Kaupunginhallitus, kokous 11.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 158 Raitiotien kehitysohjelman loppuraportointi 

TRE:3056/00.01.03/2019

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Ville-Mikael Tuominen, puh. 050 343 0700, etunimi.sukunimi@tampereenraitiotie.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtuusto päätti raitiotien osan 1 rakentamisesta 7.11.2016. Samassa yhteydessä perustettiin Tampereen Raitiotie Oy ja Raitiotien kehitysohjelma. Kehitysohjelman ohjelmakaudeksi asetettiin 1.1.2017 - 31.12.2021. 

Raitiotien kehitysohjelman visio oli, että raitiotiestä muodostuu kaupungin liikennejärjestelmän runko ja kuntalaisten ylpeydenaihe. Raitiotien kehitysohjelmalla oli tavoite tukea kaupunkistrategian tavoitetta urbaanista ja kestävästi kasvavasta kaupungista.  

Kehitysohjelmalle asetettiin neljä toiminnallista päätavoitetta.  Kaikki ohjelman päätavoitteet toteutuivat:

  • Raitiotien osa 1 on onnistuneesti otettu käyttöön v. 2021 aikana.
  • Osan 2 rakentaminen on käynnissä v. 2021.
  • Raitiotiejärjestelmän toteutusstrategiasta on seudulla yhteisymmärrys.
  • Raitiotien suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito ovat osa kaupungin perustoimintaa.

 

Raitiotien kehitysohjelman ohjelmakaudella päätettiin raitiotien Hatanpään valtatien ratahaaran ja osan 2 Pyynikintori - Lentävänniemi toteutussuunnittelun aloittamisesta ja rakentamisesta. Lisäksi neljän kunnan valtuustoissa päätettiin loka-marraskuussa 2020 tulevaisuuden raitiotielinjojen ratavarauksien sijainneista. Raitiotien jatkolinjojen suunnittelu etenee nyt hankesuunnitelmana Pirkkala - Linnainmaa yhteistyössä Pirkkalan kunnan kanssa ja tarkentavana yleissuunnitelmana Lielahti - Ylöjärvi yhteistyössä Ylöjärven kaupungin kanssa.

Raitiotien kehitysohjelma osallistui henkilöresurssein ja tuki palveluhankinnoin erityisesti seuraavia raitiotien toteutushankkeen osa-alueita:

  • raitiotieallianssin suunnittelu- ja rakentamistoimintaa,
  • kaupungin eri yksiköiden välistä yhteistoimintaa suuressa kaupunkikehityshankkeessa,
  • kaupunginhallituksen ja valtuuston raitiotietä koskevaa päätösvalmistelua,
  • raitiotien seudullisten suunnitelmien hankintoja ja suunnittelun ohjausta sekä
  • raitiotiehankkeen viestintää ja vuorovaikutusta, yritysyhteistyötä, rakentamisen aikaisten haittojen lieventämistä ja taideohjelmaa.

 

Raitiotien kehitysohjelman ohjelmakauden aikana vakiintui käytännöt kaupungin sekä mahdollisten tulevien muiden ratikkakuntien ja Tampereen Raitiotie Oy:n välisestä tehtävänjaosta. Ohjelmakauden päätyttyä kehitysohjelman henkilöstö siirtyi Tampereen Raitiotie Oy:n palvelukseen. Kehitysohjelman aikana luotuja käytäntöjä jatketaan. Raitiotien seudullisten jatkolinjojen suunnittelun myötä raitiotiehankkeessa on nyt kyse neljän kunnan yhteistyöstä. Pirkkalan kunta, Ylöjärven kaupunki ja Kangasalan kaupunki liittyivät 1.1.2022 alkaen Tampereen Raitiotie Oy:n suunnitteluvaiheen pienosakkaiksi.

Kehitysohjelman loppuraportti sisältää kuvauksen ohjelman tavoitteista, arvion tavoitteiden toteutumisesta sekä ohjelman keskeiset onnistumiset, kustannukset ja opit.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Raitiotien kehitysohjelman loppuraportointi hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle sekä kehityspäällikkö Ville-Mikael Tuomiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Brigita Krasniqi liittyi kokoukseen.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Milko Tietäväinen, Mika Periviita, Ari Vandell, Jukka Lindfors, Pekka Sirviö/Tampereen Raitiotie Oy, Ville-Mikael Tuominen/Tampereen Raitiotie Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)