetaan uusi aidattu yleinen leikkipaikka, joka tulee myös Hipposkorttelin päiväkodin käyttöön. Nykyiset kaksi leikkipaikkaa poistuvat. Kiovanpuiston eteläosaan rakennetaan uusi kuntoilupaikka, petankkikentät ja oleskelupaikkoja.

Kalevan keskuspuiston pohjoisosan reitti kunnostetaan pääpyöräreitiksi, joka liittyy Uimalankadun pyörätiehen luoteessa. Nykyinen Lasten liikennepuisto kunnostetaan kokonaisuudessaan vastaamaan paremmin käytön ja liikenneopetuksen nykytarpeita. Mm. ajoradat levennetään sopimaan uusille suuremmille opetusautoille ja myös pyöräilyyn liittyvä liikenneopetus huomioidaan. Liikennepuiston yhteyteen sijoitetaan tilavaraus huolto-, toimisto- ja yleisöpalveluiden rakennukselle.

Liikennepuiston itäpuolelle rakennetaan uusi parkour-alue, jossa on betoninen parkour- ja kiipeilymuuri, valmisvälineistä koostuva parkour-suorituspaikka, kustomoitu parkour-veistos sekä kiipeily- ja temppurata. Maaston muotojen rajaamaan pyöreään notkelmaan tehdään uusi asfalttipintainen koripallokenttä, maauimalan alta poistuneen koripallokentän tilalle. Sammon päiväkodin pohjoispuolelle toteutetaan uusi asfalttipäällysteinen pumptrack-rata.

Kalevan keskuspuiston nykyinen oleskelunurmi säilyy. Sen yhteyteen asennetaan riippumattoja. Oleva Pellervon kenttä säilyy kivituhkapintaisena ja se rajataan aidoilla. Pellervon kentän viereinen oleva leikkipaikka poistetaan ja sen tilalle rakennetaan uusi oleskelupuistikko. Puistikkoon toteutetaan uudet käytävät, oleskelupaikat, istutukset ja valaistus. Puistikon keskiosa perustetaan niittynurmeksi ja sinne istutetaan kukkivia puita. Puistikon nurmialueita perustetaan niityksi ja sinne sijoitetaan monimuotoisuutta tukevat hyönteishotelli ja maapuita.

Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston olevaa kasvillisuutta säilytetään sekä hoidetaan harventamalla liian tiheässä kasvavia ryhmiä ja poistamalla huonokuntoisia kasviyksilöitä. Olevaa kasvillisuutta täydennetään uusilla istutuksilla, tavoitteena monilajisuus ja erikoisempien kasvilajien käyttö puistojen peruslajiston lisänä.

Koko puiston kalusteet ja varusteet uusitaan. Toiminta-alueille on valittu kestävät, turvalliset ja helposti huollettavat välineet. Toiminta-alueiden valaistus ja osa reittien valaistuksesta uusitaan.

Toiminta-alueiden ja uusien kivi- ja asfalttipintaisten reittien sekä Pellervon kentän pinnat uusitaan ja kuivatusta parannetaan. Puistojen maastonmuodot säilyvät pääosin nykyisellään, poikkeuksena maapenkereeseen leikattava parkour-muuri sekä liikennepuiston ja reittien hienovaraiset tasausmuutokset.

Puistojen uudet toiminta-alueet ja kunnostettava lasten liikennepuisto päivitetään kunnossapitoluokitukseen R2, toimintaviheralue. Poistuvat toiminta-alueet siirtyvät luokkaan R3, käyttöviheralue. Nykyiset kunnossapitoluokitukset (R1, R2, R3 ja R4) säilyvät alueilla, joilla ei tehdä käyttötarkoituksen muutoksia.

Yleissuunnitelmaluonnos on ollut nähtävillä ja kommentoitavissa Tampereen kaupungin internet-sivuilla. Lisäksi suunnitelmaluonnos on ollut nähtävillä molemmissa puistoissa maastotauluina. Kaupunkilaisilta on kerätty palautetta suunnitelmasta myös kilpailutulosten esillä olon yhteydessä.

Suunnitelman 26.1.2022 – 8.2.2022 nähtävillä olleesta luonnoksesta tuli käyttäjiltä yhteensä 17 palautetta. Palautteet ja niiden vastineet on koostettu erilliseen liitteeseen.

Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston kunnostamista esitetään toteutettavaksi vaiheittain vuosina 2022-2025.

Suunnitelman kustannusarvio on 3,1 milj. euroa (alv 0%) ja puiston kunnostettava pinta-ala 73300 m2, joten neliökustannukseksi muodostuu n. 41,50 euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston yleissuunnitelma, piir.nro 18/21734/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Anna Levonmaa oli paikalla asiantuntijana ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Palautteen antajat, Timo Koski, Anna Levonmaa, Janne Syrjä, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Maarit Voimanen (Infra Oy), Teemu Kylmäkoski (Infra Oy), Tea Leppänen (Infra Oy), Tarja Nikupaavo-Oksanen, Katri Laihosalo

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.