Kaupunginvaltuuston kyselytunti, kokous 11.4.2022

§ 5 Valtuustokysely koskien Bussilinja 26 tyhjäkäyntiä ja webaston käyttöä päätepysäkillä Petsamo (Piennarkatu) - Aila Dündar-Järvinen 

TRE:2720/08.00.01/2022

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Perustelut

Aila Dündar-Järvisen valtuustokysely

Jo usean kuukauden ajan bussilinja 26 päätepysäkin läheisyydessä asuvat asukkaat ja taloyhtiöiden edustajat Petsamossa ovat ottaneet yhteyttä Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikköön, Pirkanmaan Tilausliikenne Oy:n ja omakotiyhdistykseen sekä allekirjoittaneeseen. Syynä on jatkuva, päivittäinen bussilinjan 26 tyhjäkäynti päätepysäkillä ja rikkoutuneen webaston aiheuttama meteli ja tärinä. Asukkaiden ja allekirjoittaneen yhteydenotot sekä joukkoliikenneyksikköön että Pirkanmaan Tilausliikenne Oy:n on tuonut muutaman päivän parannuksen tilanteeseen, mutta ongelmat ovat taas alkaneet uudelleen. Joukkoliikenneyksiköstä on myös oltu yhteydessä Pirkanmaan Tilausliikenteeseen, tuloksetta. Tampereen Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön hallituksessa on asiaa myös käsitelty.

Autojen tyhjäkäynti on kielletty ja kyseisellä linjalla ja päätepysäkillä bussilinjaa tyhjäkäytetään jopa 20 minuuttia yhteen menoon. Lisäksi autoissa on äänekkäät webastot, jotka aiheuttavat kovaa ääntä, meteliä ja tärinää, jotka kuuluvat selkeästi ja häiritsevästi lähellä asuviin taloihin ja asukkaiden koteihin. Meteliä alkaa kuulua usein heti aamun ensimmäisillä vuoroilla, noin klo 5.50 alkaen, jatkuen sitten pitkin päivää. Monet asukkaat nukkuvat vielä tuolloin, lisäksi monet tekevät kotonaan etätöitä.

Päätepysäkin sijainti on tällä hetkellä hyvin lähellä asuintaloja, ja keskellä vilkasta katua. Tämä aiheuttaa erityisesti talvella ongelman, siten että pysäkillä olevan auton ohiajo tapahtuu kevyenliikenteen väylää pitkin. Asukkaat tunnustavat linjan tarpeellisuuden, mutta muitakin päätepysäkin sijaintikohtia alueella olisi, esim. UKK-instituutin edessä, jossa olisi myös kääntöpaikka linja-autolle. Muita mahdollisia päätepysäkkivaihtoehtoja olisi Koljontie 31:n kohdalla ja Kaupin sairaalan lähellä.

Jatkuva meteli tyhjäkäynnistä ja rikkinäisistä linja-autoista kantautuu taloihin sekä resonoinnin että volyymin (dB) kautta, sekä auton moottoritilan sijainnin kautta (Piennarkatu 43:n tontissa kiinni). Tyhjäkäynti-, webasto- ja meluongelmat nykyisellä päätepysäkillä ovat kestämättömällä tasolla.

Nykyinen liikennöitsijä ei ole saanut tilannetta kuriin kuin vain ajoittaisesti, ja edellä kuvatut ongelmat ovat jatkuneet päätepysäkillä jo pidempään.

Samoja ongelmia oli myös väliaikaisella pysäkillä Koljontiellä. Bussilinja on tärkeä Petsamon asukkaille, mutta epäkohdat pitää saada välittömästi korjattua.

Kysyn:

  1. Mihin toimenpiteisiin Tampereen kaupunki aikoo ryhtyä bussilinjan tyhjäkäynnin ja webaston aiheuttaman metelin ja tärinän poistamiseksi?
  2. Onko päätepysäkki nyt oikealla kohdalla alueella? Voidaanko sijaintiin vaikuttaa?
  3. Saadaanko muutoksia liikennöintiin jollain keinolla?

 

Apulaispormestari Aleksi Jäntin vastaus Aila Dündar-Järvisen valtuustokyselyyn:

Apulaispormestari Jäntin vastaus on valmisteltu joukkoliikenteen palveluryhmässä.

Pysäkit ja erityisesti päätepysäkit aiheuttavat jonkin verran palautetta erilaisista häiriöistä niiden läheiseltä asutukselta eri puolilla kaupunkia. Toisaalta on hyvä, että pysäkki on mahdollisimman lähellä kotiovea mutta vaakakupissa toisella puolella on se, että pysäkin tai päätepysäkin sijainti aiheuttaa häiriötä lähiympäristöön.

Petsamossa linjan 26 päätepysäkiltä on tullut palautetta joukkoliikenteen tilaajalle ja suoraan myös liikennöitsijälle bussien tyhjäkäynnistä ja webaston käytöstä bussien ollessa päätepysäkillä. Liikennöitsijä on käynyt palautteen läpi henkilökuntansa kanssa ja tehnyt tilannetta korjaavia toimenpiteitä, mutta kaikilta osin tilanne ei ole korjautunut vielä. Liikennöitsijään on oltu yhteydessä viimeksi perjantaina 8.4.2022.

Päätepysäkki on Petsamon alueen joukkoliikenteen järjestämisen kannalta optimaalisessa paikassa. Petsamon kaltaisella asuinalueella on aina haasteita löytää paikka, jossa asutusta ei olisi lähellä. Petsamossakin päätepysäkki oli aiemmin Koljontiellä, mutta sielläkin pääteaseman häiriöistä tuli palautetta. Tällä hetkellä joukkoliikenteellä ei ole suunnitelmissa muuttaa Petsamon alueen joukkoliikennepalveluja tai siirtää pääteasemaa toiseen sijaintiin.

Päätös

Merkittiin.