Kaupunginvaltuusto, kokous 16.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 82 Valtuustoaloite Israelin apartheid-politiikkaa edistävien taloudellisten kytkösten purkamiseksi - Noora Tapio ym. 

TRE:3880/02.00.01/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi

Perustelut

Noora Tapio ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen Israelin apartheid-politiikkaa edistävien taloudellisten kytkösten purkamiseksi. Valtuustoaloitteessa esitetään, että Tampereen kaupunki selvittää, millaisia taloudellisia kytköksiä sillä on kansainvälisen oikeuden vastaiseen miehitykseen Palestiinassa, purkaa nämä kytkökset ja sitoutuu hankinta- ja sijoituspolitiikkaan, joka ei edistä apartheid-politiikkaa.

Vaikka valtuustoaloitteessa viitataan kaupungin hankinta- ja sijoituspolitiikkaan, sen tosiasiallisena tarkoituksena on ottaa kantaa Israelin laittomaan toimintaan palestiinalaisalueilla ja vastustaa sitä. Tällaisten kannanottojen esittämistä on pidettävä ulkopoliittisina ja siten toimenpiteenä, joka ei kuulu kunnan toimialaan (KHO 1983 A II 28: Kunnan toimialaan ei kuulunut ydinaseetonta Pohjolaa koskevan vetoomuksen allekirjoittaminen.). Pidättyvää suhtautumista on perusteltu myös sillä, että kunnan ei tule sitoa kunnan jäseniä kannanottoihin, joita he eivät mahdollisesti pidä aatteellisesti tai muutoin hyväksyttävinä. Perustuslain 93 §:n mukaan Suomen ulkopolitiikan johtaminen kuuluu tasavallan presidentille yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Ulkopolitiikan valmistelu ja täytäntöönpano kuuluvat valtioneuvoston asetuksen 1171/2005 mukaisesti ulkoministeriön tehtäviin.

Kaupunki noudattaa hankintatoiminnassaan hankintalakia. Hankintalaki määrittelee reunaehdot sille, millaisia seikkoja hankintoja tehdessä ja toimittajavalinnassa voi huomioida, ja millaisia menettelyjä hankinnoissa tulee noudattaa. Hankintalaki ei sisällä sellaisia säännöksiä, joiden perusteella voitaisiin sulkea tarjouskilpailusta pois yrityksiä valtuustoaloitteessa esitetyillä perusteilla. Tällaiset ratkaisut olisivat siten lainvastaisia myös hankintalain näkökulmasta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Noora Tapio ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintapäällikkö Tanja Welin, puh. 040 128 6644, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Noora Tapio ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Noora Tapio ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Kannatus: Mahmoud Machaal ja Liban Sheikh

Puheenjohtajan äänestysesitys: Tapion palautusehdotuksen hyväksyminen JAA, asian käsittelyn jatkaminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Tapion palautusehdotus hylättiin äänin 22-41, 2 tyhjää, 2 poissa.

Asian käsittelyä jatkettiin.

Äänestystulokset

  • Jaa 22 kpl 34%

    Oras Tynkkynen, Milka Hanhela, Merve Caglayan, Noora Tapio, Ilkka Porttikivi, Juhana Suoniemi, Ulla-Leena Alppi, Minna Minkkinen, Sinikka Torkkola, Mikko Aaltonen, Olga Haapa-aho, Liban Sheikh, Hanna Sareila, Jaakko Mustakallio, Mahmoud Machaal, Mirja Salmijärvi, Vilma Järvisalo, Brigita Krasniqi, Jussi Lahtinen, Ulla Kampman, Jaakko Stenhäll, Antti Hiitti

  • Ei 41 kpl 63%

    Petri Rajala, Elina Järvenpää, Ilkka Sasi, Sofia Julin, Matti Höyssä, Sofia Vikman, Sirpa Pursiainen, Jouni Markkanen, Lassi Kaleva, Anneli Kivistö, Riina-Eveliina Eskelinen, Leena Kostiainen, Veikko Vallin, Aila Dundar-Järvinen, Lauri Lyly, Jouni Ovaska, Aleksi Jäntti, Sari Tanus, Antti Ivanoff, Anne-Mari Jussila, Matti Järvinen, Joonas Kiviranta, Kari-Matti Hiltunen, Anna-Kaisa Ikonen, Anne Liimola, Tommi Evilä, Vilhartti Hanhilahti, Anneli Taina, Ida Leino, Sakari Puisto, Ilmari Nurminen, Kirsi Kaivonen, Teemu Aaltonen, Petteri Hinkka, Marika Puolimatka, Antti Moisander, Inna Rokosa, Joakim Vigelius, Yrjö Schafeitel, Eija Kamppuri, Lotta Reito

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Petri Siuro, Saana Kuusipalo

Tiedoksi

Noora Tapio, Arto Vuojolainen, Tanja Welin, Jukka Varonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)