Kaupunginvaltuusto, kokous 16.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 77 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös koskien kaupunginvaltuuston päätöstä 17.5.2021 § 69 

TRE:4073/02.06.02/2019

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginvaltuusto on päätöksellään 17.5.2021 § 69 hyväksynyt Frenckellin virastorakennuksen myymisen M/K Tampere IV Oy:lle ja hyväksynyt 4.5.2021 allekirjoitetun ehdollisen kauppakirjan.

Päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valittajat ovat muun ohella vaatineet, että kaupunginvaltuuston päätös kumotaan. Perusteinaan valittajat ovat katsoneet, ettei Frenckellin virastorakennuksen myyntiä olisi kuntalain ja kaupungin hallintosäännön mukaan saanut käsitellä lisäpykälänä mainitussa kokouksessa. Hallintosäännön mukaan kokouskutsu on toimitettava kullekin valtuutetulle vähintään 11 päivää ennen valtuuston kokousta ja esityslista on toimitettava kokouskutsun yhteydessä.

Tampereen kaupunginhallitus on antanut asiassa lausunnon ja vaatinut, että valitus ensisijaisesti jätetään tutkimatta ja toissijaisesti hylätään.

Hallinto-oikeus on 12.4.2022 antamallaan päätöksellä H636/2022 kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen.

Hallinto-oikeuden mukaan kuntalain 95 §:n 1 momentin mukaan valtuusto voi käsitellä asian, joka on mainittu kokouskutsussa ja joka on valmisteltu 93 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Saman pykälän 2 momentin mukaan silloin kun asia on kiireellinen, valtuusto voi päättää ottaa asian käsiteltäväkseen, vaikka sitä ei ole mainittu kokouskutsussa. Jos asiaa ei ole valmisteltu, päätös asian ottamisesta käsiteltäväksi on tehtävä yksimielisesti.

Kaupunginvaltuusto on päättänyt äänin 52-10 ottaa kaupunginhallituksen esityksen lisäpykälänä käsiteltäväkseen. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Frenckellin virastorakennuksen myyntiä ja ehdollisen kauppakirjan hyväksymistä koskeva asia ei ole ollut sellainen kuntalain 95 §:n 2 momentissa tarkoitettu kiireellinen asia, joka on voitu ottaa käsiteltäväksi, vaikka sitä ei ole mainittu kokouskutsussa. Näin ollen kaupunginvaltuuston päätös on syntynyt menettelyvirheen vuoksi virheellisessä järjestyksessä.

Muilta osin hallinto-oikeus ei ole tutkinut valittajien valitusperusteita.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan valtuuston päätöksessä on ollut edellä todetusti muotovirhe. Muutoksenhakua hallinto-oikeuden ratkaisuun ei voida pitää perusteltuna, sillä muotovirhe on mahdollista korjata tekemällä asiasta uusi päätös oikeassa järjestyksessä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Hallinto-oikeuden päätökseen tyydytään.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 12.4.2022 päätösnumero H636/2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 12.4.2022 päätösnumero H636/2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ostaja, Tampereen Teatteri, Juvenes Oy, Telia Sonera Oyj, asemakaavoitus, Virpi Ekholm

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)