Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 8.6.2022

§ 79 Ammatillisen koulutuksen strategiarahoitus 2022 -valtionavustushakemukseen osallistuminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:3336/02.04.01/2022

Valmistelija

  • Kirvesoja Maija, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja kehitysjohtaja Tuula Hoivala, puh. 050 329 5711, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut ammatillisen koulutuksen strategiarahoitushaun ajalle 13.5.2022–17.6.2022. Vuoden 2022 strategiarahoituksella tuetaan hallituksen keskeisiä kehittämiskokonaisuuksia ja koulutuspoliittisen selonteon tavoitteiden toteuttamista:

  • Oikeus osata -ohjelma
  • Oppivelvollisuuden laajentaminen
  • Toisen asteen koulutuksen kehittämishanke.

 

Rahoitusta myönnetään erityisavustuksena seuraaviin kehittämiskokonaisuuksiin:

  1. Digitalisaation johtaminen ja osaamisen kehittäminen
  2. Tietojohtamisen kehittäminen
  3. Opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen kehittäminen
  4. Koulutuksen järjestäjien yhdistymisten tukeminen
  5. Ammattitaitokilpailujen järjestäminen.

 

Strategiarahoitusta myönnetään yhteensä noin 15 miljoonaa euroa. Kohteisiin 1–3 myönnetään kuhunkin 3–4 miljoonaa euroa. Avustusta myönnetään pääsääntöisesti ajalle 1.1.2022–31.12.2023.

Hakukohteisiin 1–3 myönnetään strategiarahoitusta lähtökohtaisesti hakukohteittain yhdelle koulutuksen järjestäjälle, joka suunnittelee ja toteuttaa kehittämiskokonaisuuden laajana verkostohankkeena, täyttäen seuraavat ehdot:

  • Kehittämistoiminta tapahtuu koulutuksen järjestäjien laajassa yhteistyössä.
  • Hankkeet tulee toteuttaa niin, että kaikilla ammatillisen koulutuksen järjestäjillä on mahdollisuus osallistua niihin.
  • Hankkeiden tulee asettaa ohjausryhmät, joihin tulee nimetä jäsenet opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja Opetushallituksesta.
  • Hankkeissa syntyvien tulosten ja niihin liittyvän osaamisen tulee olla hankkeen päättyessä osa ammatillisen koulutuksen järjestäjien pysyvää toimintaa.
  • Tulokset tulee tarjota avoimesti kaikkien ammatillisen koulutuksen järjestäjien käyttöön hankkeiden päätyttyä.

 

Strategiarahoitusta voidaan myöntää hakemuksesta koulutuksen järjestäjille, joilla on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017) 22 §:n mukainen ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupa. Koulutuksen järjestäjä voi osallistua verkostotoimijana useampaan kehittämiskokonaisuuteen.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa on valmisteltu hankeaihioita kehittämiskokonaisuuksiin 1–3. Näiden hankekokonaisuuksien valtakunnallisiksi koordinoijiksi on ilmoittautunut: 

  • Digitalisaation johtaminen ja osaamisen kehittäminen: TTS Työtehoseura ry, 
  • Tietojohtamisen kehittäminen: Espoon koulutuskuntayhtymä, Omnia,
  • Opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen kehittäminen: Turun kaupunki, Turun ammatti-instituutti. 

 

Tredu on ilmoittanut halukkuutensa olla mukana verkostotoimijana kyseisissä kokonaisuuksissa. Koordinoiva koulutuksen järjestäjä laatii strategiarahoitushakemuksen, joka sisältää hankekokonaisuuden toteutussuunnitelman ja kokonaisbudjetin. Rahoituspäätöksen jälkeen koordinoiva koulutuksen järjestäjä sopii verkostotoimijoiden kanssa työnjaosta ja resursseista. Verkostotoimijoita hankekokonaisuuksissa on noin 60 kussakin. Tredulle siirtyvän valtion erityisavustuksen osuus arvioidaan olevan noin 30 000–100 000 euroa hankekokonaisuudesta riippuen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupunki osallistuu verkostotoimijana perusteluissa esitettyihin opetus- ja kulttuuriministeriön strategiarahoituksena myönnettävien erityisavustuksien kehittämiskokonaisuuksiin 1–3.

Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan valmistelemaan verkostotoimijan toteutussuunnitelmat kuhunkin kehittämiskokonaisuuteen ministeriön ohjeistuksen mukaisesti, sekä allekirjoittamaan valtion erityisavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista laadittavan sopimuksen kutakin kehittämiskokonaisuutta koordinoivan koulutuksen järjestäjän kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tuula Hoivala, Anne Haapalehto, Anne Nousiainen, Raija Mäkelä, Ari Mäkitalo, Regina Blom, Virpi Siiranen, Maija Kirvesoja, Kirsi Viskari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)