Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 10.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Pirkanmaan pelastuslaitoksen vuoden 2021 tilinpäätös 

TRE:730/02.02.02/2022

Perustelut

Koronapandemian jatkuminen myös vuoden 2021 aikana raamitti pelastuslaitoksen kaikkea toimintaa. Vuoden lopulla voitiin todeta, että paitsi niin sanottu arjen työ, toimintavalmiuden ylläpitäminen ja valvontatoimet sekä varautumisen ja teknisen puolen arki, toimi hyvin, pystyttiin myös suunnitellut kehittämistoimenpiteet toteuttamaan.

Hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö astui voimaan 1.7.2021 ja käynnisti koko maan historiassa erään mittavimmista hallintouudistuksista. Pirkanmaalla ja niin ollen myös Pirkanmaan pelastuslaitoksella se tarkoitti organisoitumista valmistelutyöhön väliaikaisen toimielimen ja sen alaisuuteen perustettujen eri jaostojen ja työryhmien työn kautta. Loppuvuoden valmistelutyön aikana muodostettiin jatkotyötä varten muun muassa hallintosääntöä sekä tulevan hyvinvointialueen johtamisen ja tuotannon organisaatiota. Pelastuslaitoksen asema uuden hyvinvointialueen organisaatiossa tämän valmistelutyön perusteella tulisi olemaan varsin saman kaltainen kuin se on nyt Tampereen kaupungin konsernissa.

Valtuustoon nähden sitovia, strategisia tavoitteita Pirkanmaan pelastuslaitoksella oli kolme: suunniteltujen palotarkastusten toteuttaminen, toimintavalmius sekä työhyvinvoinnin parantuminen. Näistä kaksi ensimmäistä toteutuivat ja viimeinen tavoite toteutui osittain.

Liikeylijäämä oli 0,3 milj. euroa alijäämäinen johtuen edelliseen vuoteen kohdistuneesta rahoituskulujen pakollisen varauksen purkukirjauksesta, eikä ollut vuosisuunnitelman mukainen. Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilikauden tulos oli vuosisuunnitelman mukainen nollatulos. Jäsenkunnille palautettiin maksuosuuksia 0,534 milj. euroa. Pelastuslaitoksen bruttoinvestoinnit olivat 2,4 milj. euroa ja rahoitusosuuksia saatiin 0,06 milj. euroa. Pysyvien vastaavien luovutustuloja saatiin 0,047 milj. euroa. Vuoden 2021 toiminnan ja investointien rahavirta on 0,07 milj. euroa talousarviota suurempi johtuen vuoden 2020 ambulanssihankintoihin liittyvistä kuluista sekä hankinnan viivästymisestä johtuneesta budjetoitua pienemmästä rahoitusosuuden kertymästä.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.