Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 10.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Selvityksen antaminen Pirkanmaan hyvinvointialueelle koskien sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen tehtävien ja tietojen siirtoa 

TRE:962/00.01.03/2022

Perustelut

Kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Siirto tapahtuu voimaanpanolain 616/2021, Laki terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta, mukaisesti. 

Järjestämisvastuun siirrossa hyvinvointialueelle siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen henkilöstö, opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit sekä tukipalveluhenkilöstö, jos henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet kohdistuu siirtyvään toimintaan. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja opiskeluhuollon henkilöstöön kohdistuva lomapalkkavelka siirtyy. Kaupungin järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen käytössä olevat toimitilat siirtyvät hyvinvointialueen hallintaan 1.1.2023. Hyvinvointialueelle siirtyy järjestämisvastuuseen kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle suoraan lain nojalla niin sanottuna yleisseuraantona 1.1.2023, jolleivät hyvinvointialue ja kunta yksittäisistä sopimuksista sovi toisin. Jos sopimusta ei ole mahdollista siirtää tai jakaa, kunta tekee voimaanpanolain 26 §:ssä tarkoitetussa selvityksessä esityksen sopimukseen liittyvän vastuun jakautumisesta. 

Hyvinvointialueelle annettava selvitys 
Kunnan on tehtävä viimeistään 28.2.2022 hyvinvointialueelle selvitys voimaanpanolain 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetuista sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevista toimitiloista, siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista. Lisäksi kunnan tulee antaa samassa määräajassa arvio 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta.

Kunnan on täydennettävä annettua selvitystä viimeistään 30.6.2022, jos toimitiloissa, siirtyvässä omaisuudessa tai sopimuksissa on tapahtunut olennaisia muutoksia selvityksen antamisen jälkeen ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.  

Pirkanmaan hyvinvointialue on antanut kunnille ohjeen ja lomakepohjat selvityksen laatimiseksi.  Kaupungin antama selvitys noudattelee ohjeistusta. Selvityksessä kaupunki ilmoittaa hyvinvointialueelle voimaanpanolain edellyttämät lakisääteiset tiedot ja antaa muut hyvinvointialueen pyytämät tiedot. Lisäksi kaupunki toimittaa oma-aloitteisesti tiedot siirtyvästä tietoaineistosta (voimaanpanolaki 64 §). Selvitys koostuu koontisivusta, jossa annetaan tiedot kohtien 1-4 mukaisista asioista sekä liitteistä 2-12, joilla annetaan tiedot kohtien 5-9 mukaisista asioista. 

Tampereen selvitys Pirkanmaan hyvinvointialueelle: 

  1. Arvio siirtyvän henkilöstön kokonaismäärästä 31.12.2022 
  1. Arvio siirtyvän henkilöstön palkkakuluista (vuosipalkka) 31.12.2022 
  1. Arvio siirtyvän henkilöstön vuosipalkan sivukuluista 31.12.2022 
  1. Arvo lomapalkkavelasta 31.12.2022 
  1. Siirtyvät sopimukset (liite 2) 
  1. Siirtyvä omaisuus (liitteet 3-8) 
  1. Sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen toiminnan toimitilat (liite 9) 
  1. Keskeneräisten sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen toimitilainvestointien kokonaisarvo 31.12.2021, euroa 
  1. Osakkeet ja muut ilmoitettavat tiedot (liitteet 11 ja 12) 

 
Hyvinvointialueen aluevaltuusto käsittelee kuntien antamat selvitykset viimeistään 31.3.2022 ja päättää sen perusteella irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle. Kyseinen selvityksistä tehty aluevaltuuston päätös toimii saantokirjana, joten erillisiä sopimuksia mainitusta omaisuudesta ei tehdä lukuun ottamatta kaupungin omistamia toimitiloja, joista kaupunki ja hyvinvointialue tekevät erikseen vuokrasopimukset. 

Pirkanmaan pelastuslaitos on antanut omalta osaltaan pyydetyt selvitykset Tampereen kaupungille, joka kokoaa tiedot yhteen muiden siirtyvien tietojen kanssa. Selvitys toimitetaan kaupunginhallituksen käsittelyyn 7.2.2022 ja kaupunginvaltuuston käsittelyyn 21.2.2022 ja sen jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon annetussa määräajassa.

Koonti siirtyvien tietojen kokonaisuudesta esitellään kokouksessa.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee tiedoksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle annettavan selvityksen.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.